Δωρεάν αναβάθμιση σε Windows 10, ακόμη; Γίνεται!

Και μετά από την λήξη της προθεσμίας, χάρις στο... "παραθυράκι" της Microsoft

Από τον Μάιο και μετά, καθώς πλησιάζαμε όλο και περισσότερο στην καταληκτική ημερομηνία της 29ης Ιουλίου μέχρι την οποία είχαν περιθώριο να αναβαθμίσουν δίχως κόστος οι κάτοχοι PC με Windows 7/8.1 τα συστήματά τους σε Windows 10, σημαντικό ποσοστό του δημοσιογραφικού κόσμου της τεχνολογίας... έβαζε στοιχήματα: με δεδομένο το γεγονός ότι ο στόχος του 1 δισεκατομμυρίου χρηστών Windows 10 σε δύο χρόνια είναι παραδεκτά πλέον ανέφικτος, η Microsoft θα επέκτεινε την προσφορά της δωρεάν αναβάθμισης πέραν του Ιουλίου ή όχι; Άλλοι υποστήριζαν πως δεν θα το κάνει (η ίδια το υπογράμμιζε με κάθε ευκαιρία τις τελευταίες εβδομάδες), άλλοι πως θα το κάνει όχι μόνο για να "αφήσει την πόρτα ανοιχτή" στα 900 εκατομμύρια χρήστες Windows 7/8.1 να μεταβούν στα Windows 10, αλλά και για να... γλιτώσει τη "γκρίνια" ορισμένων από αυτούς που για κάποιον λόγο βρίσκονταν τον τελευταίο χρόνο σε κάποια σπηλιά ψηλά στα Ιμαλάια και δεν είχαν ακούσει για την δωρεάν προσφορά.

Όπως αποδεικνύεται είχαν δίκιο... και οι μεν και οι δε. Η Microsoft έχει υποτίθεται αποσύρει πλέον την προσφορά της, επίσημα, όμως ανεπίσημα έχει "αφήσει ένα παράθυρο ανοιχτό" για πρακτικά οποιονδήποτε να κάνει αυτήν την αναβάθμιση χωρίς να πληρώσει τα €119/€149 που απαιτούν οι εκδόσεις αναβάθμισης Home και Pro των Windows 10 αντίστοιχα. Ο κολοσσός του Redmond έξυπνα έχει κάνει εξαίρεση για τους χρήστες με ειδικές ανάγκες, οι οποίοι ενδιαφέρονται να χρησιμοποιήσουν στα Windows κάποια λειτουργία που τούς διευκολύνει - όπως π.χ. το γραφικό περιβάλλον υψηλής αντίθεσης για χρήστες με προβλήματα όρασης ή την φωνητική απαγγελία κειμένων για χρήστες τυφλούς. Aυτοί δεν έχουν παρά να μεταβούν σε αυτήν την σελίδα, απ' όπου θα λάβουν στην ουσία τον ίδιο Windows 10 Update Assistant που αναλαμβάνει την αναβάθμιση όλων των συστημάτων με Windows 7/8.1, στα νεότερα.

Η... μικρή λεπτομέρεια; Σε κανένα στάδιο της όλης διαδικασίας η Microsoft δεν προσπαθεί να επαληθεύσει αν τα υφιστάμενα Windows έχουν όντως ήδη ενεργοποιημένη κάποια από τις λειτουργίες για χρήστες με ειδικές ανάγκες. Και δεν μπορεί, φυσικά, να επαληθεύσει αν οποιοσδήποτε αιτείται την αναβάθμιση αυτή είναι στην πραγματικότητα χρήστης με ειδικές ανάγκες ή όχι. Το αποτέλεσμα: ένας "χαμηλών τόνων" και.. politically correct (όπως θα έλεγαν και οι Σάξονες) τρόπος αναβάθμισης στα Windows 10 για όποιον δεν έχει ιδιαίτερο πρόβλημα να εκμεταλλευτεί αυτήν την εξαίρεση, ο οποίος δεν έχει για την ώρα σαφή χρονικό περιορισμό. Η Microsoft στην σχετική σελίδα αυτολεξεί αναφέρει πως "δεν έχει ανακοινώσει καταληκτική ημερομηνία για αυτήν την δωρεάν αναβάθμιση" και πως "θα κάνει σχετική δημόσια ανακοίνωση πριν πάψει να προσφέρει την δυνατότητα αυτή". Το τελευταίο μπορεί να συμβεί σύντομα, μπορεί αργότερα, μπορεί και... ποτέ. Σε κάθε περίπτωση, ισχύει μέχρις ότου να μην ισχύει (sic) και θα παρακολουθούμε την εξέλιξη του θέματος από κοντά. Θα "κλείσει το παράθυρο" αυτό η Microsoft σε εύλογο χρονικό ορίζοντα; Όπως πάντα, ίδωμεν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ