Ανανεωμένοι MacBook Retina και Air

Βελτιώσεις στα σημεία για τα "μικρά" laptop της Apple, χωρίς... τυμπανοκρουσίες

Ούτε σκοπό να το είχε βάλει ο αμερικανικός κολοσσός να μάς διαψεύσει, αλλά σήμερα - ελάχιστες ημέρες μετά τις εκτιμήσεις μας για το πώς θα ήταν σκόπιμο να διαμορφώσει φέτος την προϊοντική κατηγορία των laptop της - η Apple με μία εξαιρετικά λιτή ανακοίνωση, "αθόρυβη" πρακτικά, επιβεβαίωσε μικρές και εν πολλοίς εξελικτικές αλλαγές στις σειρές MacBook Retina και MacBook Air. Ναι, ο γίγαντας του Cupertino θα κρατήσει για μία ακόμη χρονιά τους λιγότερο προηγμένους τεχνολογικά αλλά προσιτούς φορητούς της υπολογιστές, τους MacBook Air, ενεργούς, εξοπλίζοντας μάλιστα το μοντέλο οθόνης 13 ιντσών με 8 GB μνήμης λειτουργίας εξ ορισμού (το μοντέλο οθόνης 11 ιντσών παραμένει στα 4 GB).

Αληθινά πιστεύαμε πως, μετά από μία ολόκληρη πενταετία στασιμότητας και την ύπαρξη του MacBook Retina πλέον, η Apple φέτος θα καταργούσε τα προσιτά μεν, αλλά όχι κατάλληλα για πολλά πράγματα πια Air. Με τα δεδομένα του 2016, αυτά είναι αληθινά ο ορισμός του φορητού Η/Υ "μόνο για τα απολύτως βασικά". Ολοφάνερα το να υπάρχει laptop που φέρει το λογότυπο της Apple και ετικέτα κόστους κάτω των $1000 παραμένει σημαντικό έστω και σε επίπεδο... εντυπώσεων κατά πάσα πιθανότητα.

Στους MacBook Retina, τουλάχιστον, οι αλλαγές "στα σημεία" είναι έστω και οριακά άξιες λόγου. Ο κεντρικός τους επεξεργαστής αναβαθμίστηκε σε έκτης γενιάς Intel Core M, μεν, αλλά με ταχύτητες στα 1.1 και 1.2 GHz σε δύο πυρήνες, πολύ φοβόμαστε πως θα συνεχίσει να μην είναι επαρκής για αυτό που πολλοί χρήστες Η/Υ "εν κινήσει" χαρακτηρίζουν "σοβαρή δουλειά". Το κύκλωμα HD Graphics 515 της Intel είναι κατά τι ταχύτερο στη διαχείριση των γραφικών αλλά, αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, περισσότερες ελπίδες για αισθητή αύξηση της ταχύτητας λειτουργίας των ανανεωμένων MacBook Retina εναποθέτουμε στα βελτιωμένα υποσυστήματα αποθήκευσης SSD και στην κατά τι γρηγορότερη μνήμη λειτουργίας παρά σε κάτι άλλο. Κι ας μην είναι και... πολλές αυτές οι ελπίδες.

H Αpple, πάντως, εισάγει δύο νέα στοιχεία στους MacBook Retina από σήμερα. Ένα: την επιλογή για την χρήση επεξεργαστή Core M7, ο οποίος μεν έχει "βασική" συχνότητα λειτουργίας αυτήν των 1.3 GHz, αλλά "αυτοϋπερχρονίζεται" και έως τα 3.1 GHz αν χρειαστεί (δυστυχώς παραμένει και αυτός δύο πυρήνων). Δύο: διαθέσιμο θα είναι εκτός από μαύρο, χρυσό και ασημί, και μοντέλο MacBook Retina χρώματος ροζ χρυσό, όμοιο των πιο πρόσφατων iPhone και iPad. Ευκαιρία κυρίως για τις εκπροσώπους του ωραίου φύλου, με άλλα λόγια, να έχουν όλες τους τις συσκευές Apple... ασορτί. Όλα τα μοντέλα είναι διαθέσιμα άμεσα στις ΗΠΑ και τις επόμενες εβδομάδες θα βρουν σταδιακά το δρόμο τους και στην ευρωπαϊκή (και κατ' επέκταση ελληνική) αγορά. Και όσο για τις πραγματικές αλλαγές... αναμονή για την εκδήλωση WWDC τον Ιούνιο και τα MacBook Pro, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ