AbacusBasic: ένα... Apple iKeyboard, μα προσιτό

Το πληκτρολόγιο με ενσωματωμένο υπολογιστή κυκλοφορεί σύντομα, τί θα είναι ικανό να κάνει;

Οι φίλοι και οι φίλες του Αθηνόραμα Digital ίσως θυμούνται εκείνο το υποθετικό... iKeyboard, έναν πλήρη Η/Υ μέσα σε περίβλημα πληκτρολογίου για τον οποίο η Apple κατέθεσε αίτηση ευρεσιτεχνίας πριν από κάποιο καιρό - ναι, εκείνο που είχε αντλήσει έμπνευση από το Raspberry Pi 400 του 2020. Ιδέα δεν έχουμε αν θα υπάρξει τελικά προϊόν τύπου iKeyboard από τον αμερικανικό κολοσσό, όμως "προ των πυλών" βρίσκεται ένα άλλο παρόμοιο προϊόν, βασισμένο σε υποδομή Intel που υπόσχεται πολλά απ' όσα θα ήταν σε θέση να κάνει ένα προϊόν της Apple βασισμένο σε επεξεργαστή M1, αλλά με πολύ λιγότερα χρήματα από αυτά που θα ζητούσαν οι Αμερικανοί. Πρόκειται για το AbacusBasic, το πρώτο τέτοιου τύπου προϊόν ικανό να αποδώσει σε Windows 10 ή και Windows 11 αν κάποιος προτιμά τα δεύτερα.

Το AbacusBasic στηρίζεται σε ειδική έκδοση του επεξεργαστή Intel Atom x5-Z8350 τεσσάρων πυρήνων, χρονισμένου στα 1.45 GHz με ανώτερη ταχύτητα αυτή των 1.85 GHz περίπου - καθόλου άσχημα για τέτοιο προϊόν. Μπορεί να αγοραστεί με 2, 4 ή 8 GB μνήμης λειτουργίας και ενσωματώνει αποθηκευτικό χώρο τύπου eMMC υψηλών επιδόσεων (χωρητικότητας έως 128GB). Το AbacusBasic φέρει θύρες Gigabit Ethernet, HDMI και VGA, δύο θύρες USB-A (3.0 και 2.0) καθώς και μία USB-C μαζί με υποδοχή 3.5 ιντσών για είσοδο και έξοδο ήχου. Προσφέρει ασύρματη διασύνδεση μέσω Wi-Fi AC και Bluetooth 4.2, αλλά και θύρα επέκτασης 40-pin (όπως αυτή των Raspberry Pi) για σύνδεση με πολλών διαφορετικών τύπων περιφερειακά για πειραματισμό.

Η Pentaform, η εταιρεία που σχεδίασε το AbacusBasic, υπογραμμίζει τον οικολογικό χαρακτήρα της συσκευής και... όχι άδικα: ο Η/Υ αυτός όχι μόνο είναι ενεργειακά αποδοτικός (χρειάζεται πολύ λιγότερη ενέργεια από κάθε desktop ή laptop PC), αλλά το πληκτρολόγιο και το περίβλημά του είναι κατασκευασμένα από ανακυκλωμένο και βιοδιασπώμενο πλαστικό, οπότε όταν στο μέλλον... συνταξιοδοτηθεί δεν θα επιβαρύνει ιδιαίτερα το περιβάλλον (το ίδιο το PC στο εσωτερικό του μπορεί άνετα ν' αφαιρεθεί και να τοποθετηθεί σε διαφορετικό περίβλημα). Το AbacusBasic είναι ελαφρύ και συμπαγές, οπότε στην πράξη εύκολα μεταφερόμενο και χρησιμοποιήσιμο οπουδήποτε μπορεί να έχει κανείς ηλεκτρικό ρεύμα και κάποιο μέσο απεικόνισης για να το συνδέσει (δεν χρειάζεται ούτε mouse καθώς φέρει ενσωματωμένο trackpad).

Βάσει των προδιαγραφών του, είναι σαφές πως αυτό δεν είναι το είδος του PC που θα χρησιμοποιούσε κανείς για σύγχρονα games ή για επεξεργασία video, για παράδειγμα: απλώς δεν διαθέτει την απαίτητη επεξεργαστική δύναμη και ταχύτητα αποθηκευτικού μέσου για ν' ανταποκριθεί σε τέτοιες "αποστολές". Υπό αυτήν την έννοια, ένα iKeyboard της Apple βασισμένο στον Μ1 θα αποδεικνυόταν σημαντικά καλύτερος Η/Υ συνολικά (αν βέβαια δεν συνυπολογιζόταν και το κόστος του στην εξίσωση). Για ο,τιδήποτε άλλο από τα "απλά και καθημερινά" όμως - περιήγηση στο Web, κοινωνικά δίκτυα, θέαση video σε ανάλυση HD, επεξεργασία εγγράφων ή και βασικού επιπέδου επεξεργασία φωτογραφίας - το AbacusBasic θα ήταν απολύτως κατάλληλο για χρήση από τον πιο πολύ κόσμο, ειδικά στην έκδοση με τα 8 GB μνήμης λειτουργίας.

Συν τοις άλλοις, μπορεί το AbacusBasic να είναι συμβατό με Windows 7/10/11, μα αυτό δεν σημαίνει πως ο επίδοξος κάτοχός του είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσει κάποιο από αυτά τα λειτουργικά συστήματα της Microsoft: η Pentaform σημειώνει πως η συσκευή της υποστηρίζει "όλες τις διανομές Linux", επιλογή που πιθανότατα θα ήταν η καλύτερη για το AbacusBasic εξ αρχής. Το Linux είναι το ιδανικό λειτουργικό σύστημα για Η/Υ που βασίζονται σε σύγχρονα μεν, αλλά όχι ιδιαίτερα ισχυρά υποσυστήματα, απαιτώντας πολύ λιγότερη μνήμη λειτουργίας και αποθηκευτικό χώρο προκειμένου να αποδώσει με κάθε σχεδόν εφαρμογή (πλην του gaming).

Είναι αλήθεια βέβαια πως, ρεαλιστικά μιλώντας, το AbacusBasic είναι κατάλληλο για χρήση περισσότερο ως δεύτερο PC για το σπίτι ή ως λύση ανάγκης σε κάποια έκτακτη περίσταση ή ως Η/Υ γενικής χρήσης από ανθρώπους χωρίς μεγάλες απαιτήσεις. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς χρήστες που απαιτείται από την δουλειά τους να είναι καθημερινά παραγωγικοί και συνηθισμένοι στην εκτέλεση πολλών εφαρμογών μαζί να καλύπτονται από ένα AbacusBasic. Δεν είναι αυτή όμως η λογική βάσει της οποίας δημιουργήθηκε ο συγκεκριμένος Η/Υ: μπορεί να χρησιμεύσει ως ευέλικτο εκπαιδευτικό εργαλείο (η ίδια η Pentaform το προωθεί μάλιστα ως τέτοιο), μπορεί να λειτουργήσει άνετα ως Η/Υ για οικιακή οργάνωση (από οικονομικά και φορολογικά μέχρι προγραμματισμό διατροφής), είναι επαρκώς ισχυρός και για χρήση ως media player (σε ανάλυση έως 1080p βέβαια). Τα games βασικού επιπέδου δεν αποκλείονται (ο Atom Z8350 ενσωματώνει άλλωστε και υποσύστημα γραφικών), αλλά δεν θα είμαστε σε θέση να διασταυρώσουμε κάτι τέτοιο αν δεν κάνουμε σχετικές δοκιμές προφανώς.

Διάφορα μέσα ενημέρωσης έχουν ήδη χαρακτηρίσει το AbacusBasic ως "το πλέον προσιτό PC στον κόσμο", κάτι που... δεν απέχει πολύ από την αλήθεια: στα $150 είναι όντως πολύ φθηνό, ειδικά αν σκεφτεί κανείς πως περιλαμβάνει πληκτρολόγιο και καταδεικτικό σε αυτό το κόστος. Υπάρχουν ορισμένα "stick PC" βασισμένα στα ίδια ή παλιότερα υποσυστήματα της Intel που κοστίζουν ελάχιστα λιγότερα χρήματα αλλά (α) δεν είναι ούτε κατά διάνοια το ίδιο επεκτάσιμα και (β) χρειάζονται πρόσθετο πληκτρολόγιο και καταδεικτικό για να λειτουργήσουν. Το AbacusBasic είναι σαφώς αξιοπρόσεκτο και οι καταναλωτές που ενδιαφέρονται γι' αυτό ίσως θα πρέπει να κάνουν προκράτηση σύντομα καθώς η διαθεσιμότητά του μειώνεται γρήγορα. Η επίσημη κυκλοφορία του έχει προγραμματιστεί για τις 12 Ιουλίου, οπότε... για να δούμε!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ