Dell XPS 15, με οθόνη... υπερ-Retina

Laptop με πιο πολλά pixel από των MacBook Pro 15, αλλά με αφή για Windows 8

Στην Apple μπορεί να καταλογίσει κανείς τα μύρια όσα, όμως η αμερικανική εταιρεία με πολλές επιλογές της έχει όντως τολμήσει "να πάει εκεί που κανείς δεν είχε πάει ως τότε" - και στον κόσμο των προσωπικών υπολογιστών, η πιο ενδιαφέρουσα τέτοια επιλογή της ήταν η κυκλοφορία των φορητών υπολογιστών MacBook Pro με οθόνες Retina, δηλαδή πάρα πολύ υψηλής ανάλυσης. Δύο χρόνια μετά, τα Web sites, οι εφαρμογές και γενικότερα το όλο οικοσύστημα χρήσης των οθονών αυτών έχει βελτιωθεί αρκετά ώστε να αξιοποιεί όλα αυτά τα pixel με τρόπο αρτιότερο - ίσως, λοιπόν, ήλθε η ώρα να... ξεπεραστεί και η ανάλυση Retina από ακόμη υψηλότερη, όπως αυτή που προσφέρει το νέο Dell XPS 15.

To νέο laptop της αμερικανικής εταιρείας καταφέρνει να "στριμώξει" περισσότερα pixel από ποτέ σε οθόνη διαγωνίου 15.6 ιντσών: για την ακρίβεια 3200x1800 pixel, ξεπερνώντας τα 2880x1800 pixel του MacBook Pro Retina. Αυτό πρακτικά συμβαίνει γιατί η οθόνη του Dell είναι αναλογιών 16:9 ενώ του MacBook είναι 16:10: με άλλα λόγια σε ύψος είναι παρόμοιες, αλλά το Dell μπορεί να προβάλλει "κατά μήκος" περισσότερη οπτική πληροφορία. Το XPS 15 αξιοποιεί την τεχνολογία προβολής IGZO για την οθόνη αυτή, η οποία φέρει και προστατευτική επικάλυψη Gorilla Corning Glass 3: αυτό πρακτικά έχει ως αποτέλεσμα πειστικά χρώματα και κατά πολύ μικρότερη πιθανότητα για γρατσουνιές. Η οθόνη του νέου laptop της Dell μπορεί να είναι και αφής, κατ' επιλογή του χρήστη, κάτι που το MacBook Pro προφανώς δεν προσφέρει. Από την άλλη πλευρά, τα Windows 8.1 δεν αξιοποιούν - ακόμη - το ίδιο καλά τόσο υψηλές αναλύσεις όσο τα τελευταία δύο OS-X, χωρίς αυτό να σημαίνει πως τα εκατομμύρια pixel του καινούργιου XPS 15 "πηγαίνουν χαμένα".

Κατά τα άλλα έχουμε να κάνουμε με ένα πάρα πολύ ισχυρό laptop, όπως θα... έπρεπε φυσικά να είναι για να ελέγχει με άνεση την οθόνη αυτή: τετραπύρηνους επεξεργαστές i5 ή i7 "Haswell" της Intel, το chip γραφικών GT 750M της nVidia με 2 GB μνήμης δικά του, κεντρική μνήμη έως και 16 GB, μηχανικό σκληρό δίσκο έως και 1 TB ή τεχνολογίας SSD έως και 512 GΒ. Φροντισμένο είναι και το σύστημα απόδοσης ήχου, με ποιοτικά ηχεία, ενώ η ονομαστική αυτονομία του - γύρω στις 8 ώρες με "απλό" φόρτο εργασίας και παραπάνω από 4 ώρες με τον μεγαλύτερο δυνατό φόρτο εργασίας - είναι πολύ καλή για την κατηγορία στην οποία ανήκει το νέο XPS 15. Προτεινόμενη λιανική τιμή για το καινούργιο laptop της Dell δεν παρατίθεται επειδή εξαρτάται από την εκάστοτε σύνθεση, όμως η καλύτερα εξοπλισμένη έκδοση που μπορέσαμε να βρούμε στο ελληνικό Web (πληρέστατη σε όλα) κοστίζει περίπου €2200. Οι πλέον απαιτητικοί χρήστες των Windows 8, με άλλα λόγια, δεν είναι πια αναγκασμένοι να στραφούν στους MacBook Pro και τις διαδικασίες του BootCamp: ένα εξίσου εντυπωσιακό laptop, και μάλιστα αφής, είναι διαθέσιμο και για τις δικές τους ανάγκες. Pas mal!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ