Διάθεση του GeForce Experience 3.0, προβληματισμός

Θέματα ιδιωτικότητας τίθενται για τo λογισμικό καρτών γραφικών της nVidia

Μετά από δοκιμαστική περίοδο που διήρκησε πολλές εβδομάδες, είναι πλέον διαθέσιμο στο ευρύ κοινό το GeForce Experience 3.0, το συνοδευτικό λογισμικό έξτρα λειτουργιών που η nVidia προσφέρει στους κατόχους των καρτών γραφικών της. Πρόκειται για την μεγαλύτερη πιθανώς ανανέωση έχει κάνει ο αμερικανικός κολοσσός σε software που ο ίδιος διαθέτει δωρεάν στο κοινό, επιδιώκοντας να βελτιώσει την χρήση και τις λειτουργίες του συγκεκριμένου σε όλα τα επίπεδα. Είναι λυπηρό, λοιπόν, να παρατηρεί κανείς πως η nVidia θεώρησε αυτήν την παροχή προς τους καταναλωτές μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για να... ενταχθεί στο club εκείνο των εταιρειών που πρακτικά ανταλλάσσουν κάτι χρήσιμο με τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών, προβάλλοντας την όλη συνδιαλλαγή ως δωρεάν παροχή. Κάτι που ολοφάνερα δεν είναι.

To GeForce Experience 3.0 προσφέρει - κυρίως - τα παρακάτω: πλήρως ανασχεδιασμένο γραφικό περιβάλλον, μικρότερες απαιτήσεις σε μνήμη και ταχύτερη λειτουργία συνολικά, δυνατότητα αναβάθμισης των drivers της εκάστοτε GeForce "με το πάτημα ενός πλήκτρου", αποθήκευση διαφόρων σετ ρυθμίσεων για βέλτιστη λειτουργία των games του χρήστη, την σύλληψη και μετάδοση video μέσα από τον εκάστοτε τίτλο (έως και 60 καρέ σε ανάλυση 4Κ), καθώς και την σύλληψη στιγμιοτύπων υψηλότατης ανάλυσης ή στιγμιοτύπων εικονικής πραγματικότητας μέσω του λεγόμενου συστήματος Ansel. Τίποτε απολύτως απαραίτητο για να χρησιμοποιήσει κανείς τις κάρτες γραφικών της nVidia, με άλλα λόγια, αλλά μία σειρά από ενδιαφέροντα extras τα οποία άλλοι θα χρησιμοποιήσουν συχνά, άλλοι σπανίως, όλοι όμως θα τα ήθελαν διαθέσιμα για παν ενδεχόμενο - ειδικά αφού το GeForce Experience 3.0 προσφέρεται δίχως κόστος.

Γεγονός που φέρνει και πάλι στο προσκήνιο το στοιχείο εκείνο που έχει προβληματίσει, ενοχλήσει ή και εξοργίσει αμέτρητους PC gamers σε ολόκληρο τον κόσμο: η nVidia διαθέτει το νέο αυτό λογισμικό δωρεάν αλλά για να το χρησιμοποιήσει κανείς απαιτείται η ύπαρξη προφίλ χρήσης με πλήθος προσωπικών πληροφοριών (πέραν όσων συλλέγει το ίδιο το GeForce Experience 3.0 από το PC στο οποίο εγκαθίσταται). Αυτό το προφίλ μπορεί να είναι ένα που δημιουργείται ειδικά για το λογισμικό αυτό ή εκείνο που διατηρεί κανείς για τις υπηρεσίες της Google ή ακόμη κι εκείνο που διατηρεί στο Facebook. Απαιτείται όμως κάποιο από τα τρία.

Έχουμε εδώ και καιρό εξηγήσει για ποιούς λόγους η απαίτηση αυτή της nVidia είναι παράλογη και προσβλητική προς τους PC gamers, όμως παραμένει στην διακριτική ευχέρεια του καθενός αν θα εγκαταστήσει το GeForce Experience 3.0 ή όχι: τους νεότερους drivers για την κάρτα γραφικών του θα είναι σε θέση να τους λαμβάνει πάντοτε με την... παλιά καλή μέθοδο (σε μορφή εγκαταστάσιμου αρχείου από), ενώ τα σετ ρυθμίσεων για κάθε PC game μπορούν να εφαρμόζονται στον εκάστοτε τίτλο ξεχωριστά. Ευελπιστούμε πως οι καταναλωτές θα επιδείξουν την δυσαρέσκειά τους με τρόπο αρκετά εύγλωττο ώστε η nVidia να αντιληφθεί πως το κόστος στην δημόσια εικόνα της είναι μεγαλύτερο από τα προσωπικά στοιχεία που επιθυμεί να συλλέγει... και να αλλάξει γνώμη. Όπως πάντα, ίδωμεν.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ