Xbox Series S: επιτέλους επίσημο, στα $299

Μετά από διαρροή η Microsoft επιβεβαιώνει το έντονα φημολογούμενο "μικρότερο" εκ των δύο νέων Xbox

Το πιθανώς... χειρότερα κρατημένο μυστικό στην αγορά των video games τα τελευταία χρόνια, το Xbox Series S, επιβεβαιώθηκε επισήμως από την Microsoft μετά από σχετική διαρροή που έγινε από δημοσιογράφο σχετικό με το αντικείμενο (τον Brad Sams του PaulThurrott.com). Ο Sams δημοσίευσε και την πρώτη φωτογραφία του Series S, απεικονίζοντας ένα σύστημα στο μισό μέγεθος από αυτό ενός Xbox Series X, με σχεδιαστικές γραμμές που θυμίζουν Xbox One S, διαφορετικό σύστημα ψύξης και χωρίς drive οπτικών δίσκων.

Ο Sams υποστηρίζει πως το Xbox Series S θα γίνει εμπορικά διαθέσιμο μαζί με το Xbox Series X και ότι θα κοστίζει $299 σκιαγραφώντας ένα κόστος ελκυστικό που είχε συζητηθεί ως το καλύτερο σενάριο σε πόλλά μέσα ενημέρωσης μέχρι σήμερα. Σε αυτού του επιπέδου το κόστος όλοι περιμένουν πως δεν θα είναι εύκολο να κινηθεί η Sony με το PlayStation5 Digital Edition, καθώς η διαφορά του από το "πλήρες" PS5 εντοπίζεται μόνο στην απουσία του drive οπτικού δίσκου - ενώ το Xbox Series S στηρίζεται σε διαφορετικό hardware σε σχέση με το Xbox Series X. Η Microsoft με το παρακάτω tweet επιβεβαίωσε το κόστος του Series S, όχι όμως και την ημερομηνία διάθεσής του:





Το Xbox Series S παραμένει ένα προϊόν άκρως ενδιαφέρον για διάφορους λόγους. Αν και τα λεπτομερή του τεχνικά χαρακτηριστικά δεν έχουν προφανώς γνωστοποιηθεί ακόμη από την Microsoft, είναι εν πολλοίς λανθασμένο να κρίνει οποιοσδήποτε ένα σύστημα οικιακής ψυχαγωγίας βάσει τεχνικών προδιαγραφών και μόνο. Το ουσιαστικό ερώτημα αναφορικά με το Xbox Series S είναι αυτό: θα είναι σε θέση να αξιοποιήσει games που έχουν σχεδιαστεί για το Xbox Series X, απλώς με υποβάθμιση της ανάλυσης προβολής και του ρυθμού ανανέωσής τους; Αν ναι, τότε η Microsoft θα είναι σε θέση να υποστηρίξει πως προσφέρει επόμενης γενιάς σύστημα ηλεκτρονικής διασκέδασης σε κόστος παρούσας γενιάς. Ένα προϊόν όπως το Xbox Series S, επίσης, είναι ιδανικό για την προώθηση Δικτυακών συνδρομητικών υπηρεσιών περιεχομένου της Microsoft όπως τα Xbox Game Pass και xCloud.

Ταυτόχρονα, ωστόσο, το Xbox Series S θα μπορούσε να εξελιχθεί σε πρόβλημα για την Microsoft μακροπρόθεσμα - ειδικά αν η εμπορική του επιτυχία είναι όσο μεγάλη η θελκτική του τιμή πώλησης υποννοεί - αν αποδειχθεί πως είναι πολύ λιγότερο ικανό από το Xbox Series X. Τότε θα έπρεπε να γίνουν όλων των ειδών οι συμβιβασμοί στην ανάπτυξη games για τα νέα Xbox ώστε να εξασφαλιστεί πως αυτά θα αποδίδουν σωστά και στα δύο συστήματα - οπότε το Xbox Series X δεν θα απέδιδε στο μέγιστο και δεν θα μπορούσε να "συγκρουστεί" με το PlayStation5 επί ίσοις όροις.

Σε αυτήν την περίπτωση το Xbox Series S θα ήταν - κατ' αναλογία της προσέγγισης που βλέπουμε εδώ και πολλά χρόνια στο PC gaming - αυτό που λέμε "το σύστημα ελάχιστων προδιαγραφών", ενώ το Xbox Series X θα ήταν "το σύστημα προτεινόμενων προδιαγραφών". Τα σύγχρονα video games ωστόσο στην πραγματικότητα δεν "προσαρμόζονται σε διαφορετικά επίπεδα ισχύος" ("scale") όσον αφορά στο πώς παίζονται και τί προσφέρουν οι βασικοί τους μηχανισμοί. Μπορούν να βελτιωθούν μόνο όσον αφορά στην ποιότητα της απεικόνισης. Με άλλα λόγια τα games των Xbox θα σχεδιάζονται αναγκαστικά με βάση του τί μπορεί να διαχειριστεί το Xbox Series S, όχι το Series X και άρα έχει μεγάλη σημασία να διαπιστώσουμε, σε πρακτικό επίπεδο πια, πόση διαφορά ισχύος χωρίζει τα δύο νέα συστήματα.

Όπως και να έχει το πράγμα μάλλον... έχουμε φτάσει πια κοντά στο τέλος της αναμονής πολλών μηνών, καθώς η Microsoft δεν μπορεί πια να καθυστερήσει για πολύ ακόμη την επίσημη ανακοίνωση κόστους και ημερομηνίας κυκλοφορίας για τα δύο της νέα Xbox. Αν η φημολογούμενη εμπορική τους διάθεση μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου ισχύει, τότε οι προπαραγγελίες θα πρέπει να ξεκινήσουν στα μέσα Σεπτεμβρίου το αργότερο (κάτι που ισχύει και για τα PS5 της Sony προφανώς). Σε δικό του σχετικό άρθρο πάντως το γνωστό Windows Central υποστηρίζει πως και τα δύο νέα Xbox θα γίνουν διαθέσιμα την Τετάρτη, 10 Νοεμβρίου και πως το Xbox Series X θα κοστίζει $499. Από μέρα σε μέρα και οι τελευταίες σημαντικές λεπτομέρειες, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ