CES 2014: Δύο σε ένα με Intel Dual OS

Tablet και laptop που "τρέχουν" Android μέσα από Windows - λύση ή ημίμετρο;

Οι πωλήσεις των προσωπικών υπολογιστών έχουν σημειώσει μεγάλη πτώση ως άμεση συνάρτηση της μεγάλης επιτυχίας των tablet - ένα γεγονός που εύκολα μπορεί να φανταστεί κανείς ότι δεν... αρέσει ακριβώς στην εταιρεία που κατασκευάζει τους κεντρικούς επεξεργαστές των πιο πολλών PC, την Intel. Η αμερικανική εταιρεία μέχρι και πολύ πρόσφατα είχε αποτύχει οικτρά να αποκτήσει σοβαρή παρουσία στα tablets - και ναι μεν οι Core i3/i5/i7 "Haswell" είναι επιτέλους επαρκώς συντηρητικοί σε ενεργειακές απαιτήσεις, αλλά υπάρχει ακόμη πάρα πολύς δρόμος που πρέπει να διανυθεί. Στο μεσοδιάστημα, τί; Η Intel έχει να προτείνει μία λύση, με τη διαφορά ότι δεν ξέρουμε αν πρέπει να την χαρακτηρίσουμε ως "λύση" ή ως, κατά βάση, "ημίμετρο".

Στο πλαίσιο της έκθεσης CES η Intel ανακοίνωσε το Dual OS, μία πρωτοβουλία της για συνεργασία με μεγάλους κατασκευαστές PC, ώστε συγκεκριμένα μοντέλα τους να προσφέρουν και το λειτουργικό σύστημα των Windows, και αυτό του Android. Η Intel έχει κάνει αρκετή δουλειά τους τελευταίους 18 μήνες ώστε οι επεξεργαστές της να μπορούν να στηρίξουν το Android - και αυτήν θα ήθελε η αμερικανική εταιρεία να αξιοποιήσει μέσω εξοιμείωσης (emulation), εκτελώντας το Android μέσα από τα Windows εικονικά (virtual machine) και στη συνέχεια τις εφαρμογές του πρώτου σαν το εκάστορε tablet ή υβριδικό laptop να λειτουργούσε με Android εξ αρχής. Θεωρητικά, υποστηρίζει η Intel, η προσέγγιση αυτή θα μπορούσε να προσφέρει τα πλεονεκτήματα δύο διαφορετικών οικοσυστημάτων, σε μία συσκευή: τη συμβατότητα των Windows 8.1 με αμέτρητες εφαρμογές για περιβάλλον desktop, αλλά και τη συμβατότητα με τις εκατοντάδες χιλιάδες εφαρμογές για Android tablet, τις οποίες δεν προσφέρει ακόμη επαρκώς το Marketplace της Microsoft.

H Intel μπορεί βέβαια να προωθεί ως καλή ιδέα όλα τα παραπάνω, αλλά για την ώρα... ελάχιστοι άλλοι δείχνουν να ενστερνίζονται τη γνώμη της. Οι δύο εταιρείες που άμεσα αφορά η πρωτοβουλία αυτή, η Microsoft και η Google, όχι μόνο δεν δηλώνουν συμμετέχουσες σε αυτήν, αλλά η φημολογία για προσπάθειες "κατάπνιξης" αυτού του σχεδίου και από τις δύο οργιάζει στους διαδρόμους της έκθεσης CES. Έπειτα, μόνο ένας κατασκευαστής, η Asus, έχει μέχρι στιγμής επιδείξει συσκευή με Dual OS: το Transformer Book Duet. Κανείς άλλος. Και, σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η αντίπαλος της Intel, η AMD, ανακοίνωσε τη... δική της εκδοχή για κάτι αντίστοιχο: οι νέοι της επεξεργαστές θα εμπεριέχουν και έναν πυρήνα αρχιτεκτονικής ARM (!), έτσι ώστε συσκευές με αυτούς δεν θα χρειάζεται καν να μπαίνουν σε κατάσταση "εξομοίωσης". Μέσα από ειδικό λογισμικό της εταιρείας BlueStacks το Android θα εκτελείται εγγενώς, σε πλήρη οθόνη, προσφέροντας πρακτικά το ίδιο αποτέλεσμα με το Dual OS της Intel.

Με... αυτά και μ' εκείνα δεν είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς τους λόγους για τους οποίους το Dual OS αντιμετωπίζεται με δυσπιστία από τα μέσα ενημέρωσης μέχρι στιγμής. Θα καταφέρει να αλλάξει τη γνώμη των δύσπιστων η Intel και όποιοι κατασκευαστές επιλέξουν να συνεργαστούν σε αυτήν την πρωτοβουλία μαζί της, παρουσιάζοντας συσκευές που αληθινά προσφέρουν υψηλότερη αξία χρήσης στο καταναλωτικό κοινό; Μέσα στους επόμενους μήνες, θα ξέρουμε!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ