Ανανεωμένοι MacBook Pro, φθηνότεροι

Προβλέψιμες αλλά ευπρόσδεκτες οι αλλαγές, στόχος ξανά η κορυφή

Ένα από τα... "σιγουράκια" της παρουσίασης της Apple δεν αφορούσε μόνο στα νέα iPad ή το νέο λειτουργικό σύστημα OS-X, αλλά και τις ανανεωμένες εκδόσεις των φορητών της υπολογιστών για "σοβαρή" χρήση, των MacBook Pro. Με την έλευση των επεξεργαστών τέταρτης γενιάς Core i7 της Intel (των γνωστών με το κωδικό όνομα Haswell) ήταν ουκ ολίγοι οι κατασκευαστές που εκμεταλλεύτηκαν τη νέα αυτή αρχιτεκτονική όχι τόσο για να αυξήσουν θεαματικά τις επιδόσεις των laptop τους - αυτό εν τέλει δεν παρατηρήθηκε σε πολλούς τομείς - αλλά για να αυξήσουν την αυτονομία της λειτουργίας τους. Το νέο MacBook Air νωρίτερα στη χρονιά με την ίδια αρχιτεκτονική κατάφερε να ανεβάσει την αυτονομία του στις 12 (!) ώρες και, ενώ με τα MacBook Pro κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, τα δύο ανανεωμένα μοντέλα με οθόνη 13 και 15 ιντσών εμφανίζονται σαφώς βελτιωμένα στο συγκεκριμένο τομέα σε σχέση με τους προκατόχους τους του 2012.

Το μοντέλο των 13 ιντσών προσφέρει την ίδια οθόνη ιδιοτήτων "Retina" (ανάλυσης 2560x1600 pixels) και χαρακτηρίζεται από τον ίδιο σχεδιασμό, με τη διαφορά πως είναι και λεπτότερο και ελαφρύτερο από το αντίστοιχο MacBook Pro του 2012. Χάρις στους επεξεργαστές Haswell της Intel, δε, έχει να επιδείξει αυτονομία 9 ωρών λειτουργίας - καθόλου άσχημα για "γενικών καθηκόντων" laptop. Η Apple έχει περιορίσει το μοντέλο των 13 ιντσών σε διπύρηνους επεξεργαστές i5 και όχι i7, όμως για τις συνήθεις "αποστολές" του συγκεκριμένου μοντέλου η ισχύς αυτή είναι σαφώς αρκετή. Ο τομέας στον οποίο έχει σημειωθεί σαφέστατη πρόοδος αφορά στο υποσύστημα γραφικών, αφού με τους επεξεργαστές Haswell το "μικρό" MacBook Pro αξιοποιεί πλέον το κύκλωμα Iris της Intel: αυτό δεν είναι σε καμία περίπτωση παρόμοιου επιπέδου με κάποιο "ξεχωριστό" από τις nVidia ή AMD, είναι όμως κατά πολύ καλύτερο των παρελθόντων ενσωματωμένων κυκλωμάτων που προσέφερε η Intel με τους επεξεργαστές της.

Στο μοντέλο των 15 ιντσών έχουν γίνει αλλαγές αντίστοιχες, απλώς σε... υψηλότερες κλίμακες. Η οθόνη παραμένει η ίδια σε χαρακτηριστικά, όμως τα γραφικά υποστηρίζονται είτε μόνο από το πολύ καλό κύκλωμα επεξεργασίας Iris Pro (το καλύτερο ενσωματωμένο σε επεξεργαστές Haswell i7), είτε από αυτό και παράλληλα το GeForce GT 750 της nVidia, με 2 GB μνήμης δικά του, όταν οι απαιτήσεις σε ισχύ είναι πολύ μεγαλύτερες (π.χ. σε games). Τα MacBook Pro των 15 ιντσών στηρίζονται σε τετραπύρηνους Core i7, ενσωματώνουν είτε 8 είτε 16 GB μνήμης (των 13 ιντσών ξεκινούν από 4 GB) και είτε 256 GB, είτε 512 GB, είτε... 1 TB αποθηκευτικού χώρου τεχνολογίας SSD. Παρά τα σαφώς περισσότερο ισχυρά και ενεργοβόρα υποσυστήματα του "μεγάλου" MacBook Pro, η Apple αναφέρει αυτονομία 8 ωρών λειτουργίας γι' αυτόν - εξαιρετική, αν αποδειχθεί πρακτικά, και σίγουρα περισσότερο χρονικό διάστημα απ' όσο θα αναγκαστεί να μείνει μακριά από πρίζα ένα... φορητό workstation αυτού του τύπου.

Και τα δύο νέα μοντέλα ενσωματώνουν σκληρούς δίσκους SSD ταχύτερου τύπου (PCI-e), κύκλωμα Wi-Fi AC (σημαντικά ταχύτερο στην ασύρματη μεταφορά δεδομένων αν και ο αντίστοιχος router είναι διαθέσιμος), δύο θύρες Thunderbolt 2 (και αυτό σημαντικά ταχύτερο από τον προκάτοχό του), καθώς και θύρα HDMI με υποστήριξη σε οθόνες/τηλεοράσεις ανάλυσης 4Κ. Και τα δύο μοντέλα φέρουν, προφανώς, προεγκατεστημένη την νέα έκδοση του λειτουργικού OS-X, την 10.9 ή "Mavericks". Αξιοσημείωτο είναι πως η Apple έχει μειώσει τις τιμές των εισαγωγικών μοντέλων MacBook Pro, και στις δύο διαγωνίους οθόνης, κατά $200 - απομένει να δούμε πώς/αν θα αντικαθρεπτιστεί η μείωση αυτή και στη χώρα μας. Στην αμερικανική αγορά τα δύο νέα MacBook Pro είναι διαθέσιμα ήδη, οπότε αναμένουμε τιμές πώλησης και ημερομηνίες διαθεσιμότητας και για την ελληνική. Μέχρι τότε...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ