DisplayPort 1.3: προδιαγραφές επίσημες

Υποστήριξη για αναλύσεις πέραν της 4Κ, καταναλωτικά χαρακτηριστικά, σε προϊόντα μέσα στο 2015

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Αθηνόραμα Digital κάνει αναφορά στην επόμενη έκδοση του πιθανώς καλύτερου τρόπου σύνδεσης ανάμεσα σε έναν Η/Υ και μία οθόνη, το πρότυπο DisplayPort - δηλώνουμε ικανοποιημένοι ωστόσο που αυτή τη φορά δεν έχουμε να κάνουμε με διαρροή πληροφοριών σε συγκεκριμένο μέσο ενημέρωσης, όπως τότε, αλλά με επίσημα πλέον στοιχεία. Ο ιστορικός σύνδεσμος διαμόρφωσης προτύπων VESA (Video Electronics Standards Association) ανακοίνωσε την παγίωση των προδιαγραφών της έκδοσης 1.3 της διασύνδεσης DisplayPort. Και αυτές είναι όχι μόνο πολλά υποσχόμενες, αλλά ακόμη υψηλότερου επιπέδου από αυτό που αρχικά περιμέναμε.

Η έκδοση 1.3 μπορεί να μεταφέρει δεδομένα εικόνας με ρυθμό σχεδόν 32.5 Gbps (πρακτικά περίπου 26 Gbps), καθιστώντας δυνατή την προβολή οπτικής πληροφορίας σε ανάλυση 5120x2880 pixel μέσα από ένα και μόνο καλώδιο. Αυτήν την ανάλυση "5Κ" θα προσφέρει έως τα Χριστούγεννα οθόνη της Dell (αξιοποιώντας δύο DisplayPort 1.2 ταυτόχρονα), ενώ πυκνώνουν συνεχώς και οι φήμες για έναν iMac ιδιοτήτων Retina, με οθόνη της ίδιας ανάλυσης. Είναι φανερό πως τα monitor ανάλυσης υψηλότερης της εικόνας 4Κ δεν είναι τόσο... μακριά όσο θα περίμενε κανείς, η διάθεση λοιπόν αυτές τις μέρες της τελικής μορφής του προτύπου DisplayPort 1.3 στους κατασκευαστές οθονών και περιφερειακών για PC είναι σαφώς σημαντική. Το νέο πρότυπο, άλλωστε, διαθέτει αρκετό εύρος μετάδοσης δεδομένων για να προβάλλει εικόνα σε δύο οθόνες ανάλυσης 4Κ ταυτόχρονα με ένα καλώδιο, μέσα από την τεχνολογία Coordinated Video Timing της VESA. Όχι τυχαία: το DisplayPort 1.3 μπορεί να μεταφέρει οπτική πληροφορία σχεδόν δύο φορές ταχύτερα από το πρότυπο HDMI 2.0 - το οποίο μόλις αυτές τις μέρες βρίσκει το δρόμο του σε οθόνες υπολογιστών και ακόμη δεν έχει υλοποιηθεί σε καμία κάρτα γραφικών για Η/Υ.

Το DisplayPort ήταν πάντοτε καλύτερο πρότυπο από τo HDMI στη χρήση σε προσωπικούς υπολογιστές, ενώ το δεύτερο προτιμότερο για χρήση σε καταναλωτικά ηλεκτρονικά - από τηλεοράσεις και προβολείς, μέχρι ενισχυτές και player. Μόνο μία τηλεόραση υπερυψηλής ευκρίνειας προσφέρει θύρα DisplayPort 1.2 σήμερα (ανήκει στην Panasonic) και άρα "σωστή" απόδοση εικόνας 4Κ με ρυθμό σάρωσης στα 60 Hz. Αυτό ευελπιστούμε να αλλάξει στο μέλλον, καθώς το DisplayPort 1.3 προσφέρει όλα τα απαραίτητα για την ύπαρξη μετατροπέων από τη δική του μορφή θύρας, σε HDMI 2.0 - συμπεριλαμβανομένης και υποστήριξης τόσο για την έκδοση 2.2 του "κλειδώματος" HDCP, όσο και για τον έλεγχο άλλων συσκευών προβολής μέσω του προτύπου CEC (Consumer Electronics Control).

Αυτό που μένει να διαπιστώσουμε είναι το πόσο γρήγορα θα υιοθετήσουν οι κατασκευαστές οθονών και οι δύο μεγάλες εταιρείες σχεδιασμού καρτών γραφικών, οι nVidia και AMD, το νέο πρότυπο. Οι πιθανότητες να εμφανιστεί οποιοδήποτε τέτοιο προϊόν μέσα στο 2014 είναι πανελάχιστες, η έκθεση CES 2015 του Ιανουαρίου ωστόσο μπορεί να επιφυλάσσει ουκ ολίγες σχετικές ανακοινώσεις και... εκπλήξεις. Υπομονή έως τότε, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ