Devolo GigaGate

Δικτυακή πρόσβαση χωρίς απώλειες, εκεί που χρειάζεται περισσότερο

Όπως μπορεί να συμπεράνει κανείς εύκολα και από την περιγραφή μας για τον τρόπο λειτουργίας του GigaGate, η προσέγγιση είναι συγκεκριμένη: αυτό το προϊόν της Devolo δεν υπόσχεται "πλήρη κάλυψη της έπαυλής σας 800 τετραγωνικών μέτρων" ή "πέντε μπάρες λήψης σε οποιαδήποτε γωνιά του σπιτιού". Λύνει όμως το σημαντικότερο πρόβλημα: την διατήρηση της ταχύτητας Δικτυακής πρόσβασης σε απομακρυσμένο από τον router σημείο τόσο σε σημαντική απόσταση, όσο και μέσα από πολλαπλούς τοίχους ή/και σε άλλον όροφο. Δοκιμάσαμε διάφορες τοποθετήσεις σε χώρους που εργαζόμαστε και ζούμε - και η "ασύρματη γέφυρα" του GigaGate ακόμη και στα... πολύ δύσκολα δεν μειώθηκε ποτέ κάτω από 550-600 Mbps. Τα οποία, αξίζει να υπογραμμιστεί και πάλι, είναι υπεραρκετά σε οποιοδήποτε οικιακό σενάριο χρήσης Internet στην Ελλάδα.

Η όλη εγκατάσταση του GigaGate είναι, άλλωστε, πανεύκολη: δεν χρειάζονται ούτε ρυθμίσεις, ούτε εισαγωγές συνθηματικών ούτε τίποτε. Συνδέοντας "πομπό" και "δέκτη" κι ενεργοποιώντας τα, ο χρήστης περιμένει λίγα δευτερόλεπτα μέχρι το ένα να εντοπίσει το άλλο και... αυτό ήταν. Στην συνέχεια συνδέει στον δεύτερο τις συσκευές του ενσύρματα και αυτές αποκτούν πρόσβαση στο Internet αμέσως. Η Devolo προσφέρει και συνοδευτικό λογισμικό για Η/Υ, βεβαίως, για όσους θέλουν να έχουν πλήρη και αναλυτική εικόνα των τεχνικών παραμέτρων της λειτουργίας τόσο του "πομπού, όσο και του "δέκτη" (καθώς και το γνώριμο για τους... "παραδοσιακούς" χρήστες περιβάλλον εισόδου στις ρυθμίσεις του καθενός μέσω οποιουδήποτε Web browser). Υπάρχει και ένα app ελέγχου που διαθέτει η Devolo για smartphones ή tablets που βασίζονται σε Android ή iOS αλλά, μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές τουλάχιστον, δεν είχε αναβαθμιστεί ώστε να υποστηρίζει το GigaGate (υποθέτουμε θα το κάνει κάποια στιγμή μελλοντικά).

Διαθέσιμες σε κάθε "δέκτη" του GigaGate είναι όχι μία ή δύο, αλλά πέντε θύρες Ethernet: τέσσερις Fast και μία Gigabit για χρήση από συσκευή που χρειάζεται πολύ υψηλή ταχύτητα ροής δεδομένων (π.χ. αποθηκευτικό μέσο NAS με ταινίες εικόνας 4Κ). Ο ίδιος "δέκτης" μπορεί να λειτουργήσει παράλληλα και ως σημείο ασύρματης πρόσβασης για smartphones, tablets, laptops κλπ. - όχι στην ταχύτητα Wi-Fi AC των 5 GHz με την οποία επικοινωνεί με τον "πομπό", αλλά σε χαμηλότερη μα απολύτως αξιοπρεπή Wi-Fi N των 2.4 GHz σε ρυθμό που κυμαίνεται στα 40-50 Mbps πρακτικά. Η Devolo έχει καταστήσει άλλωστε εφικτό να συνδέονται στον ίδιο "πομπό" έως και 8 "δέκτες": η διαμόρφωση αυτή δεν είναι η πολυσυζητημένη "mesh" ("Δικτυακού πλέγματος") που προωθούν άλλοι κατασκευαστές, καθώς οι "δέκτες" δεν επικοινωνούν μεταξύ τους αλλά μόνο με τον "πομπό". Είναι όμως ένας τρόπος να καλύψει κανείς ακόμη πιο πολλά σημεία της οικείας του αν το χρειάζεται - αν και βέβαια πιο πολλοί από ένας "δέκτες" θα μοιράζονται το ίδιο εύρος σύνδεσης με το Internet και άρα θα προσφέρουν χαμηλότερη ταχύτητα πρόσβασης ο καθένας.

Από τα προαναφερθέντα δεν είναι δύσκολο να συμπεράνει κανείς πως η συνολική μας εικόνα για το GigaGate είναι άριστη: είναι ένα προϊόν που απευθύνεται σε συγκεκριμένο κοινό, μεν, αλλά προσφέρει ακριβώς αυτό που υπόσχεται και επιλύει ένα δύσκολο πρόβλημα αποτελεσματικά - και χωρίς να απαιτεί... γνώσεις πυρηνικής φυσικής από τον κάτοχό του. Η αλήθεια είναι πως από πλευράς κόστους δεν μπορεί - σε "απόλυτα νούμερα" τουλάχιστον - να χαρακτηριστεί εύκολα ως προσιτή: με προτεινόμενη λιανική τιμή πώλησης στα €229, πολλοί πιθανώς θα ψάξουν για κάτι περισσότερο οικονομικό. Εμείς, ωστόσο, θα το θέταμε έτσι: για όσους και όσες έχουν απαιτήσεις επιπέδου δομημένης καλωδίωσης από το οικιακό τους δίκτυο, αλλά ούτε καλώδια Ethernet "να τρέχουν στο σαλόνι" θέλουν να βλέπουν, ούτε για... σκαψίματα στους τοίχους έχουν καμία διάθεση (ποιός έχει δηλαδή;) η πρόταση της Devolo είναι πρακτικά... "μονόδρομος". Υπό αυτό το πρίσμα, παραμένουν πολλά εκείνα τα €229 (και λιγότερα για δεύτερο "δέκτη"); Θεωρούμε πως όχι!

Βαθμολογία: 9 αστεράκια αθηνόραμα digital - editor’s choice - top spot

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ