AMD Radeon 290X, ο... τιτανοφονιάς

To 90% των επιδόσεων μιας GTX Titan με το 50% του κόστους; Ω, ναι.

Στο "πεδίο μάχης" των καρτών γραφικών για PC τα φαινόμενα έδειχναν πως είχε κυρηχθεί τυπική... ανακωχή για φέτος: η nVidia θα είχε την ισχυρότερη πρόταση στην αγορά με τη μορφή της GeForce GTX Titan (και δευτερευόντως με την GTX 780) και η AMD μία σειρά από προτάσεις που θα προσέφεραν σκληρό ανταγωνισμό στις κάρτες "από τη Νο 3 και κάτω" της nVidia. Οι προτάσεις αυτές θα ήταν οι νέες κάρτες γραφικών Radeon R9 270 και 280, τις οποίες η AMD αποκάλυψε πρόσφατα και ήδη διαθέτει στην αγορά. Και, πιστεύαμε όλοι, το 2014 η AMD θα παρουσίαζε την ισχυρότερη πρότασή της, τοποθετημένη πάνω από τις R9 270 και 280 - πιθανώς στηριγμένη σε καινούργιο chip 3D γραφικών - ώστε να διεκδικήσει από την nVidia Titan το στέμμα της "βασίλισσας" στην επεξεργαστική ισχύ. Τα πράγματα, ωστόσο, δεν κύλησαν έτσι... γιατί υπάρχει και ο παράγοντας κόστους/απόδοσης. Τον οποίο η AMD μόλις επαναπροσδιόρισε με την Radeon R9 290X!

Η Radeon 290X είχε ανακοινωθεί μαζί με τις R9 270 και 280, αλλά επιμελώς η AMD είχε αποκρύψει τις προδιαγραφές και τις επιδόσεις της - και τώρα γνωρίζουμε γιατί: είναι ο... Titan-killer που χρειαζόταν "το κόκκινο στρατόπεδο" με την έννοια που έχει πιο πολλή σημασία για τους καταναλωτές. Αυτή της αξίας. Η Radeon 290X όντως στηρίζεται σε επόμενης γενιάς πυρήνα (αυτόν με το κωδικό όνομα Tahiti), ο οποίος λειτουργεί στα 725 MHz βοηθούμενος από 4 GB μνήμης χρονισμένης στο 1 GHz. Η μνήμη είναι τύπου GDDR5 και το εύρος της ανέρχεται στα 512-bit, σημαντικά υψηλότερο των μικρότερων "αδελφών" της 290Χ. Προσφέρει και αυτή επεξεργασία ήχου μέσω της τεχνολογίας TrueAudio και (σχετικά) χαμηλή κατανάλωση ρεύματος, γύρω στα 280 Watt.

Τα στοιχεία που καθιστούν τόσο ενδιαφέρουσα την 290Χ, ωστόσο - και φέρνουν τις σχετικές ανατροπές - είναι δύο: οι επιδόσεις και η τιμή της. Στις μετρήσεις όλων των μεγάλων Web sites που επικεντρώνονται στο hardware προσωπικών υπολογιστών, η νέα Radeon δεν ξεπέρασε μεν την GTX Titan, αλλά την πλησίασε σε... εξαιρετικά επικίνδυνο βαθμό: ανάμεσα στο 3% και το 5% μόνο κυμάνθηκε σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις και σε όλα τα σενάρια η διαφορά τους. Το γεγονός θα ήταν αρκετό ίσψς για να μην ανησυχήσει την nVidia, αν δεν υπήρχε το... άλλο μεγάλο ζήτημα: η Titan κοστίζει €1000, ενώ η 290X μόλις €500! Έτσι η AMD μπορεί να υπερηφανεύεται πως με ελάχιστους συμβιβασμούς - στην κατανάλωση ρεύματος και τον παραγόμενο θόρυβο ουσιαστικά - το προϊόν προσφέρει σχεδόν τις ίδιες επιδόσεις με τα... μισά χρήματα μιας Titan.

Με δεδομένο, μάλιστα, το γεγονός ότι η AMD έχει κάνει πολύ καλύτερη δουλειά αυτή τη φορά στην υλοποίηση πολλαπλών καρτών γραφικών (η αύξηση στις επιδόσεις με δύο 290Χ κυμαίνεται ανάμεσα στο 1.7x και το 1.9x!), συμφέρει πολύ περισσότερο η αγορά δύο τέτοιων νέων Radeon παρά μίας Titan. Όλα αυτά δημιουργούν σημαντικό εμπορικό πρόβλημα στην nVidia, η οποία είτε θα πρέπει πλέον να χαμηλώσει την τιμή των Titan (κάτι που είμαστε βέβαιοι πως δεν θέλει), είτε να παρουσιάσει μία άλλη κάρτα γραφικών ισοδύναμη της Radeon 290X στις επιδόσεις, αλλά με παρόμοια τιμή. Η nVidia σε πρόσφατη εκδήλωσή της αποκάλυψε (αλλά δεν παρουσίασε λεπτομερώς) μία πιθανή τέτοια νέα κάρτα γραφικών: την GeForce GTX 780 Ti. Οι φήμες την τοποθετούν, από πλευράς ισχύος, ανάμεσα στην παρούσα GTX 780 και την Titan. Θα είναι απάντηση αρκετή η Ti; Ίδωμεν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ