Αντίο, Flash, είναι πια καιρός

Η Microsoft "σφραγίζει τον τάφο" της διάσημης τεχνολογίας κίνησης Δικτυακού περιεχόμενου της Adobe

Μερικές φορές όχι απλώς έχει αργήσει, μα... παραργήσει κιόλας η απόσυρση τεχνολογιών που το Internet θα έπρεπε να έχει "αφήσει πίσω του" εδώ και πολύ καιρό, όμως "μπαίνει τελεία" επιτέλους σε μία τέτοια τεχνολογία μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Αναφερόμαστε στο Flash, το λογισμικό για κίνηση παντός είδους Δικτυακού περιεχόμενου που - η αλήθεια είναι - στην δεκαετία 1995-2005 μεταμόρφωσε τις σελίδες του Web σε πολύ περισσότερο ενδιαφέρουσες και αλληλεπιδραστικές. Σε βάθος χρόνου το Flash εξελίχθηκε σε ένα πολυεργαλείο με το οποίο μπορούσε να υλοποιηθεί περίπου ο,τιδήποτε στο Web, από απλές παρουσιάσεις μέχρι περίπλοκα συστήματα χειρισμού και βέβαια ολόκληρα websites, όλα διαθέσιμα μέσω ενός απλού plug-in.

H Adobe, μετά από την εξαγορά της δημιουργού του Flash Macromedia, το 2005, συγκέντρωσε υψηλά έσοδα προωθώντας το Flash ως πλήρη λύση ανάπτυξης περιεχομένου για το Web - αλλά η τεχνολογία αυτή άρχισε να μην είναι δημοφιλής πια γύρω στο 2008, όταν κατέστη σαφές πως και απαιτητική ήταν σε πόρους συστήματος για να αξιοποιηθεί, και μόνιμη "αχίλλειος πτέρνα" ασφάλειας οπουδήποτε χρησιμοποιούνταν. Παρ' όλα αυτά έπρεπε να έλθει ο... Steve Jobs το 2010, με την δημόσια απόρριψη του Flash και την απομάκρυνσή του από το iOS, προκειμένου η αγορά να αρχίσει να αποστασιοποιείται από την τεχνολογία αυτή. Η HTML5 είχε ήδη αρχίσει να κερδίζει έδαφος τα προηγούμενα χρόνια ώστε να αντικαταστήσει το Flash σε όλες τις δημοφιλείς εφαρμογές Web και, από το 2011 και μετά - ειδικά μετά την θεαματική άνοδο και των smartphones - η κατάργηση του Flash έγινε απλώς θέμα χρόνου.

Τώρα η Microsoft ετοιμάζεται να "βάλει το τελευταίο καρφί στο φέρετρο" του Flash. Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο όλες οι εκδόσεις των Windows 10 - ξεκινώντας από τις αρχές Ιουλίου με τις εκδόσεις 1507 και 1607 - θα λάβουν την ενημέρωση υπ'αριθμόν KB4577586 η οποία απεγκαθιστά για πάντα το Flash από το λειτουργικό της σύστημα. Θα ακολουθήσουν οι εκδόσεις από την 1809 ή νεότερες και, αμέσως μετά, όλες οι υπόλοιπες των Windows μέχρι και την 8.1 (!).

Αυτό πρακτικά σημαίνει το Flash θα πάψει να υφίσταται στην συντριπτική πλειοψηφία των ενεργών PC παγκοσμίως, καθώς οι ενημερώσεις λογισμικού αυτές έχουν χαρακτηριστεί από την Microsoft ως υποχρεωτικές (θα πρέπει να γίνουν αργά ή γρήγορα απ' όλους δηλαδή). Έτσι κι αλλιώς η ίδια η Adobe είχε σταματήσει επισήμως να υποστηρίζει το Flash από τον περασμένο Δεκέμβριο, οπότε όσοι χρήστες αξιοποιούν PC ακόμη παλαιότερα - όπως τα πιο πολλά από 100 εκατομμύρια καταναλωτών που χρησιμοποιούν τα Windows 7 ή τα XP - θα πρέπει να φροντίσουν να το απεγκαταστήσουν μόνοι τους ούτως ή άλλως. Οι χρήστες Windows 10, άλλωστε, οι οποίοι δεν θέλουν να περιμένουν μέχρι τον Ιούλιο για να απεγκαταστήσουν το Flash, μπορούν να το κάνουν λαμβάνοντας οι ίδιοι την ενημέρωση KB4577586 από αυτήν την σελίδα (αρκεί να προσέξουν ώστε να λάβουν την σωστή έκδοση για το σύστημα τους).

Ελάχιστοι είναι αυτοί, για να είμαστε ειλικρινείς, που θα ήθελαν να επιστρέψουν στις μέρες των... κιτς animation του Flash, των intros και των εκνευριστικών διαφημίσεων multimedia που επιβάρυναν τα PC μας. Η τεχνολογία της Adobe παραμένει όμως ένα ενδιαφέρον, αναπόσπαστο τμήμα της ιστορίας του World Wide Web. Καμία απορία, λοιπόν, που η τεχνολογία αυτή θα συνεχίσει να ζει σαν... ιστορικό έκθεμα χάρις στις σχετικές προσπάθειες διατήρησης του Internet Archive: σε αυτήν την σελίδα μπορεί να βρει κανείς πάνω από 3500 Flash games, animation και άλλα είδη υλικού ώστε να αποκτήσει μία ιδέα του πώς αξιοποιούνταν κάποτε η τεχνολογία αυτή της Adobe. Αντίο, Flash, και... μπορεί να μην μάς λείψεις, μα δεν θα σε ξεχάσουμε κιόλας!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ