Devolo Magic 2

Δικτυακή σύνδεση σε κάθε γωνιά του σπιτιού, εύκολα και γρήγορα - μα πολύ γρήγορα!

Στο... διά ταύτα, λοιπόν: πόσο καλά "μοιράζει Internet" το εξελιγμένο, εύχρηστο Magic 2 της devolo στον ίδιο όροφο κτιρίου και σε διαφορετικούς; H εμπειρία μας στο παρελθόν έχει δείξει πως η χρήση ηλεκτροδοτικού δικτύου είναι βολική, μα επιβάλλει περιορισμούς με τα χαρακτηριστικά του: πόσο π.χ. παλιό είναι αυτό, πόσων φάσεων, πόσες και τί άλλες συσκευές είναι συνδεδεμένες στο ρεύμα, πόση απόσταση καλωδίου χωρίζει το ένα σημείο από το άλλο κλπ. Το ποιά θα είναι η διαθέσιμη ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων στο απομακρυσμένο σημείο επηρεάζει όχι μόνο πόσο γρήγορη ασύρματη σύνδεση προσφέρει αυτό σε φορητές συσκευές, αλλά και πόσο γρήγορα θ' ανταλλάζουν μεταξύ τους δεδομένα συσκευές που είναι συνδεδεμένες ενσύρματα με δύο ή πιο πολλά απομακρυσμένα σημεία (π.χ. ένας Η/Υ γραφείου κι ένα laptop).

Ε, η devolo φαίνεται να έχει βρει τρόπο να ξεπεράσει ορισμένους από τους παραπάνω περιορισμούς, καθώς στις δοκιμές μας διαπιστώσαμε λιγότερες απώλειες από ποτέ: στον εταιρικό χώρο και στον ίδιο όροφο, στην ίδια φάση ρεύματος και δύο αίθουσες μακριά, εισπράξαμε από το πρώτο Magic 2 Wi-Fi ταχύτητα της τάξης των 1100 Mbps (!), μεγαλύτερη δηλαδή απ' όση μπορεί να αξιοποιήσει οποιοδήποτε PC με θύρα Ethernet τάξης Gigabit και σίγουρα υπεραρκετή για εξυπηρέτηση πολλαπλών ασύρματων συσκευών ταυτόχρονα. Τοποθετήσαμε, δε, το δεύτερο Magic 2 Wi-Fi σχεδόν στην... άκρη των εταιρικών γραφείων της δοκιμής μας, γύρω στα 45 μέτρα μακριά από το Magic 2 LAN, και εισπράξαμε κοντά στα 460 Mbps (!!!), λιγότερα δηλαδή αλλά σε καμία περίπτωση όσα κατέληγαν να είναι σε αντίστοιχες δοκιμές που έχουμε κάνει στο παρελθόν σε τέτοιες αποστάσεις.

Το ευρύ κοινό το ενδιαφέρουν φυσικά οι επιδόσεις σε οικιακό περιβάλλον, παραθέτουμε λοιπόν κι αυτές τις μετρήσεις: στον τελευταίο όροφο σπιτιού τετραόροφου εισπράξαμε στον ίδιο όροφο από το Magic 2 LAN προς το Magic 2 Wi-Fi ταχύτητα της τάξης των 960 Mbps. Στον τρίτο όροφο οι απώλειες διαμόρφωσαν την ταχύτητα στα 505 Mbps (και πάλι υπεραρκετή για οποιοαδήποτε χρήση βέβαια), στον δεύτερο όροφο στα 220 Mbps (ξανά κάτι παραπάνω από ικανοποιητική) και στον πρώτο όροφο, αναμενόμενα, στα 65 Mbps (τα οποία φυσικά και πάλι ξεπερνούσαν την συνολική ταχύτητα των 49.5 Mbps που είχαμε στην διάθεσή μας ως κεντρική Δικτυακή σύνδεση VDSL). Και μόνο το γεγονός ότι το Internet "έφτασε" από τον τέταρτο όροφο στον πρώτο σε επίπεδο χρησιμοποιήσιμο είναι κάτι που, πολύ απλά, δεν περιμέναμε ποτέ στο παρελθόν από λύση μέσω ηλεκτροδoτικού δικτύου.

Πιστή στην σχετική της υπόσχεση έχει παραμείνει η devolo και όσον αφορά στο πώς λειτουργεί το οικιακό ασύρματο δίκτυο τεχνολογίας mesh που συνθέτουν τα Magic 2 που δοκιμάσαμε. Κινούμενοι μέσα στον χώρο που καλύπτουν τα Magic 2 Wi-Fi δεν χάσαμε ποτέ την ταχύτερη δυνατή ασύρματη σύνδεση που μπορούν να προσφέρουν στα smartphones ή στα tablets μας: όταν απομακρυνόμασταν από το ένα και γινόταν περισσότερο "αδύναμο το σήμα", αναλάμβανε να αποκαταστήσει την ισχύ του το δεύτερο χωρίς ούτε τίποτε να κάνουμε εμείς, ούτε να παρατηρήσουμε κάποια παύση σύνδεσης στις εναλλαγές. Αν, πρακτικά, καλύψει κανείς ένα σπίτι πολλών ορόφων με ένα Magic 2 Starter Kit και όσα Magic 2 Wi-Fi Addition απαιτούνται, δεν θα αποσυνδεθεί ποτέ από το Internet, όσες συσκευές κι αν συνδέονται ταυτόχρονα σε κάθε σημείο. Το ιδανικό σενάριο, με άλλα λόγια!

Και εδώ εντοπίζεται το μόνο, αληθινά το μόνο μειονέκτημα που μπορούμε εν τέλει να αποδώσουμε στο Magic 2 της devolo: για να επιτύχει κανείς το παραπάνω σε μεγάλους χώρους ή/και πολλούς ορόφους, θα χρειαστεί διόλου ευκαταφρόνητη επένδυση. Με το Starter Kit να κοστίζει €199 και κάθε πρόσθετο Wi-Fi Addition να κοστίζει €129, το συνολικό αναγκαίο χρηματικό ποσό μπορεί να διαμορφωθεί ψηλά ή και πολύ ψηλά. Γνώμη μας; Ναι, πολύ θα το θέλαμε να είναι φθηνότερα - η σειρά Magic 1, για παράδειγμα, που λειτουργεί με χαμηλότερες ταχύτητες κοστίζει λιγότερο - αλλά το καλύτερο πάντοτε "ζητούσε κάτι παραπάνω" σε χρήματα. Και, σε απολύτως πρακτικό και καθημερινό πλαίσιο χρήσης, τόσο σε επαγγελματικό όσο και οικογενειακό, απλώς δεν μπορεί να υποτιμηθεί το πόσο εξυπηρετική και σημαντική είναι μία γρήγορη, απροβλημάτιστη, πανταχού παρούσα Δικτυακή σύνδεση διαθέσιμη σε όλους. Εγκρίνουμε και προτείνουμε!

Βαθμολογία: 10 αστεράκια αθηνόραμα digital - top spot

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ