ARM: νέοι επεξεργαστές για tablet και άλλες συσκευές

Σημαντικά ισχυρότεροι, λιγότερο ενεργοβόροι, με εξελιγμένα χαρακτηριστικά, ακόμη... μακριά

Δεν χωρά καμία αμφιβολία στο γεγονός ότι η ARM απολαμβάνει στον χώρο των φορητών συσκευών θέση πλεονεκτικότερη ακόμη και από αυτή της Ιntel στον χώρο των προσωπικών υπολογιστών: οι επεξεργαστές της πρώτης χρησιμοποιούνται με πρακτική αποκλειστικότητα σε συσκευές εξαιρετικά επιτυχημένες εμπορικά, όπως τα iPhone και τα iPad της Apple, έχουν δε παρουσία και σε άλλες προϊοντικές κατηγορίες, όπως π.χ. τα media player. Κάθε νέα "γενιά" επεξεργαστών ARM σηματοδοτεί νέα "γενιά" προϊόντων όπως τα προαναφερθέντα... και αν κρίνουμε από την αποκάλυψη των προτάσεών της για το επόμενο 12μηνο-18μηνο, η οποία έγινε χθες, η νέα αυτή "γενιά" θα σημειώσει άλμα, όχι απλώς βήμα, στην εξέλιξη μιας γκάμας συσκευών κατάλληλης για περισσότερες "αποστολές" από ποτέ.

Οι επεξεργαστές Cortex-A72, όπως ονομάζονται, θα προσφέρουν 3.5 φορές περισσότερη επεξεργαστική δύναμη από τους Cortex-A15, οι οποίοι στήριξαν πολλές από τις κορυφαίες φορητές συσκευές του 2014. Παράλληλα, στο... αέναο κυνήγι για "λίγη παραπάνω μπαταρία", οι νέοι Cortex θα έχουν ενεργειακές απαιτήσεις 75% (!), λιγότερες σε σχέση πάντοτε με τους Cortex-15, αυξάνοντας έτσι σημαντικά την αυτονομία των συσκευών που θα τους ενσωματώνουν. Ακολουθώντας, δε, την ίδια φιλοσοφία με πολλούς άλλους κορυφαίους επεξεργαστές των τελευταίων ετών (όπως τους Tegra της nVidia), οι Cortex-A72 θα μπορούν να συνδυαστούν με ασθενέστερους σε ισχύ αλλά και ακόμη χαμηλότερης κατανάλωσης "συμπληρωματικούς" επεξεργαστές Cortex-A53, ώστε για "απλά πράγματα" (π.χ. ειδοποιήσεις ή e-mail) ή/και σε κατάσταση αναμονής, οι συσκευές που ενσωματώνουν και τους δύο να προσφέρουν αυτονομία περισσότερων ωρών.

Σε αυτού του είδους τις φορητές συσκευές (πόσο μάλλον στα media players) σχεδόν το ίδιο σημαντικοί με τους κεντρικούς επεξεργαστές είναι και οι επεξεργαστές γραφικών... οπότε οι Cortex-A72 δεν θα μπορούσαν να εμφανίζονται βελτιωμένοι και ως προς αυτή τους την πλευρά: το συνοδευτικό κύκλωμα διαχείρισης και απόδοσης 2D και 3D γραφικών τους, το Mali-T880, προσφέρει σχεδόν διπλάσια ισχύ από το αντίστοιχο των Cortex-A15 και αγγίζει επίσημα πλέον τις ικανότητες εξειδικευμένων συστημάτων ηλεκτρονικής διασκέδασης στα video games υψηλών τεχνικών απαιτήσεων.

Με δεδομένο, άλλωστε, το γεγονός ότι βαδίζουμε... νομοτελειακά σχεδόν σε φορητές συσκευές με οθόνες ανάλυσης 4Κ - καθώς και στην καθιέρωση κύριας κάμερας με δυνατότητα σύλληψης video σε ανάλυση 4Κ - οι νέοι Cortex εμπεριέχουν στη σχεδίασή τους στοιχεία που υποβοηθούν και στους δύο αυτούς τομείς. Τα κακά νέα; Σύμφωνα με τη ARM οι νέοι της επεξεργαστές δεν θα είναι έτοιμοι για μαζική κατασκευή νωρίτερα από τα μέσα προς τέλη του 2015, οπότε δεν μπορούμε να περιμένουμε τις πρώτες συσκευές που θα τους ενσωματώνουν νωρίτερα από τις αρχές του 2016. Ας ελπίσουμε, λοιπόν, οι κατασκευάστριες εταιρείες να εκμεταλλευτούν το άφθονο μεσοδιάστημα ώστε να ενσωματώσουν τους νέους ισχυρότερους και... περισσότερο δροσερούς ARM σε συσκευές με ανάλογα καλύτερα περιβλήματα και δυνατότητες συνολικές. Για 12 ή πιο πολλούς μήνες από σήμερα, μπορούμε να έχουμε αυτήν την απαίτηση, θεωρούμε!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ