CES 2013: έρχονται τα Steam Box

Όχι μόνο από τη Valve αλλά και από άλλους κατασκευαστές, μέσα στη χρονιά

Τελικά, θ' αναγκαστούμε ν' αναθεωρήσουμε σχετικά με την αξιοπιστία του Web όσον αφορά στη φημολογία που αναπτύσσεται εκεί: συχνότερα απ' ότι όχι, κάτω από τον καπνό... όντως υπάρχει φωτιά! Ο λόγος για το περίφημο, πολυσυζητημένο "Steambox", το φημολογούμενο σχέδιο της Valve για ένα PC που λειτουργεί όπως τα PS3/Xbox 360, συνεργάζεται άμεσα και άψογα με το Δικτυακό κατάστημα της Steam και προσφέρει αυτά τα PC games με την ίδια αμεσότητα (και πολύ καλύτερες τιμές). Ε, όπως δείχνουν τα πράγματα, το SteamBox όχι μόνο υπάρχει, αλλά δεν θα είναι ένα και δεν ανήκει καν εξ ολοκλήρου στη Valve: η δημοφιλής αμερικανική εταιρεία είναι "πρέσβειρα" μιας ολόκληρης πρωτοβουλίας, που φιλοδοξεί να πετύχει εκεί όπου απέτυχε η Microsoft.

Συγκεκριμένα, λοιπόν: η Valve στο πλαίσιο της έκθεσης CES συναντήθηκε με έναν αριθμό από κατασκευαστές PC, προκειμένου να προωθήσει την δική της προσέγγιση για ένα σύστημα ηλεκτρονικής διασκέδασης "του σαλονιού", αντιπρόταση στα συστήματα των Sony και Microsoft. Το λεγόμενο "Steambox" είναι ένα PC σχεδιασμένο έτσι ώστε να εσωκλείει σε μικρές διαστάσεις αξιοπρεπέστατα τεχνικά χαρακτηριστικά κι επιδόσεις, αρκετές ώστε να προσφέρει χωρίς προβλήματα τα games της Steam που λειτουργούν στο λεγόμενο Big Picture Mode. Με άλλα λόγια, games ανάλογα και ανταγωνιστικά με αυτά των PS3 και Xbox 360. Η Valve προτείνει ως λειτουργικό σύστημα ενός "Steambox" το Linux, αν και δεν αποκλείει τη χρήση Windows (έστω κι αν ο διευθύνων σύμβουλός της έχει κακοχαρακτηρίσει τα Windows 8 κατ' επανάληψη). Στόχος: ένα gaming PC για το καθιστικό, επεκτάσιμο σε σημαντικό βαθμό για όποιον επιθυμεί να το κάνει, αλλά κυρίως εύχρηστο και κατάλληλο να αξιοποιήσει την υπηρεσία Steam στο έπακρο. Με ό,τι αυτό σημαίνει.

Πριν αρχίσουν τους... πανηγυρισμούς, φυσικά, οι φίλοι και οι φίλες της Valve, θα πρέπει να αποσαφηνιστούν πολλά πράγματα σχετικά με τα "SteamBox". Υπάρχουν ελάχιστες τεχνικές προδιαγραφές, κι αν ναι, ποιές είναι; Ποιοί κατασκευαστές, μικροί και μεγάλοι, εμπλέκονται στο όλο "κίνημα" και πόσο χαμηλά προτίθενται να φτάσουν όσον αφορά στο κόστος ενός SteamBox; Πώς σκοπεύει η Valve να προωθήσει την πρωτοβουλία της στο ευρύ κοινό, όταν τα διαθέσιμα αποθεματικά της για ενέργειες marketing δεν έχουν καμία σχέση με τα αντίστοιχα των Sony και Microsoft; Και... είναι αλήθεια πως το Half Life 3 αναπτύσσεται όλον αυτόν τον καιρό ως αποκλειστικός τίτλος του Steambox της ίδιας της Valve; Υποψιαζόμαστε πως μέχρι τα μέσα Ιουνίου θα ξέρουμε!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ