Διαθέσιμο το iPad Mini Retina

Και στη χώρα μας - αλλά σε τιμές πώλησης... στο όριο του εγκληματικά υψηλού

Πιστή στην υπόσχεση που έδωσε στη σχετική συνεντεύξη Τύπου, η Apple διέθεσε χθες στην αμερικανική αγορά - και σε λίγες μέρες και στην Ελλάδα - το iPad Mini Retina, τον διάδοχο του επιτυχημένου μικρότερου tablet της που είχε "κλέψει τις εντυπώσεις" από το μεγαλύτερό της μοντέλο πέρυσι. Το iPad Mini Retina κατορθώνει στις 7.9 ίντσες να "στριμώχνει" τον ίδιο αριθμό pixel με το γνωστό μεγαλύτερο μοντέλο των 9.7 ιντσών (2048x1536), στηρίζεται στον ίδιο επεξεργαστή με τα iPad Air και iPhone 5S (τον Α7 και τον συνεπεξεργαστή κίνησης Μ7), ενσωματώνει το ίδιο ποσό μνήμης λειτουργίας (1 GB RAM) και όλους τους αισθητήρες που προσφέρουν και εκείνα.

Σε αποτελέσματα μετρήσεων που διέρρευσαν στο Web, το νέο iPad Mini Retina είναι ταχύτερο από το iPhone 5S και ελάχιστα λιγότερο γρήγορο από το iPad Air, καθώς ο επεξεργαστής του είναι χρονισμένος στα 1.3 GHz και όχι στα 1.4. Παραμένει, ωστόσο, σχεδόν δύο φορές ταχύτερο από το "μεγάλο" iPad 4 του περυσινού χειμώνα και πέντε (!) φορές ταχύτερο από τον προκάτοχό του, το αρχικό iPad Mini. Τόση δύναμη σε τόσο μικρό μέγεθος η Apple δείχνει αποφασισμένη πάντως, κατά την προσφιλή της συνήθεια, να την χρεώσει αδρά για την κατηγορία στην οποία υποτίθεται πως ανήκει το iPad Mini, Retina ή όχι. Μια ματιά στις ελληνικές τιμές αποδεικνύει του λόγου το αληθές:

iPad Mini Retina Wi-Fi 16GB: €419
iPad Mini Retina Wi-Fi 32GB: €519
iPad Mini Retina Wi-Fi 64GB: €619
iPad Mini Retina Wi-Fi 128GB: €719
iPad Mini Retina Wi-Fi/4G 16GB: €549
iPad Mini Retina Wi-Fi/4G 32GB: €639
iPad Mini Retina Wi-Fi/4G 64GB: €729
iPad Mini Retina Wi-Fi/4G 128GB: €829

Με λύπη μας διαπιστώνουμε για πολλοστή φορά τις σκανδαλώδεις διαφορές όχι μόνο στις τιμές πώλησης στην Ελλάδα σε σχέση με το εξωτερικό, αλλά και τις τιμές πώλησης των μοντέλων μεγαλύτερης χωρητικότητας δεδομένων σε σχέση με αυτά των μικρότερης. Είναι πιθανό το iPad Mini Retina με την ποιότητα κατασκευής του και ως συνολική πρόταση "να αξίζει τα λεφτά του", όμως δεν μπορούμε παρά να εκφράσουμε τη δυσαρέσκειά μας για τον τρόπο που ο Έλληνας καταναλωτής αληθινά "κατακρεουργείται" τιμολογιακά με τα προϊόντα της Apple. Το εισαγωγικό μοντέλο iPad Mini Retina, για παράδειγμα, κοστίζει στις ΗΠΑ $399 ή €296... και οι διαφορές γίνονται όλο και μεγαλύτερες στα ανώτερα μοντέλα.

Η συλλογιστική του "όποιος έχει χρήματα να αγοράσει, θα αγοράσει, ειδάλλως... κρίμα, αλλά τί να κάνουμε" είναι οριακά ανεκτή πλέον με τα προϊόντα της Apple στην ελληνική αγορά και το παράδειγμα του iPad Mini είναι ίσως από τα χειρότερα. Δεν καταλαβαίνουμε γιατί θα πρέπει να πληρώσει κανείς στην Ελλάδα, ακόμη και με τον αυξημένο ΦΠΑ, €125 περισσότερα για το μικρότερο iPad Mini Retina, σε ένα προϊόν που κοστίζει συνολικά €419. Ακόμη περισσότερο, δεν μπορούμε να φανταστούμε έναν καλό λόγο για τον οποίο θα πρέπει να καταβάλλει κάποιος €100 περισσότερα για 16 GB αποθηκευτικού χώρου, τα οποία κοστίζουν στην Apple λιγότερο από €15 να ενσωματώσει σε κάθε iPad Mini Retina 32 GB. Η απροκάλυπτη υπερχρέωση δεν βρίσκεται πια στο επίπεδο των "υψηλών περιθωρίων κέρδους", βρίσκεται απαράδεκτα κοντά στο επίπεδο του σκανδάλου και της κλοπής.

Σε κάθε περίπτωση, το Αθηνόραμα Digital θα αξιολογήσει το iPad Mini Retina ως οφείλει - αν μη τί άλλο για να διαπιστώσει κατά πόσο αξίζει η αγορά του πέραν του εισαγωγικού μοντέλου, αφού τιμολογιακά κινείται επικίνδυνα κοντά στο επίσης ακριβό, μα ολοφάνερα καλύτερο συνολικά, iPad Air. Έως τότε...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ