DisplayPort 2.0: έτοιμο για χρήση με USB 4.0

H νέα έκδοση της λειτουργίας Alt Mode υποστηρίζει απίθανες αναλύσεις και ρυθμούς σάρωσης για οθόνες μελλοντικές

Στον κόσμο των καταναλωτικών οπτικοακουστικών το πρότυπο HDMI έχει επικρατήσει ως ο de facto τρόπος διασύνδεσης ανάμεσα σε τέτοιες συσκευές, στον κόσμο των προσωπικών υπολογιστών όμως το πρότυπο DisplayPort είναι δημοφιλέστερο και - όπως έχει αποδειχθεί πρακτικά - περισσότερο ευέλικτο και ικανό από το πρώτο, πάντα μιλώντας για τα PC. Περίπου πριν από έναν χρόνο είχαν ανακοινωθεί από το ελεγκτικό σώμα VESA, το οποίο διαμορφώνει και πιστοποιεί τα πρότυπα αυτά στην αγορά των Η/Υ, τα προτεινόμενα χαρακτηριστικά που θα προωθούσε για την υλοποίηση της επόμενης έκδοσης του DisplayPort, αυτήν που θα διαδεχθεί την σημερινή 1.4 - και πριν από λίγες ημέρες αυτά τα χαρακτηριστικά παγιώθηκαν, έτσι ώστε να αξιοποιηθούν σε ένα ακόμη σημαντικότερο εξελικτικό βήμα: αυτό του προτύπου USB.

Πράγματι: η VESA ανακοίνωσε πως οι προδιαγραφές του προτύπου DisplayPort 2.0 έχουν διαμορφωθεί πλέον στην τελική τους μορφή και είναι έτοιμες να ενσωματωθούν στο ευρύτερο σετ προδιαγραφών του προτύπου USB4 που βρίσκεται πια καθ' οδόν. Το δεύτερο θα χρησιμοποιεί την μορφολογία του USB-C, προφανώς, αλλά η λειτουργία του μετάδοσης εικόνας και ήχου του - το λεγόμενο DisplayPort Alt Mode - θα είναι σε θέση να αξιοποιεί και τα τέσσερα διαθέσιμα κανάλια μεταφοράς δεδομένων, εύρους 20 Gbps έκαστο, για συνολικό εύρος δεδομένων απεικόνισης που αγγίζει τα... 80 Gbps! Αυτό είναι διπλάσιο του ικανότερου τέτοιου τρόπου που έχουμε στην διάθεσή μας σήμερα, του Thunderbolt 3 μέσω USB-C, και αρκετό για προβολή εικόνας ανάλυσης 16Κ με ρυθμό σάρωσης στα 60 Hz ή 8Κ με ρυθμό σάρωσης στα 120 Hz (καθώς και για την διαδοχική σύνδεση πολλαπλών οθονών 4Κ/6Κ/8Κ με ένα μόνο καλώδιο).

Φυσικά τέτοιες οθόνες δεν υφίστανται ακόμη και θα χρειαστεί καιρός για να γίνει εφικτή η κατασκευή τους - με την προϋπόθεση πως υπάρχει ανάγκη για την ύπαρξή τους βέβαια! - όμως, τουλάχιστον, στα μέσα του 2021 θα υπάρχει ο τρόπος μετάδοσης εικόνας αυτών των αναλύσεων σε αυτούς τους ρυθμούς ανανέωσης. Με τα απαραίτητα chip ελέγχου για τις οθόνες αυτές, στην συνέχεια, διαθέσιμα θα είναι εφικτή η προβολή εικόνας τέτοιων προδιαγραφών. Ας μην ξεχνάμε, δε, πως το HDMI Consortium, το ελεγκτικό σώμα που διαμορφώνει τις αντίστοιχες προδιαγραφές για τηλεοράσεις και προβολείς, ιστορικά ακολουθεί την VESA με διαφορά 12-18 μήνες στην διαμόρφωση προτύπων του ίδιου επιπέδου. Δεν αποκλείεται λοιπόν να έχει αρχίσει ουσιαστικά ήδη και η αντίστροφη μέτρηση για το HDMI 3.0 και τις τηλεοράσεις 16Κ από το 2022 και μετά - παρά το γεγονός ότι... εκεί κι αν τίθεται θέμα συζήτησης για την ύπαρξη τους!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ