Apple iPad Pro

Εντυπωσιακό ναι, παραγωγικό... υπό όρους

Είδος: Tablet
Τιμή: €1200,00

Εταιρία: Apple
Διανομή: COSMOTE

Μερικές φορές χρειάζεται να περάσει κανείς χρόνο με ένα προϊόν - δηλαδή πιο πολύ χρόνο από τον τυπικό για μία δοκιμή - προκειμένου να αξιολογήσει τί αυτό πραγματικά αντιπροσωπεύει και προσφέρει. Προϊόν, δε, που τον τελευταίο καιρό σχεδόν επιβάλλει τέτοια προσέγγιση περισσότερο από το iPad Pro της Apple, δεν μπορούμε να σκεφτούμε: είναι άτυπα η "αντιπρόταση" του αμερικανικού κολοσσού στα υβριδικά Surface Pro της Microsoft και, παράλληλα, η προσπάθεια του πρώτου να επανεκκινήσει τμήμα του κοινού των iPad, το οποίο έχει αρχίσει να φθίνει εδώ και καιρό. Είναι, άλλωστε, κάτι περισσότερο από "το πιο μεγάλο iPad" απλώς: είναι μία "θέση" που παίρνει η Apple χωρίς προφάσεις πλέον, για το αν και κατά πόσο τα tablet μπορούν σοβαρά, κανονικά - σοβαρά, κανονικά όμως - να χρησιμοποιηθούν επαγγελματικά και παραγωγικά σε καθημερινό πλαίσιο. Μετά από εκτενή και πολύτροπη χρήση, λοιπόν, η εκτίμηση: μπορεί το iPad Pro ν' αναλάβει, ρεαλιστικά και πρακτικά, το ρόλο που η Apple τού αποδίδει;

Ασχέτως της απάντησης, στην οποία θα καταλήξουμε αργότερα, δεν χωρά αμφιβολία στο γεγονός ότι το iPad Pro είναι ξεχωριστή συσκευή - αν μη τί άλλο γιατί δείχνει να μην είναι αυτό που περιμένει οποιοσδήποτε! Για τους περισσότερους το αρχικό... σοκ αποδίδεται στο μέγεθός του σε σχέση με τα "απλά" iPad (κι ας μην "ακούγονται" πολλές τρεις ίντσες περισσότερες). Εμείς εντυπωσιαστήκαμε πιο πολύ από το σχετικά μικρό του βάρος (δεν είναι και για... ώρες κρατήματος "στον αέρα" αλλά το περιμέναμε βαρύτερο), από το πόσο λεπτό δείχνει (και πάλι λόγω μεγέθους) και από το πόσο αποτελεσματικά δουλεύει πλέον το σύστημα "αποκλεισμού" των κατά λάθος πιέσεων στις άκρες της οθόνης αφής (γιατί είναι νομοτελειακό πως θα το πιάσεις το iPad Pro με τη μισή παλάμη κάποια στιγμή).

Κανείς, ωστόσο, δεν έμεινε αδιάφορος απέναντι στην υπέροχη, απολαυστική, φωτεινή και ταυτόχρονα ξεκούραστη οθόνη του, η οποία κυριολεκτικά προσδίδει... "άλλη διάσταση" σε όλα, από τα Web sites και τα video clips μέχρι τις φωτογραφίες και φυσικά τα games. Η υψηλή ανάλυση της οθόνης αυτής καθιστά και... επώδυνα αντιληπτό το πόσο δρόμο έχουμε να διανύσουμε ακόμη πριν τα παραπάνω προσφέρουν το περιεχόμενό τους σε επίπεδο Retina, βέβαια, όμως γι' αυτό δεν φταίει το iPad Pro (ίσα-ίσα που μπορεί να πει κανείς πως η Apple έχει κάνει πιο πολλά από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία για το συγκεκριμένο θέμα). Όλοι, άλλωστε, παρατήρησαν το πόσο καλός είναι ο ήχος που αποδίδεται από το νέο iPad. Όχι μόνο επειδή αυτός των προηγούμενων δεν είναι ακριβώς κορυφαίος, όσο και επειδή με τέσσερα ικανότερα ηχεία η διαφορά εντοπίζεται (κι εκτιμάται) αμέσως.

Δοκιμάζοντας το iPad Pro με σύνδεση 4G/LTE στο δίκτυο της COSMOTE - η οποία μάς παραχώρησε τη συσκευή για δοκιμή - διαπιστώσαμε αυτό που... λίγο έως πολύ περιμέναμε: ταχύτατη σύνδεση με το Internet, αξιοποίηση απροβλημάτιστη όλων των Δικτυακών υπηρεσιών που θα μπορούσε να χρειαστεί κανείς "εκεί έξω" και φυσικά απολαυστική χρήση περιεχομένου video. Λειτουργικά, αισθητικά και οπτικοακουστικά λοιπόν το νέο tablet της Apple δεν έχει αντίπαλο αυτή τη στιγμή στην κατηγορία των tablet - ανεξαρτήτως κατασκευαστή και λειτουργικού συστήματος. Το πρόβλημα είναι πως η λέξη "Pro" υποννοεί ότι η συσκευή δεν θ' αγοραστεί για να απολαμβάνει κανείς φαντασμαγορικά ταινίες ή video clips. Κι εκεί αρχίζουν τα προβλήματα.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ