Apple: με δικούς της επεξεργαστές σε νέα laptop

Το σχέδιο για σταδιακή απομάκρυνση από την Intel ξεκινά να τίθεται σε εφαρμογή - σχολιάζουμε

Η καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση WWDC της Apple φέτος θα διεξαχθεί Δικτυακά για πρώτη φορά στην ιστορία της λόγω του COVID-19, όλα ωστόσο δείχνουν πως μπορεί να "μείνει στην Ιστορία" ή τουλάχιστον να ανακαλείται ως ορόσημο στην πορεία του αμερικανικού κολοσσού για έναν άλλο λόγο. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg και δημοσιογράφου με αποδεδειγμένα αξιόπιστες πηγές, του Mark Gurman, η Apple στις 22 Ιουνίου σκοπεύει να ανακοινώσει επίσημα την σταδιακή μετάβαση των προσωπικών υπολογιστών της, των Mac, iMac, MacBook κλπ. από την αρχιτεκτονική των επεξεργαστών Intel, στην αρχιτεκτονική των επεξεργαστών ARM που αξιοποιεί και η ίδια επί σειρά ετών με δικής της σχεδίασης τσιπ στα δικά της iPhone και iPad.

Η σχετική φημολογία "έκανε τον γύρο" του Web από το 2018 και πέρυσι έγινε γνωστό ότι η πρωτοβουλία αυτή της Apple έχει το εσωτερικό κωδικό όνομα "Project Kalamata" (ναι-Καλαμάτα), όμως είναι η πρώτη φορά μετά από πολυάριθμες "διαρροές", άλλες πιστευτές κι άλλες όχι, που το σχέδιο αυτό των Αμερικανών δείχνει έτοιμο να τεθεί σ' εφαρμογή. Η Apple με αυτό ως στόχο τα προηγούμενα χρόνια σημείωνε σε κάθε νέα "σεζόν" αξιοσημείωτη πρόοδο στην επεξεργαστική ισχύ των iPhone και των iPad με τα τσιπ Α10/A11/A12/A13 - το iPad Pro του 2018 για πρώτη φορά ξεπέρασε σε επιδόσεις μετροπρογραμμάτων ένα σημαντικό ποσοστό των laptop που βασίζονται σε επεξεργαστές Intel - και με το επερχόμενο Α14 μάλλον... "ήλθε το πλήρωμα του χρόνου".

Οι λόγοι για τους οποίους είναι πολύ σημαντική κίνηση αυτή για την Apple - και κατ' επέκταση για όλη την αγορά - είναι εν πολλοίς κατανοητοί. Στον κολοσσό του Cupertino αρέσει να κατέχει όλη την "πυραμίδα" των υποσυστημάτων των συσκευών της γιατί έτσι (α) υλοποιεί με τρόπο κατά πολύ αποδοτικότερο το software που εκτελείται σε αυτές (β) ελέγχει την "αλυσίδα παραγωγής" τους με τρόπο περισσότερο συμφέροντα γι' αυτήν και έτσι (γ) μεγιστοποιεί τα περιθώρια κέρδους και τα έσοδά της. Όσο λιγότερο εξαρτάται η Apple από άλλους κατασκευαστές για τις συσκευές της, τόσο καλύτερα γι' αυτήν - και υλοποιώντας το "Project Kalamata" θα χρειάζεται μόνο τσιπ μνήμης και αποθηκευτικού χώρου πλέον: κεντρικός επεξεργαστής, υποσύστημα γραφικών, υποσυστήματα διασύνδεσης, μητρική και τα υπόλοιπα υποσυστήματα ελέγχου θα είναι πλέον όλα δικής της σχεδίασης. Δεν ήταν εύκολο, αλλά η Apple το κατάφερε.

Φυσικά το υλικό, κατασκευαστικό θέμα είναι μόνο το ένα τμήμα αυτής της εξίσωσης - το άλλο είναι το λογισμικό και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Apple φέρεται έτοιμη να κάνει την σχετική ανακοίνωση στις 22/6. Ο αμερικανικός κολοσσός θα πρέπει να εξασφαλίσει πως όχι μόνο θα προσφέρει ο ίδιος νέα έκδοση του MacOS σχεδιασμένη για τους επεξεργαστές της Α1x, αλλά και την υποδομή που χρειάζονται οι προγραμματιστές ώστε να δημιουργήσουν ή μετατρέψουν τις εφαρμογές τους για αυτήν την έκδοση. Αυτό χρειάζεται χρόνο και δουλειά, γι' αυτό η Apple είναι απαραίτητο να γνωστοποιήσει την νέα κατεύθυνση στην οποία κινείται το λιγότερο 6 ή 12 μήνες πριν. Οι πρώτες συσκευές της που θα βασίζονται στην νέα αυτή αρχιτεκτονική hardware και software δεν αναμένονται άλλωστε πριν την άνοιξη του 2021.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Bloomberg οι πρώτοι προσωπικοί υπολογιστές της Apple που θα βασίζονται στο Project Kalamata θα είναι - απολύτως λογικά - φορητοί. Ο στόχος είναι, φυσικά, να προσφερθούν πανάλαφρα, πάνλεπτα, υπέροχα σχεδιασμένα laptop που θα χαρακτηρίζονται όχι μόνο από αυξημένη φορητότητα και πάρα πολύ μεγάλη αυτονομία (άνω των 20 ωρών με τυπική χρήση), αλλά και επαρκή επεξεργαστική δύναμη για όλα τα "απλά και καθημερινά". Αφού αυτές οι συσκευές διανύσουν 12 ή 18 μήνες στην αγορά, όσο πιθανώς θα χρειαστεί ώστε να επιλυθούν όλα τα "θέματα" του νέου MacOS και να κυκλοφορήσουν όλες οι δημοφιλείς εφαρμογές και σε αυτήν την μορφή, τότε θα έλθει η ώρα για την παρουσίαση και Η/Υ desktop αυτής της αρχιτεκτονικής, με τους επαγγελματικούς να ακολουθούν τελευταίοι για ευνόητους λόγους.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο "απώτερος σκοπός" της Apple - αν φυσικά στον κόσμο της τεχνολογίας... υπάρχει κάτι τέτοιο - είναι να ενοποιήσει την ανάπτυξη και την κατασκευή των υποσυστημάτων όλων των συσκευών της, ώστε να κάνει το ίδιο και σε επίπεδο λογισμικού. Κάθε χρόνο δηλαδή να κυκλοφορεί ένα νέο "γενικό" μοντέλο επεξεργαστή, ο π.χ. Α17 που θα προσφέρει λόγου χάριν 4 πυρήνες στα μοντέλα iPhone, 8 στα μοντέλα iPad, 12 ή 16 στα MacBook και 24 ή περισσότερους πυρήνες στους Mac, πιθανώς με διαφορετικών επιπέδων υποσυστήματα γραφικών για κάθε τέτοια διάταξη. Η Apple θα κρατήσει ξεχωριστά τα iOS, iPadOS και MacOS, όμως θα είναι κατά πολύ ευκολότερο πλέον για τους προγραμματιστές να δημιουργούν εφαρμογές/apps που θα λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο και θα προσαρμόζονται σε κάθε συσκευή.

Όλα αυτά βέβαια είναι σαφώς κακά νέα για την Intel. O αμερικανικός κολοσσός έχει παραμείνει, όπως όλοι γνωρίζουμε, απαράδεκτα στάσιμος στον τομέα της εξέλιξης των επεξεργαστών του για Η/Υ desktop και laptop, γεγονός που άνετα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από την Apple ως... καλή δικαιολογία (ασχέτως αν είχε πάντοτε "στο πλάνο" τους δικούς της επεξεργαστές). Έτσι η Intel θα χάσει έναν σημαντικό πελάτη για τους επεξεργαστές της και περαιτέρω μερίδιο από την αγορά, έχοντας ήδη χάσει αρκετό την τελευταία διετία από την AMD και τους δικούς της πολύ καλούς επεξεργαστές. Με άλλα λόγια... "είθε να ζεις σ' ενδιαφέροντες καιρούς": το 2025, όταν η "στροφή" της Apple θα έχει πια ολοκληρωθεί, η αγορά των προσωπικών υπολογιστών υπάρχει πιθανότητα να διαφέρει... εντυπωσιακά από την σημερινή!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ