Εικόνα 4Κ σε οθόνη... tablet

H Japan Display θα "στριμώξει" περισσότερα pixel από ποτέ σε 10 ίντσες, οι συσκευές ακόμη μακριά

Παρά το γεγονός ότι τα smartphones από χρονιά σε χρονιά αυξάνουν σταθερά τον αριθμό των pixel που "στριμώχνουν" στις οθόνες τους, δεν συνέβη το ίδιο και στα tablets - τουλάχιστον όχι στον ίδιο ευδιάκριτο βαθμό. Ενώ τα smartphones από την ανάλυση των 480 γραμμών πήγαν σε αυτήν των 720, συνεχίζοντας (εδώ και 18 μήνες περίπου) σε αυτήν των 1080 γραμμών, τα tablet με επικεφαλής το iPad παραμένουν για περίπου 3 χρόνια στην ανάλυση των 1600 γραμμών περίπου (σε διπλάσιες διαγωνίους οθόνης). Δεν είναι λίγοι αυτοί που θα υποστηρίξουν πως τα tablet, από την απόσταση που τα χρησιμοποιούμε συνήθως, δεν χρειάζονται πραγματικά την πυκνότητα των... 450 ή 500 pixel ανά ίντσα που προσφέρουν τα κορυφαία smartphones με Android. Από πολλές απόψεις έχουν δίκιο, όμως η Japan Display - από τις κορυφαίες κατασκευάστριες εταιρείες οθονών στον κόσμο και προμηθευτής πολλών γνωστών πολυεθνικών - σαφέστατα διαφωνεί, αν κρίνει οποιοσδήποτε από την πρόσφατη ανακοίνωσή της περί οθόνης πολύ υψηλότερης ανάλυσης. Για την ακρίβεια, υπερυψηλής ευκρίνειας!

Πράγματι, η Japan Display επιβεβαίωσε πως βρίσκεται στα τελικά στάδια ανάπτυξης και δοκιμών για την κατασκευή μιας οθόνης εικόνας 4Κ (ανάλυση 3840x2160 pixel), αλλά διαγωνίου... μόλις 10 ιντσών! Το ενδιαφέρον δεν εντοπίζεται μόνο στην πολύ υψηλή ανάλυση - κυκλοφορούν ήδη στο εμπόριο οθόνες 4Κ στις 24/28/32 ίντσες καθ' οδόν βρίσκεται laptop με οθόνη 4Κ στις 16 ίντσες - αλλά και στην ιδιότητα αφής δέκα σημείων που προσφέρει η οθόνη αυτή. Μπορεί, με άλλα λόγια, να αξιοποιηθεί από tablet με οθόνη 10 ιντσών, παρέχοντας παράλληλα - όντας τεχνολογίας IPS - υψηλή αντίθεση, γωνίες θέασης 160 μοιρών και αξιοζήλευτη χρωματική πιστότητα. Η οθόνη αυτή, προσφέροντας υπερυψηλή ευκρίνεια στις 10 ίντσες, θα αγγίζει την πυκνότητα των 450 pixel ανά ίντσα, του ίδιου δηλαδή επιπέδου με τα smartphones υψηλής ευκρίνειας σε οθόνες 5 ιντσών. Μια τέτοια οθόνη σε tablet θα προσφέρει πλέον ποιότητα απεικόνισης που θα ξεπερνά κατά πολύ αυτήν της εκτύπωσης ακόμη και των πολυτελέστερων περιοδικών στον κόσμο.

Όπως θα παρατηρήσει βεβαίως οποιοσδήποτε φίλος ή φίλη του Αθηνόραμα Digital που παρακολουθεί από πιο κοντά την αγορά του hardware προσωπικών συσκευών όπως τα smartphones και τα tablets, το θέμα σε αυτά δεν είναι μόνο η υψηλής ανάλυσης οθόνη, αλλά και το υποσύστημα γραφικών που την υποστηρίζει - το οποίο θα πρέπει να είναι αρκετά ισχυρό ώστε να διαχειρίζεται και να επιταχύνει την κίνηση όλων αυτών των pixel με τρόπο τόσο επιτυχημένο, ώστε ο χρήστης να μην διακρίνει καθυστερήσεις σε ο,τιδήποτε. Και η ανάλυση των 3840x2160 pixel αυτή τη στιγμή είναι πολύ υψηλή για να μην επιβαρύνει υποσυστήματα γραφικών όπως αυτά που συνοδεύουν την παρούσα γενιά επεξεργαστών π.χ. της Qualcomm ή της nVidia. Για την επόμενη ή τη μεθεπόμενη, ωστόσο, ποιός ξέρει; Η Japan Display, άλλωστε, διαβεβαιώνει πως η τεχνολογία στην οποία στηρίζεται αυτή της η οθόνη έχει "λάβει στα υπ' όψιν" και το θέμα της αυτονομίας στα tablet, καταναλώνοντας όσο το δυνατόν λιγότερη ενέργεια. Θα ανακοινωθεί μέσα στο 2015 ένα προϊόν από τις Apple, Samsung, Sony ή Microsoft που θα αξιοποιεί την οθόνη αυτή; Ένα iPad Pro ή ένα Galaxy Note Pro, για παράδειγμα; Ας μην ξεχνάμε, tablet με ανάλυση οθόνης 4Κ υπάρχει ήδη στην αγορά, αυτό της Panasonic. Σε διαγώνιο 20 ιντσών, βέβαια!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ