Xbox: τα δωρεάν online games, επιτέλους... δωρεάν

Η Microsoft καταργεί επίσημα πια το προαπαιτούμενο του Xbox Live Gold

Για πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα - κατά βάση... ανέκαθεν - οι κάτοχοι Xbox είχαν στην διάθεσή τους έναν αριθμό από ποιοτικά games που παίζονται Δικτυακά και προσφέρονται δωρεάν, αλλά οι ίδιοι δεν ήταν σε θέση να τα παίξουν γιατί η Microsoft θεωρούσε πως πρέπει να πληρώσουν γι' αυτό. Πράγματι: τίτλοι όπως τα Fortnite, Rocket League, Call of Duty Warzone, Apex Legends, Roblox, Warframe, Smite και πολλά ακόμη δεν κόστιζαν τίποτε να τα εγκαταστήσει κανείς σε ένα Xbox (όπως ακριβώς σε ένα PlayStation ή ένα PC), αλλά οι καταναλωτές δεν μπορούσαν να τα παίξουν γιατί ο αμερικανικός κολοσσός είχε επιβάλλει το προαπαιτούμενο συνδρομής στην υπηρεσία Xbox Live Gold, κόστους €50 ετησίως, η οποία έπρεπε... "με το έτσι θέλω" να είναι ενεργή για να παίξει κανείς online στα οικιακά συστήματα της Microsoft.

Ήταν ένας περιορισμός άδικος, αναχρονιστικός και σε καμία περίπτωση ευθυγραμμισμένος με την στάση των Αμερικανών όσον αφορά το κοινό παιχνίδι με άλλα φορμά (crossplay) ή τα πλάνα τους όσον αφορά στην υπηρεσία Game Pass. Εξαιρετικά θετικό, λοιπόν, το γεγονός ότι ότι ο γίγαντας του Redmond αλλάζει επιτέλους, έστω και μετά από τόσα χρόνια, στάση: πάνω από 60 τέτοια δωρεάν online games για τα Xbox One S/X και Xbox Series S/X μπορούν να παιχθούν πλέον χωρίς οι κάτοχοι των συστημάτων αυτών να είναι απαραίτητα συνδρομητές στην υπηρεσία Xbox Live Gold.

Η πλήρης λίστα των τίτλων αυτών βρίσκεται εδώ - λείπουν ακόμη ορισμένα στα οποία θα πρέπει να γίνει από τους δημιουργούς τους σχετική ενημέρωση λογισμικού ώστε να υποστηρίζουν πλήρως λειτουργίες online multiplayer χωρίς την συνδρομή του Xbox Live Gold. Με την κατάργηση αυτού του προαπαιτούμενου από την Microsoft υπάρχει πάντοτε και η περίπτωση εταιρείες που δεν είχαν ως τώρα στα σχέδιά τους έκδοση των τίτλων τους για Xbox - όπως η MiYoHo του Genshin Impact ή η Grasshopper Manufacture του Let It Die ή ακόμη και η Blizzard για το Heartstone - να μελετήσουν την δημιουργία της με νέα πλέον δεδομένα για αυτά ή άλλα games τους.

Με την Microsoft πάντως να καταργεί το προαπαιτούμενο της συνδρομής Xbox Live Gold, μόνο η Nintendo έχει απομείνει ως κάτοχος σύγχρονου φορμά ηλεκτρονικής ψυχαγωγίας που χρεώνει για την συμμετοχή παικτών σε online αναμετρήσεις ακόμη κι όταν τα εν λόγω games προσφέρονται από τις δημιουργούς εταιρείες τους δωρεάν. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί το Fortnite - το πιθανότερο μετά από αίτημα σχετικό της Epic - μα υπάρχουν αρκετά άλλα πολύ καλά δωρεάν Δικτυακά games που απαιτούν ακόμη συνδρομή στην υπηρεσία Nintendo Switch Online.

Η Nintendo δεν έχει βεβαίως την φήμη της εταιρείας που... προσφέρει εύκολα πράγματα δωρεάν, στην συγκεκριμένη περίπτωση όμως ενδέχεται ν' αναγκαστεί να το κάνει - αν μη τί άλλο ώστε να μην έχει την αμφίβολη τιμή της εταιρείας που παρεμποδίζει την καθιέρωση της δυνατότητας crossplay ανάμεσα σε κατόχους διαφορετικών συστημάτων στα δημοφιλέστερα δωρεάν online games. Η αλήθεια είναι πως το κόστος της ετήσιας συνδρομής στο Nintendo Switch Online είναι κατά πολύ χαμηλότερο από το αντίστοιχο του Xbox Live Gold (μόλις €19.99 και με ορισμένα extras να περιλαμβάνονται στην τιμή), όμως είναι καιρός πια και για τον ιαπωνικό κολοσσό να καταργήσει αυτό το τεχνητό, εν τέλει ανόητο προαπαιτούμενο. Για να δούμε!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ