Αθηνόραμα Digital: Windows 8 Week

Τα νέα Windows, 120 μέρες μετά: το παρόν και οι προοπτικές

Δεν χωρά καμία, μα καμία αμφιβολία στο γεγονός ότι τα Windows 8 και το εμπορικό τους ξεκίνημα ήταν όχι μόνο ένα από τα highlights του 2012 - μία από τις αληθινά χαρακτηριστικές στιγμές του - αλλά και μία κρίσιμη καμπή στην πορεία μιας από τις πιο σημαντικές τεχνολογικές εταιρείες σήμερα: της Microsoft. Οι Αμερικανοί έχουν, χωρίς υπερβολή, "στοιχηματίσει το μέλλον τους" στην επιλογή να καταστήσουν τα νέα Windows υβριδικά: κατάλληλα για τη συνήθη, γνώριμη χρήση σε υπολογιστές desktop και laptop, αλλά την ίδια στιγμή κατάλληλα και για ένα "νέο κύμα" συσκευών tablet, desktop και laptop με οθόνη αφής. Σε κάθε μεγάλη αλλαγή υπάρχουν, ως γνωστόν, οι σχετικές...αντιστάσεις, γι' αυτό και τα Windows 8 συζητήθηκαν δεόντως απ' όλους: μέσα ενημέρωσης, οικονομικούς αναλυτές, και, φυσικά, απλούς καθημερινούς χρήστες των Windows, διαφόρων επιπέδων εμπειρίας.

Μικρό... fast forward από την επίσημη διάθεσή τους στο τέλος του περασμένου Οκτώβρη, λοιπόν. Τέσσερις μήνες μετά, πού βρίσκονται τα Windows 8 ως πρόταση για την εξέλιξη του δημοφιλέστερου λειτουργικού συστήματος στον κόσμο, αλλά και ως προϊόν συνολικά;

Σε αυτήν την ερώτηση θα απαντήσει το Αθηνόραμα Digital στη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας. Θα αξιολογήσουμε κατά πόσο τα Windows 8 πέτυχαν τους στόχους τους ή θα μπορούσαν να τα είχαν καταφέρει και καλύτερα (και αν οι προσδοκίες από αυτά ήταν ρεαλιστικές ή όχι). Θα σκιαγραφήσουμε την εικόνα της αγοράς αυτή τη στιγμή όσον αφορά στην υποστήριξή τους από αξιόλογες συσκευές σχεδιασμένες για Windows 8 - στοιχείο που αποδείχθηκε μεγάλης σημασίας για το ξεκίνημά τους, τελικά. Θα εξετάσουμε την κατάσταση που επικρατεί στο Windows Store με τις εφαρμογές που είναι ειδικά σχεδιασμένες για Windows 8 - και αν είναι ικανοποιητική ή όχι στην παρούσα φάση. Και επειδή η... απλή κριτική είναι το πιο εύκολο πράγμα, θα παραθέσουμε τη γνώμη μας σχετικά με το πώς τα Windows 8 μπορούν να γίνουν καλύτερα σε εύλογο χρονικό διάστημα - όχι "στα χαρτιά", αλλά πρακτικά.

Ολοκληρώνοντας την εβδομάδα αυτή που είναι αφιερωμένη στα Windows 8, άλλωστε, θα ρίξουμε και μία "κλεφτή ματιά" στο μέλλον τους, όπως αυτό διαγράφεται φέτος από πληροφορίες που έχουν ήδη διαρρεύσει. Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης Αθηνόραμα Digital Week, λοιπόν, θα δημοσιευθούν τα παρακάτω άρθρα:

Δευτέρα 04/03. Windows 8: πού στέκονται σήμερα; Το νέο λειτουργικό της Microsoft είναι διαθέσιμο στο κοινό για 4 μήνες πλέον. Πόσα έχει επιτύχει έως αυτό το σημείο;

Τρίτη 05/03. Windows 8: το θέμα των συσκευών. Έλλειψαν από την αγορά σε επαρκές στοκ και ποικιλία το χειμώνα, τώρα όμως πολλές είναι διαθέσιμες. Ποιές; Και... αρκούν;

Τετάρτη 06/03. Windows 8: το θέμα των εφαρμογών. Σε ποιό βαθμό καλύπτει το Windows Store την ανάγκη για ικανό αριθμό και ποικιλία ειδικά σχεδιασμένων apps; Πού διακρίνονται ελλείψεις;

Πέμπτη 07/03.Windows 8: πώς θα γίνουν καλύτερα. Σε ποιά σημεία στην εικόνα και τη λειτουργία των καινούργιων Windows θεωρούμε - όπως και αρκετοί άλλοι χρήστες - πως υπάρχει περιθώριο βελτίωσης; Προτείνουμε!

Παρασκευή 08/03. Windows 8: ο δρόμος ως το 2014. Ποιά βήματα δείχνει αποφασισμένη ν' ακολουθήσει η Microsoft για να κάνει τα νέα Windows καλύτερα για όλους; Τα μέχρι τώρα δεδομένα και η γνώμη μας.

Αθηνόραμα Digital Windows 8 Week, λοιπόν. Γιατί... ζητήματα που αφορούν εκατομμύρια χρήστες του σήμερα και του αύριο, δεν τα εξετάζεις μόνο όταν "είναι της μόδας"!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ