Αποσύρει το GeForce Partner Program η nVidia

Φέρνει αποτέλεσμα η πίεση των μέσων ενημέρωσης και η κατακραυγή από το κοινό για το εκβιαστικό σχέδιο του αμερικανικού κολοσσού

Η αλήθεια είναι πως ο ειδικός Τύπος (πόσο μάλλον ο... ευρείας κυκλοφορίας ή/και κατανάλωσης) τα τελευταία χρόνια έχει σε μεγάλο βαθμό εκτροχιαστεί όσον αφορά στην σχέση του με τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας και την σχέση που θα πρέπει ή θα έπρεπε να έχει με αυτές: αντί να τις παρακολουθεί με κριτική ματιά και να παρεμποδίζει τις επιδιώξεις τους για κέρδη που συχνά κινούνται στο όριο του ανήθικου, ουσιαστικά τις εξυπηρετεί με την κάλυψή του και σε ελάχιστες μόνο περιπτώσεις συγκρούεται πια μαζί τους. Όμως "μια στο τόσο" συμβαίνει κι αυτό, κυρίως όταν μία εταιρεία αληθινά υπερβεί ακόμη κι εκείνα τα "ελαστικά" όρια που υπάρχουν πια... και η nVidia διαπίστωσε "από πρώτο χέρι" πώς ακριβώς είναι να εμπλέκεται σε αυτού του είδους την σύγκρουση. Εξ ου και η επιλογή που έκανε και ανακοίνωσε πριν από λίγες ώρες όσον αφορά στο διαβόητο GeForce Partner Program.

Για τους φίλους και τις φίλες του Αθηνόραμα Digital που δεν είχαν παρακολουθήσει από την αρχή την όλη υπόθεση, υπενθυμίζουμε πως πρόκειται στην ουσία για μία συγκεκαλυμένη προσπάθεια εκβιασμού που έκανε η nVidia στους κατασκευαστές καρτών γραφικών ώστε οι δεύτεροι να έχουν ειδικές σειρές προϊόντων μόνο με τους δικούς της επεξεργαστές και να προωθούν αυτές ως "τις κάρτες γραφικών για gamers". Με αυτόν τον τρόπο η nVidia ήθελε να αποκτήσει ακόμη ισχυρότερη θέση στην αγορά (ας μην ξεχνάμε πως ελέγχει το 70% της ήδη...) εξοστρακίζοντας στην ουσία την AMD και μελλοντικά την Intel από το πλέον κερδοφόρο τμήμα της. Η AMD ανακάλυψε με κάποιο τρόπο το σχέδιο της nVidia και ενημέρωσε "όσο χρειαζόταν" ορισμένα μέσα ενημέρωσης, τα οποία μετά από έρευνα διαπίστωσαν τα παραπάνω και δημοσίευσαν τα σχετικά στοιχεία, παρ' ότι η nVidia έκανε τα πάντα για να κρατήσει κρυφό τόσο το όλο πλάνο όσο και τις λεπτομέρειες των συμφωνητικών με τις οποίες ήθελε να δεσμεύσει τους κατασκευαστές καρτών γραφικών.

Η nVidia με λιτή της ανακοίνωση πριν από λίγες ώρες, λοιπόν, δήλωσε πως εγκαταλείπει το GeForce Partner Program. Ο αμερικανικός κολοσσός προσπάθησε να σκιαγραφήσει εαυτόν και τον... παρεξηγημένο της υπόθεσης, μάλιστα, όμως η κατακραυγή εις βάρος του όλου εγχειρήματος και η προσπάθειά του, ακόμη και τώρα, να διατηρήσει την αδιαφάνεια των όρων με τους οποίους προσπάθησε να επιβληθεί στους κατασκευαστές γραφικών στην ουσία "μιλούν από μόνα τους". Είναι εξαιρετικά αμφίβολο το ενδεχόμενο η nVidia να έκανε πίσω αν δεν μαθευόταν τί προσπάθησε να κάνει με το GeForce Partner Program: η Asus, για παράδειγμα, είχε ήδη από τον Μάρτιο υποκύψει ουσιαστικά στην πίεση, μετονομάζοντας τις κάρτες γραφικών της με επεξεργαστές της AMD σε "Arez" ώστε στην διάσημη σειρά Republic of Gamers να συγκαταλέγονται μόνο κάρτες γραφικών με επεξεργαστές nVidia.

Η υποχώρηση της nVidia όσον αφορά στο GeForce Partner Program δεν είναι, φυσικά, τίποτε λιγότερο από το αποτέλεσμα της πίεσης που δέχθηκε από την κοινή γνώμη μετά τα δημοσιεύματα που εξέθεσαν την πρωτοβουλία της αυτή και τα κίνητρά της - και μία μικρή νίκη των μέσων ενημέρωσης που συμμετείχαν στην προσπάθεια δημοσιοποίησης του θέματος (γιατί δεν το έκαναν και όλα...). Πολύ θα θέλαμε να πιστέψουμε πως οι καταναλωτές δεν θα ξεχάσουν την απόπειρα αυτή της nVidia, μα ρεαλιστικά (με δεδομένο και το γεγονός ότι συνεχίζει να προσφέρει τους καλύτερους επεξεργαστές για κάρτες γραφικών) δεν περιμένουμε κάτι τέτοιο. Αξίζει, ωστόσο, μιας... υπενθύμισης πού και πού. Βάσει των ίδιων αγνών προθέσεων που είχε η nVidia "να διευκολύνει τους PC gamers στις επιλογές τους", φυσικά!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ