Αξεσουάρ Cloud Top: το κινητό σου, laptop!

Οι LG και Samsung θ' αναβιώσουν μια ιδέα παλιά, αναμένουμε μ' ενδιαφέρον το αποτέλεσμα

Μερικές ιδέες είναι ολοφάνερα έξυπνες και έχουν την προοπτική να αλλάξουν πράγματα στις κατηγορίες προϊόντων με τις οποίες σχετίζονται, αλλά έρχονται ενίοτε πολύ νωρίς ή/και χωρίς την απαραίτητη τεχνολογία αρκετά ώριμη ώστε να τα υποστηρίξει. Αυτό ακριβώς είχε συμβεί με ένα περιφερειακό ονόματι Lapdock που είχε κυκλοφορήσει το μακρινό... 2011 για το κινητό Atrix της Motorola: αυτό αποτελούνταν από μία οθόνη και ένα πλήρες πληκτρολόγιο σε διάταξη laptop, προσφέροντας παράλληλα ειδική θήκη στην οποία τοποθετούσε κανείς το Atrix ώστε να παίξει αυτό τον ρόλο του Η/Υ. To Lapdock απέτυχε εμπορικά (όπως και το Atrix ούτως ή άλλως) επειδή προσέφερε απολύτως... οριακά αυτό που υποσχόταν - την φορητότητα του smartphone με την άνεση χρήσης ενός PC - και το έκανε με τρόπο περιοριστικό και εν τέλει ανούσιο. Τα δεδομένα ωστόσο του 2020 για τα κινητά, ειδικά τα κορυφαία, είναι εντελώς διαφορετικά και όλα δείχνουν πως πρώτες οι Samsung και LG θα επαναφέρουν την ιδέα αυτή στο προσκήνιο με νέες υλοποιήσεις ενός παρόμοιου περιφερειακού.

Σύμφωνα με κορεατικά μέσα ενημέρωσης το είδος αυτό των περιφερειακών θα ονομάζεται Cloud Top και θα είναι, στην ουσία, φορητές οθόνες πολύ ελαφριές προορισμένες για απευθείας σύνδεση με κινητά τηλέφωνα ώστε ο συνδυασμός τους να αξιοποιείται σε ευρεία γκάμα διαφορετικών σεναρίων χρήσης. Οι οθόνες αυτές θα φέρουν προφανώς δική τους ενσωματωμένη μπαταρία ώστε να μην σπαταλούν αυτήν του smartphone με το οποίο θα λειτουργούν - η φημολογία θέλει την έκδοση της LG να φέρει μπαταρία των 5000 mAh ενώ της Samsung των 10000 mAh - και θα μπορούν να συνδεθούν με το εκάστοτε κινητό είτε ενσύρματα είτε ασύρματα (μέσω USB-C και Bluetooth θα υποθέσουμε).

Το σημείο για το οποίο δεν είναι σαφείς οι προθέσεις των δύο εταιρειών εντοπίζεται στο αν και κατά πόσο τα περιφερειακά Cloud Top θα ενσωματώνουν πλήρες πληκτρολόγιο ή όχι. Άλλες πληροφορίες υποστηρίζουν το δεύτερο - στην οποία περίπτωση ο κάτοχος του εκάστοτε smartphone μπορεί να συνδέσει ασύρματα με αυτό κάποιο μικρό σε μέγεθος ασύρματο πληκτρολόγιο Bluetooth από τα πολλά διαθέσιμα στο εμπόριο - άλλες το πρώτο: στο πρόσφατο παρελθόν είχαν κυκλοφορήσει στο Web φήμες για ένα λεγόμενο DexBook (φωτογραφίες σε μορφή concept παραθέτουμε σχετικές) το οποίο θα ενσωμάτωνε και πληκτρολόγιο προσφέροντας στο όλο σώμα του περιφερειακού υποδοχή ενσύρματης σύνδεσης και ασύρματης φόρτισης ταυτόχρονα, στην θέση των αριθμητικών πλήκτρων.

Σε κάθε περίπτωση οι συγκυρίες για ένα τέτοιο αξεσουάρ, με ή χωρίς πληκτρολόγιο ενσωματωμένο, είναι ευνοϊκότερες από ποτέ: τα smartphones είναι πλέον απίθανα ισχυρά, το Android υποστηρίζει την λειτουργία Desktop Mode (με επιφάνεια εργασίας α λα Windows) από την έκδοση 10 εγγενώς, οι οθόνες LCD και OLED μπορούν να προσφερθούν σε φορητή μορφή - μέχρι π.χ. τις 14 ή 15 ίντσες - με σχετικά χαμηλό κόστος κατασκευής. Παραμένει, φυσικά, το ζήτημα του πόσα apps του Android υποστηρίζουν αξιοπρεπώς την λειτουργία πλήρους οθόνης, μα το ελάχιστο που μπορεί να ζητήσει κανείς - η χρήση κάθε είδους Web apps μέσα σε browser - αποδίδει ακόμη και σήμερα χωρίς προβλήματα.

Η Samsung συγκεκριμένα, άλλωστε, ήδη εδώ και 2 χρόνια προσφέρει με τα Galaxy S ή Galaxy Note την λειτουργία DeX: αυτή προβάλλει σε οθόνη περιβάλλον εργασίας desktop με apps που αξιοποιούν όντως την πλήρη ανάλυση που τούς προσφέρεται. Με δημοφιλείς εφαρμογές (όπως π.χ. αυτές του Microsoft Office) να λειτουργούν σωστά σε αυτήν την μορφή και άλλες χρήσεις - όπως την θέαση ταινιών και τηλεοπτικών σειρών ή την ενασχόληση με games - δεδομένα καλύτερες σε μεγάλη οθόνη, ίσως ήλθε όντως ο καιρός για αξεσουάρ όπως τα Cloud Top. Αρκεί, φυσικά, να μην κοστίζουν... όσο το μισό smartphone στο οποίο θα στηριχθούν γιατί τότε θα παραμείνουν απλώς ακριβή πολυτέλεια για τους πιο πολλούς από μας. Για να δούμε, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ