Asus: νέα laptop για σχεδιαστές και για gamers

Zenbook Pro 15 και ROG Strix SCAR II, με καινοτομικά χαρακτηριστικά και επιδόσεις

Οι χρήστες προσωπικών υπολογιστών με... πολύχρονη προϋπηρεσία ασφαλώς γνωρίζουν το όνομα της Asus από τελείως διαφορετικές κατηγορίες προϊόντων - όπως οι μητρικές ή οι κάρτες γραφικών - όμως τα τελευταία χρόνια η εταιρεία έχει κατορθώσει να κεντρίσει το ενδιαφέρον σαφώς ευρύτερου κοινού με τα laptop και τα smartphones της. Όσον αφορά στα πρώτα οι επιλογές που προσφέρει είναι ήδη πολλές (ανάμεσά τους μία σειρά από άκρως ενδιαφέρουσες), όμως το επόμενο διάστημα η Westnet, αποκλειστική αντιπρόσωπος της Asus στην Ελλάδα για τα προϊόντα αυτά, σε ειδική εκδήλωση για τον Τύπο εστίασε σε δύο συγκεκριμένα καινούργια. Όχι τυχαία είναι και τα δύο υψηλών προδιαγραφών και, επίσης όχι τυχαία, κυκλοφορούν στην χώρα μας πολύ σύντομα: η νέα σχολική και φοιτητική περίοδος είναι μόλις... έναν Αύγουστο μακριά, άλλωστε!

To πρώτο laptop ανήκει στην σειρά hi-end που απευθύνεται σε χρήστες με υψηλές απαιτήσεις όσον αφορά στις δυνατότητες αλλά και... όλα τα υπόλοιπα - λεπτό περίβλημα, συμπαγές μέγεθος και όμορφο design - τα Zenbook Pro. Το καινούργιο Zenbook Pro 15 προσφέρει όλα τα παραπάνω, όμως προσφέρει κάτι που δεν έχει εμφανιστεί ξανά σε συσκευή της κατηγορίας: την θέση της επιφάνειας αφής που αξιοποιούμε συνήθως ως καταδεικτικό (το trackpad δηλαδή) έχει αντικαταστήσει μία κανονική, κανονικότατη... οθόνη αφής (!), ανάλυσης HD. Αυτή χρησιμεύει και ως δεύτερη οθόνη σε διάφορους ρόλους, αλλά η Asus "έχει προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα" αναπτύσσοντας ένα σύστημα που είτε προβάλλει πλήρη χρησιμοποιήσιμα apps εκεί, είτε προσφέρει βοηθητικά εικονίδια λειτουργιών για χρήση σε όλων των ειδών τις εφαρμογές των Windows.

To αποτέλεσμα είναι κάτι ανάμεσα σε παραδοσιακό καταδεικτικό, graphics tablet και δεύτερη οθόνη, σαφέστατα πρωτότυπο, το οποίο σε μία πρόχειρη δοκιμή μας αποδείχθηκε... απρόσμενα εύχρηστο! Δείχνει όντως αρκετά ευέλικτο ώστε να διευκολύνει τον χειρισμό μεγάλης γκάμας εφαρμογών και η Asus προσφέρει έναν αριθμό από απλές και δημοφιλείς έτοιμες χρήσεις. Παράλληλα όμως έχει κάνει δωρεάν διαθέσιμη και την απαραίτητη υποδομή λογισμικού (SDK) σε οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο, οπότε θα έχει ενδιαφέρον να διαπιστώσουμε ποιές ευφάνταστες χρήσεις του χαρακτηριστικού θα... σκαρφιστούν προγραμματιστές απ' όλο τον κόσμο. Το Zenbook Pro 15 απευθύνεται κυρίως σε χρήστες που επεξεργάζονται εικόνα, ήχο και video ή γενικότερα δημιουργούς ψηφιακού περιεχομένου, οπότε ναι μεν ενσωματώνει υπέροχη οθόνη (είτε 4Κ είτε HD) με επακριβή απόδοση χρωμάτων και ισχυρά υποσυστήματα, όμως και το κόστος του είναι αντίστοιχο - αν και, ομολογουμένως, ακριβοδίκαιο σε σχέση με προτάσεις του ανταγωνισμού.

Το δεύτερο laptop στο οποίο εστίασε η Westnet είναι το νεότερο της σειράς Republic of Gamers (ROG), το Strix SCAR II. Αυτό ενσωματώνει φυσικά όλα τα υποσυστήματα υψηλών επιδόσεων που χρειάζονται οι αφοσιωμένοι παίκτες ώστε να απολαμβάνουν όπως θέλουν τα σύγχρονα PC games, έχει δώσει ωστόσο έμφαση σε στοιχεία που επηρεάζουν πάρα πολύ την... καθημερινή συμβίωση με αυτό (και τον δείκτη ικανοποίησης της χρήσης του βέβαια), όπως την αποτελεσματική ψύξη, την αξιόπιστη ασύρματη διασύνδεση, το ποιοτικό πληκτρολόγιο και το πληρέστατο λογισμικό ελέγχου. Το νέο SCAR χαρακτηρίζεται από λεπτότερο πλαίσιο οθόνης σε σχέση με τον προκάτοχό του, ενώ αυτή είναι πλέον σάρωσης στα 144 Hz, "αντανακλαστικών" στα 3 ms και φωτεινότερη, παραμένοντας ανάλυσης HD στις 16 ίντσες. Με την υψηλή ποιότητα κατασκευής των laptop της συγκεκριμένης σειράς δεδομένη και την επεκτασιμότητα του νέου αυτού ROG εντυπωσιακή αναπόφευκτα έχει κι αυτό υπολογίσιμο κόστος, αλλά το δικαιούται απόλυτα.

Στο πλαίσιο της ίδιας εκδήλωσης η Westnet ανακοίνωσε και την έναρξη στην Ελλάδα του ASUS ROG Club, στο οποίο μπορούν να εγγραφούν όλοι οι νέοι κάτοχοι των laptop της συγκεκριμένης σειράς και να απολαύσουν μία σειρά από αποκλειστικά προνόμια. Αυτά ποικίλλουν από απλά δώρα και εισιτήρια για events, μέχρι την πρόσβαση σε ειδικούς διαγωνισμούς ή πρωταθλήματα, ακόμη και την δοκιμή νέων μοντέλων laptop ROG της Asus πριν αυτά βρουν τον δρόμο τους στα καταστήματα (η εγγραφή και οι σχετικοί όροι βρίσκονται στην επίσημη σελίδα του ΑSUS ROG Club). H κίνηση της Westnet έχει ως απώτερο στόχο την δημιουργία μιας κοινότητας γύρω από την σειρά αυτή των laptop της... κάτι απολύτως λογικό, αν σκεφτεί κανείς πως οι περισσότεροι κάτοχοί τους ως gamers ανήκουν ήδη σε μία ή περισσότερες τέτοιες. Καλή αρχή!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ