Apple: μπορεί να αναπροσδιορίσει τα σύγχρονα laptop;

Οι προοπτικές είναι φανερές, θιασώτες κι ανταγωνιστές περιμένουν τις εξελίξεις

Είναι, λοιπόν, επίσημο: η Apple είναι έτοιμη στην τελευταία της Δικτυακή εκδήλωση για το 2021 - με τα παρόντα δεδομένα τουλάχιστον, αν και τίποτε δεν αποκλείεται - να εστιάσει επιτέλους στους υπολογιστές Mac. Ο γίγαντας του Cupertino αναμένεται να αποκαλύψει τον ισχυρότερο έως τώρα επεξεργαστή του, τον M1X (τον "μεγάλο αδελφό" του εξαιρετικά επιτυχημένου M1 που είχε προσφέρει πέρυσι), καθώς και νέα μοντέλα προσωπικών υπολογιστών στηριγμένων σε αυτόν. Αν κάτι αντίστοιχο συνέβαινε στον κόσμο των Windows και των επεξεργαστών Intel/AMD, θα ήταν απλώς τυπικό και αναμενόμενο. Στην περίπτωση της Apple την συγκεκριμένη, όχι: ο Μ1Χ μπορεί να αποδειχθεί πως είναι αυτό ακριβώς που φοβόταν η Intel, η AMD, η Microsoft, η HP, η Dell, η Asus και όλες οι κατασκευάστριες του "απέναντι στρατοπέδου".

Το θέμα είναι: μπορεί στ' αλήθεια ο M1X να είναι τόσο σημαντικός;

Αν πιστέψει κανείς τις σχετικές διαρροές πληροφοριών από την αρχή του έτους, ναι, μπορεί. Ο περσινός επεξεργαστής M1 ήταν εντυπωσιακός με οποιαδήποτε μέτρα και σταθμά, όμως όλα δείχνουν πως ήταν η "εκδοχή" της αρχιτεκτονικής της Apple που εστίαζε περισσότερο στην αποδοτικότητα, στις υψηλότερες δυνατές επιδόσεις δηλαδή με την μικρότερη δυνατή κατανάλωση ενέργειας (έτσι ώστε οι συσκευές που τον αξιοποιούν να έχουν την μέγιστη εφικτή αυτονομία). Ο M1X, αντιθέτως, είναι η "εκδοχή" της ίδιας αρχιτεκτονικής που εστιάζει στις υψηλότερες δυνατές επιδόσεις κι ας σημαίνει αυτό πως η κατανάλωση ενέργειας θα είναι υψηλότερη. Θα προσφέρει λοιπόν περισσότερους πυρήνες επεξεργασίας (πιθανότατα και σε υψηλότερη συχνότητα λειτουργίας) αλλά και, ίσως σημαντικότερο, υποσύστημα επεξεργασίας γραφικών κατά πολύ ισχυρότερο. Οι πρώτες εκτιμήσεις σκιαγραφούν όχι μόνο τον πιο δυνατό συνδυασμό CPU και GPU που έχει ποτέ φιλοξενηθεί σε φορητή συσκευή, αλλά επίπεδο επεξεργαστικής δυνατότητας που συναγωνίζεται τους σημερινούς... Mac Pro (!) σε συγκεκριμένα μετροπρογράμματα.

Πρόκειται φυσικά για κάτι ανήκουστο και ακριβώς αυτό για το οποίο ανησυχούσαν από πέρυσι οι Microsoft, Intel και AMD: αν τα "απλά" MacBook που στηρίζονται στον επεξεργαστή Μ1 κατορθώνουν τώρα να ξεπερνούν σε επιδόσεις την συντριπτική πλειοψηφία των laptop με Windows που βασίζονται σε επεξεργαστές Core iX ή Ryzen, τότε τί θα είναι σε θέση να κάνουν τα MacBook Pro που θα στηρίζονται στον M1X; Αυτό θα διαπιστώσουμε όλοι τις επόμενες εβδομάδες, απ' ό,τι φαίνεται, καθώς η Apple στην εκδήλωσή της στις 18/10 θα παρουσιάσει αυτά ακριβώς τα νέα μοντέλα MacBook Pro, τα οποία θα ενσωματώνουν και μνήμη λειτουργίας πολύ περισσότερη (32 GB ή και 64 GB). Υπάρχει ακόμη μεγάλη πιθανότητα ο αμερικανικός κολοσσός να προσφέρει και νέο μοντέλο Mac Mini βασισμένο στον M1X, καθώς το παρόν τέτοιο μοντέλο χαρακτηρίζεται από περιορισμούς ουκ ολίγους.

Κατά μία έννοια η Apple απολάμβανε ήδη αρκετά μεγάλο πλεονέκτημα ώστε να έχει την... πολυτέλεια, τρόπον τινά, να μην καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια αυτή τη φορά. Ακόμη κι αν ο M1X προσφέρει απλώς ικανοποιητικά περισσότερη ισχύ από τον M1 (δεν είναι πιθανό αλλά... ας πούμε πως), ο αμερικανικός κολοσσός μπορεί να εξιλεωθεί στα μάτια του πιστού κοινού των MacBook Pro με άλλους τρόπους. Η εταιρεία αναμφίβολα "χρωστάει" στο κοινό αυτό ένα κορυφαίο ζευγάρι laptop που θα διορθώνουν όλα τα κακώς κείμενα των προηγούμενων μοντέλων και θα κάνουν επιβεβλημένες αλλαγές: θα εγκαταλείψουν την εν τέλει άχρηστη TouchBar, θα επαναφέρουν την έξοδο HDMI και τον αναγνώστη καρτών SD, θα ενσωματώσουν επιτέλους ποιοτική webcam, όλα αυτά διατηρώντας τις 4 υπάρχουσες θύρες Thunderbolt. Υπάρχουν επίσης διαρροές που μιλούν για υψηλότερης ανάλυσης οθόνες MiniLED όπως αυτή του M1 iPad Pro 12.9 (και μάλιστα με ρυθμό ανανέωσης στα 120 Hz), καθώς και για επιστροφή της θύρας φόρτισης MagSafe, κάτι που θα είχε νόημα σε αυτά τα νέα μοντέλα MacBook Pro.

Υπάρχει πάντοτε περιθώριο και για ορισμένες εκπλήξεις: πολλοί περιμένουν πως αυτά τα νέα MacBook θα χαρακτηρίζονται από διαφορετικό, ανανεωμένο σχεδιασμό σε σχέση με τα παρόντα μοντέλα που βασίζονται σε επεξεργαστές Intel, ενώ ουκ ολίγοι πιστεύουν πως είναι επίσης ώρα και για την παρουσίαση ενός μοντέλου iMac βασισμένο στον M1X, με οθόνη 30 ιντσών ώστε να συμπληρώνει τους iMac της άνοιξης με τις μικρότερες οθόνες. Υπάρχει ακόμη φημολογία για νέα ασύρματα ακουστικά AirPod (αν και δεν ταιριάζουν ιδιαίτερα με την θεματική Mac της συγκεκριμένης Δικτυακής εκδήλωσης) ή ακόμη και για το... μυθικό πλέον σύστημα της Apple για video gaming, το οποίο φυσικά θα ήταν βασισμένο στον M1X. Πιθανότερο από αυτά, πάντως, είναι να "εισπράξουμε" την επίσημη ημερομηνία διάθεσης του καινούργιου macOS Monterey και την διάθεση της υπηρεσίας Apple Music για τα PS4 και PS5 της Sony.

Εύλογος ο ενθουσιασμός για αυτά τα επερχόμενα MacBook Pro με τον M1X, πάντως. Υπάρχει η γενικότερη αίσθηση ότι έχουμε φτάσει πια σ' εκείνο το χρονικό σημείο όπου τα μοντέρνα laptop μπορούν όντως να χαρακτηρίζονται από το επίπεδο επεξεργαστικής δύναμης που παραπέμπει σε άλλου είδους Η/Υ - και η Apple είναι ο καλύτερα τοποθετημένος αυτήν την στιγμή κατασκευαστής για να προσφέρει κάτι τέτοιο στο κοινό φέτος. Αν το κατορθώσει, αυτά τα λεπτά και ελαφριά laptop θ' αναλαμβάνουν εργασίες για τις οποίες άλλοτε χρειαζόμασταν κυριολεκτικά PC γραφείου (προϋποθέτοντας βέβαια πως και το software θα έχει αναβαθμιστεί έτσι ώστε να αξιοποιεί το hardware). Ελπίζουμε η Apple να τα καταφέρει: η αρχιτεκτονική ARM είναι περισσότερο κατάλληλη για τις μελλοντικές ανάγκες των καταναλωτών και αν αυτοί οι MacBook Pro το επιδείξουν πειστικά, τότε και άλλοι κατασκευαστές θα πειστούν επιτέλους να ασχοληθούν σοβαρά με δικές τους παρόμοιες προτάσεις. Καθόλου κακή προοπτική, αυτή!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ