αθηνόραμα digital

Πέμπτη, 6 Αυγούστου 2015

Windows 10: μία εβδομάδα χρήσης μετά

Εξάγουμε συμπεράσματα κι εντοπίζουμε... εκκρεμότητες για το νέο λειτουργικό της Microsoft

Από πολλές απόψεις, περισσότερο περίπλοκο είδος λογισμικού από ένα - οποιοδήποτε - λειτουργικό σύστημα, δεν υπάρχει: είναι όχι μόνο η "γέφυρα" ανάμεσα σε χιλιάδες διαφορετικά υποσυστήματα σύγχρονων υπολογιστών, αλλά και το "στήριγμα" από το οποίο εξαρτώνται χιλιάδες διαφορετικές εφαρμογές. Με άλλα λόγια: είναι το δυσκολότερο είδος λογισμικού να κρίνει ένας δημοσιογράφος τεχνολογίας, σίγουρα σε πλαίσιο μακροπρόθεσμο. Παρ' όλα αυτά, λόγω της σπουδαιότητας των Windows 10, την περασμένη εβδομάδα κάναμε ακριβώς αυτό: εκφέραμε τη γνώμη μας γι' αυτό βασισμένοι στην εμπειρία λίγων 24ώρων. Σήμερα ολοκληρώνουμε μία εβδομάδα κυριολεκτικά... non-stop χρήσης, σε δέκα (!) πλέον διαφορετικά PC - και έχουμε περισσότερα συμπεράσματα να μοιραστούμε!

Xρήστες Windows 7 και γενικότερα παλιότερων PC... αναβαθμίστε άφοβα! Τα Windows 10 είναι ανέλπιστα "επιεική" με τα παλιότερα PC, ακόμη και τα πλέον αδύναμα. Τα εγκαταστήσαμε, από απλή περιέργεια και χωρίς να περιμένουμε πολλά, σε laptop με διπύρηνο επεξεργαστή στα 1.2 GHz, 2 GB μνήμης και μηχανικό σκληρό δίσκο των 5400RPM. Ακόμη κι εκεί, μετά από κάποια βελτιστοποίηση, λειτουργούν αποδεκτά! Είναι μεγάλος ο αριθμός των Η/Υ "εκεί έξω" που θα αποκτήσουν "δεύτερη νεότητα" με τα Windows 10, καθώς αυτά προσφέρουν περισσότερη ασφάλεια και πολλές νέες λειτουργίες. Το σημείο που ακολουθεί, ωστόσο, είναι επίσης σχετικό: η... παρούσα κατάσταση του εκάστοτε PC, παίζει και αυτή το ρόλο της στη διαδικασία της αναβάθμισης.

Προετοιμάστε το PC προς αναβάθμιση σε Windows 10. Βοηθά πολύ. Όσο καλή δουλειά κι αν προσπάθησε να κάνει η Microsoft για να εξασφαλίσει πως η "επιτόπου" εγκατάσταση των νέων Windows "πάνω από" παλιότερα θα γίνει "ανώδυνα", είναι απλώς αδύνατον να προβλέψει όλες τις διαφορετικές συνθέσεις PC και τα προγράμματα που είναι εγκατεστημένα στην κάθε μία. Το app "κράτησης" του αντιτύπου των Windows 10 έκανε μεν έναν έλεγχο σχετικό για ασυμβατότητες, αλλά... βοηθήστε το: απεγκαταστήστε από το προς αναβάθμιση PC ο,τιδήποτε δεν χρειάζεται, "περάστε" όπου είναι εφικτό τους πιο πρόσφατους drivers συσκευών, διαγράψτε περιττά αρχεία, "καθαρίστε" τον Η/Υ αυτόν γενικότερα. Όσο πιο κοντά στην αρχική τους μορφή βρουν τα Windows 10 τα προηγούμενα Windows, τόσο λιγότερα τα πιθανά προβλήματα. Ειδικά σε παλιότερα PC, όπου έχoυν μαζευτεί μετά από καιρό "βάλε-βγάλε" προγραμμάτων πολλά... "περιττά λίπη".

Μετά την εγκατάσταση, ενημερώστε τα Windows 10 άμεσα. Η Microsoft δεν αστειευόταν: διορθώσεις στο νέο της λειτουργικό θα κάνει όχι απλώς τακτικά, αλλά... συνεχώς. Από την ημέρα που παρέδωσε στους κατασκευαστές την "πρακτικά έτοιμη" έκδοση των Windows 10 μέχρι τις 29/7 η αμερικανική εταιρεία εντόπισε και διόρθωσε μια σειρά από προβλήματα, ενώ σήμερα (6/8/15) διέθεσε μία συνολική ενημέρωση (Service Release 1 την ονομάζει) που περιέχει ακόμη πιο πολλές διορθώσεις. Σε... ακραία σενάρια μπορεί να συμμετάσχει στο πρόγραμμα "δοκιμαστών" (beta testers) της Microsoft και να λαμβάνει άμεσα όλες τις νέες ενημερώσεις των Windows 10 - απλώς γνωρίζοντας, βέβαια, πως έτσι ρισκάρει να εγκαταστήσει, κάποια στιγμή, και μία ενημέρωση που δεν έχει δοκιμαστεί επαρκώς και να προκαλέσει πρόβλημα στο σύστημά του. Επιλογές, επιλογές...


  • Ni Pli πριν από 3 χρόνια

    γιατι αγαπητε κυριε ειναι τοσο μεγαλο προβλημα η αδιακρισια; που ακριβως κ με ποιον πρακτικο τροπο κανουν κακο οι ρυθμισεις που στελνουν στην MS το πως χειριζομαστε edge kai windows?

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΣΤΑ ΑΡΘΡΑ