Devolo GigaGate

Δικτυακή πρόσβαση χωρίς απώλειες, εκεί που χρειάζεται περισσότερο

Είδος: Άλλα
Τιμή: €229,00

Εταιρία: Devolo
Διανομή: Devolo

Υπάρχει μία... πικρή αλήθεια που αναφέρεται συχνά όταν μιλά κανείς για οικιακή δικτύωση και, στο πλαίσιο της παρουσίασης του συγκεκριμένου προϊόντος της κατηγορίας, αξίζει να ειπωθεί: δεν υπάρχει υποκατάστατο της απευθείας, ενσύρματης σύνδεσης ανάμεσα σε συσκευές και τον router που προσφέρει Δικτυακή πρόσβαση (ή ανάμεσα σε συσκευές μεταξύ τους φυσικά). Η δομημένη καλωδίωση - καλώδια Ethernet 100/1000 μέσα στους τοίχους και θύρες Ethernet σε κάθε δωμάτιο - ήταν, είναι και θα είναι ο καλύτερος τρόπος διασύνδεσης γιατί, πολύ απλά, δεν αντιμετωπίζει τις παραμέτρους λειτουργίας του Wi-Fi. Δηλώνοντας κανείς αυτό, ωστόσο, οφείλει αμέσως μετά να υπενθυμίσει και... το γνωστό κι ολοφάνερο: πολύ λίγα σπίτια - ακόμη λιγότερα στην Ελλάδα - έχουν κάνει σχετική πρόβλεψη για δομημένη καλωδίωση εξ αρχής (και "κατόπιν εορτής" αυτή κοστίζει πολύ). Διαπίστωση που οδηγεί στην αναπόφευκτη ερώτηση: ποιά είναι η καλύτερη εναλλακτική, λοιπόν; Η Devolo έχει πρόταση-απάντηση και την ονομάζει GigaGate.

To GigaGate αναλαμβάνει, στην ουσία, να εξαλείψει τον οποιονδήποτε "αδύναμο κρίκο" ανάμεσα στο σημείο που έρχεται σε κάθε οικία η πρόσβαση στο Internet (τον router που προσφέρει ο εκάστοτε πάροχος δηλαδή) και τις συσκευές που θέλουν να αξιοποιήσουν την πρόσβαση αυτή. Αυτοί οι router συνήθως είναι βασικού επιπέδου και σίγουρα όχι ακριβώς ο καλύτερος τρόπος να "μοιράσει Internet" κανείς στο σπίτι: οι θύρες Ethernet που ενσωματώνουν είναι περιορισμένων ταχυτήτων, δεν υπάρχει εξειδικευμένος επεξεργαστής και λογισμικό για την διαχείριση των συνδέσεων, ενώ η πρόσβαση μέσω Wi-Fi που προσφέρουν αποδεικνύεται συχνά αργή και αναξιόπιστη. H Devolo δικαίως θεωρεί ότι εκεί βρίσκεται ουσιαστικά το πρόβλημα στα οικιακά τοπικά δίκτυα: όλες οι συσκευές του σπιτιού (και είναι πολλές πλέον), είτε συνδέονται στον router ενσύρματα είτε ασύρματα, δεν λαμβάνουν την ταχύτητα Internet που προσφέρει η Δικτυακή σύνδεση του χρήστη, στο ακέραιο. Την λαμβάνουν εν μέρει και με συμβιβασμούς.

Σε αυτήν την κατάσταση το σύστημα του GigaGate φιλοδοξεί να "δωσει λύση" με τρόπο απλό και αποτελεσματικό: η πρόταση της Devolo αποτελείται από δύο μέρη, έναν "πομπό" και έναν "δέκτη". Ο "πομπός" συνδέεται απευθείας πάνω στον router, οπουδήποτε κι αν βρίσκεται ο δεύτερος μέσα στο σπίτι. Ο "δέκτης" τοποθετείται κοντά στις συσκευές στις οποίες ο χρήστης θέλει να δώσει την ταχύτερη δυνατή πρόσβαση. Τα δύο τμήματα του GigaGate δημιουργούν μεταξύ τους μία "ασύρματη γέφυρα": μία απευθείας σύνδεση στην οποία δεν έχει πρόσβαση άλλη συσκευή (και δεν επηρεάζεται από παρεμβολές με άλλα ασύρματα δίκτυα), προκειμένου να μεταφερθεί αυτούσια η Δικτυακή ταχύτητα του router σε κάποιο άλλο σημείο του σπιτιού.

Γιατί "αυτούσια"; Γιατί το θεωρητικό maximum στον ρυθμό μεταφοράς δεδομένων ανάμεσα στον "πομπό" και στον "δέκτη" του GigaGate ανέρχεται στα... 2 Gbps (!), υψηλότερο από οποιασδήποτε ταχύτητας Δικτυακή πρόσβαση μπορεί να έχει κανείς σήμερα. Πάντοτε στις επαφές μας με προϊόντα δικτύωσης, βέβαια, γίνεται σαφές ότι το θεωρητικό απέχει σημαντικά από το πρακτικό. Όπως διαπιστώσαμε στις εκτενείς δοκιμές που κάναμε με το GigaGate, ωστόσο, όταν το θεωρητικό βρίσκεται τόσο ψηλά, το πρακτικό και πολύ να απέχει, είναι αρκετό: τα σχεδόν 980 (!) Mbps σύνδεσης ανάμεσα στον "πομπό" και τον "δέκτη" είναι μεν λιγότερο από το μισό θεωρητικό, αλλά και πάλι είναι φυσικά υπεραρκετό για ο,τιδήποτε. Με άλλα λόγια: ακόμη και σύνδεση VDSL/50 στην πλήρη της ταχύτητα να διαθέτει κανείς, ακόμη και στις πιλοτικές δοκιμές του VDSL Vectoring να συμμετέχει με 2xVDSL/50, το GigaGate μπορεί άνετα να μεταφέρει την ταχύτητα αυτή ασύρματα σε συσκευές. Δεν υπάρχουν στην αγορά αυτή τη στιγμή που μπορούν να εγγυηθούν κάτι τέτοιο.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ