Acer: και 4K, και G-Sync

To πρώτο monitor υπερυψηλής ευκρίνειας που... αντιστέκεται στη "σπαστή" κίνηση, προ των πυλών

Έτσι είναι, ορισμένες φορές, η τεχνολογία στην αγορά των προσωπικών υπολογιστών: μπορεί να μένει "στάσιμη" ή σχετικά "στάσιμη" για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα... και μετά, σε ελάχιστους μήνες να εξελίσσεται με ρυθμούς καταιγιστικούς. Οι οθόνες των προσωπικών υπολογιστών, για παράδειγμα, είχαν παραμείνει στις ίδιες τεχνολογίες προβολής και αναλύσεις για μια πενταετία σχεδόν, τους τελευταίους 9 μήνες ωστόσο είχαμε δύο μεγάλα "βήματα μπροστά": την μετάβαση στην υπερυψηλή ευκρίνεια (ανάλυση 4Κ) και την εμφάνιση της λύσης G-Sync της nVidia, η οποία στοχεύει να "εξαφανίσει" για πάντα το πρόβλημα της απότομης κίνησης των γραφικών λόγω ασυμβατότητας στο ρυθμό σάρωσης των monitor και τον ρυθμό παραγωγής των καρέ από τις κάρτες γραφικών. Και οι δύο εξελίξεις είναι σημαντικές... η Acer ωστόσο είναι η πρώτη που φαίνεται πως θα τις συνδυάσει!

Πράγματι, η ταϊβανέζικη εταιρεία ανακοίνωσε για διάθεση μέσα στους επόμενους μήνες την XB280HK: είναι η πρώτη οθόνη για Η/Υ η οποία προσφέρει και ανάλυση 3840x2160 pixel, αλλά και το ειδικό κύκλωμα G-Sync της nVidia, που αναλαμβάνει να "συγχρονίσει" τα καρέ που λαμβάνει από το εκάστοτε PC με το ρυθμό σάρωσής του, ώστε να μην παρατηρούνται "σπασίματα" (stutter/screen tearing) καθώς η εικόνα κινείται. H XB280HK είναι τεχνολογίας LED/LCD, διαγωνίου 28 ιντσών και προσφέρει ευρεία γωνία θέασης (πάνω από 170 μοίρες), "έξυπνη" ρύθμιση φωτεινότητας ανάλογα με το περιβάλλον, σύνδεση DisplayPort 1.2 (απαραίτητη για τη λειτουργία του G-Sync σε ανάλυση 4Κ) και 4 θύρες USB 3.0 για σύνδεση περιφερειακών. Το στήριγμά της είναι επίσης ευέλικτο, καθώς επιτρέπει την κλίση έως και 40 μοίρες (από -5 έως και 35) στον κάθετο άξονα.

Όπως όλες οι οθόνες G-Sync, έτσι και η XB280HK απαιτεί την ύπαρξη κάρτας γραφικών της nVidia στο PC με το οποίο θα συνδεθεί, καθώς η τεχνολογία αυτή ανήκει στην αμερικανική εταιρεία και μόνο. Στην περίπτωση του συγκεκριμένου monitor, βέβαια, απαιτείται η ύπαρξη... περισσότερων της μίας καρτών γραφικών, αν πρόκειται ο κάτοχός του να απολαύσει ομαλή απεικόνιση σε 60 καρέ το δευτερόλεπτο στην πλήρη ανάλυση των 3840x2160 pixel. Αυτός είναι πιθανώς και ο λόγος για τον οποίο η Acer δεν έχει ακόμη ανακοινώσει τιμή πώλησης για την XB280HK: αν χρειάζεσαι Η/Υ των 5.000 ευρώ για να παίξεις σε αυτήν σύγχρονα PC games σε υψηλούς ρυθμούς ανανέωσης (60 καρέ και πάνω), ε, πιθανώς δεν θα σε προβληματίσει ιδιαίτερα η τιμή του νέου monitor της Acer. Λέμε τώρα!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ