Xbox One X: όλα τα games που γνωρίζουμε

Οι τίτλοι που θα υποστηρίξουν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, το νέο σύστημα - σχολιάζουμε

Το νέο σύστημα οικιακής ψυχαγωγίας της Microsoft, το Xbox One X, απέχει πια μόλις τρεις μήνες και μερικές ημέρες από τα ράφια των καταστημάτων - και, ενώ περιμένουμε από τον αμερικανικό κολοσσό σαφώς περισσότερη ενημέρωση επί του θέματος από τον Σεπτέμβριο και μετά (ίσως και κάποια ενδιαφέρουσα στο πλαίσιο της έκθεσης Gamescom σε λίγες μέρες), μία μικρή... ανακεφαλαίωση στο σημαντικότερο ζήτημά του, τα games αυτά καθ' αυτά, επιβάλλεται. Όλοι γνωρίζουμε, άλλωστε, πως το νέο Xbox θα είναι το ισχυρότερο προϊόν της κατηγορίας του, όμως δίχως απτούς λόγους να το αποκτήσει κανείς είναι σχεδόν βέβαιο πως θα επιβεβαιώσει τους απαισιόδοξους αναλυτές (κάτι που κι εμείς θα προτιμούσαμε ν' αποφύγει). Ποιά είναι η σχετική εικόνα αυτή τη στιγμή, λοιπόν;

Πριν σχολιάσουμε, παραθέτουμε δύο λίστες τίτλων για το Xbox One X. Η μία είναι αυτή με τα μελλοντικά games που είναι επιβεβαιωμένο πως θα υποστηρίζουν το νέο σύστημα της Microsoft από την πρώτη ημέρα της κυκλοφορίας τους. Είναι τα παρακάτω:

Agents of Mayhem
Anthem
Ashen
Assassin’s Creed: Origins
Black Desert
Code Vein
Conan Exiles
Crackdown 3
Deep Rock Galactic
Destiny 2
Dragon Ball Fighter Z
Evil Within 2
F1 2017
Far Cry 5
Farming Simulator 18
FIFA 18
Fortnite
Forza Motorsport 7
Hello Neighbor
Killing Floor 2
Life is Strange: Before the Storm
Madden NFL 18
Metro Exodus
Middle Earth: Shadow of War
NBA 2K18
Need for Speed Payback
Ori and the Will of the Wisps
Path of Exile
Playerunknown’s Battlegrounds
Project Cars 2
Raiders of the Broken Planet
Sea of Thieves
Star Wars Battlefront II
State of Decay 2
Super Lucky’s Tale
The Artful Escape
The Last Night
Wolfenstein: The New Colossus

Οι τεχνικές λεπτομέρειες του πώς θ' αξιοποιείται η πρόσθετη δύναμη του Xbox One X δεν έχουν γνωστοποιηθεί σε όλους τους παραπάνω τίτλους, είναι ενδεικτικό όμως το γεγονός ότι (α) υπάρχει πολύ μεγάλη διαφοροποίηση ανάμεσα σε αυτούς που "δηλώνουν" πως θα το κάνουν, καθώς και ότι (β) λιγότεροι από τους μισούς δεδηλωμένα θα πρόσφέρουν εικόνα ανάλυσης 4Κ, πόσο μάλλον απεικόνιση τεχνολογίας HDR και ρυθμό ανανέωσης στα 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο. Ευελπιστούμε στο θέμα αυτό - γιατί, κακά τα ψέματα, στην τεχνική του υπεροχή θα στηριχθεί αρχικά το Xbox One X - να έχουμε πληρέστερη εικόνα και σίγουρα σαφώς ευνοϊκότερη προς το σύστημα της Microsoft, σύντομα.

Το άλλο συμπέρασμα που προκύπτει ακόμη και με "διαγώνια ανάγνωση" της παραπάνω λίστας είναι το γεγονός ότι το Xbox One X συνεχίζει να έχει το πρόβλημα του system seller, του αποκλειστικού εκείνου τίτλου δηλαδή που θα παίξει τον ρόλο κινήτρου για την απόκτηση του συστήματος της Microsoft. Αυτό δυστυχώς δεν έχει αλλάξει από τις ημέρες της Ε3 2017: το Forza MotorSport 7 παραμένει η μόνη παραγωγή που θέτει τέτοια υποψηφιότητα, με ενδεχόμενη εναλλακτική το πολυσυζητημένο Playerunknown’s Battlegrounds (για το οποίο η Microsoft εξασφάλισε χρονική αποκλειστικότητα). Ούτε το Sea of Thieves, ούτε το State of Decay 2, ούτε το Super Lucky's Tale είναι του απαραίτητου βεληνεκούς, με ένα ερωτηματικό να παραμένει για το Crackdown 3.

Η δεύτερη κατηγορία games που θα υποστηρίξουν το Xbox One X είναι εκείνα που κυκλοφορούν ήδη στην αγορά και θα αναβαθμιστούν με δωρεάν ενημερώσεις έτσι ώστε να εκμεταλλεύονται την πρόσθετη ισχύ του. Αυτά είναι τα παρακάτω:

Ark: Survival Evolved
Astroneer
Battlefield 1
Chess Ultra
Dead Rising 4
Dishonored 2
Doom
Dovetail Games Euro Fishing
Elder Scrolls Online
Elite Dangerous
Everspace
Fallout 4
Farming Simulator 17
Final Fantasy 15
For Honor
Forza Horizon 3
Gears of War 4
Halo 5
Halo Wars 2
Hitman
Homefront: The Revolution
Injustice 2
Killer Instinct
Mantis Burn Racing
Minecraft
Outlast 2
Paladins: Champions of the Realm
Portal Knights
Pure Chess
Resident Evil 7
RiME
Rocket League
Skyrim SE
Slime Rancher
Smite
Superhot
Tekken 7
The Surge
Titanfall 2
Tom Clancy’s Ghost Recon: Wildlands
Warhammer: End Times Vermintide
We Happy Few
Witcher 3
World of Tanks

Και σε αυτήν την περίπτωση είναι πολύ μεγάλη η γκάμα των τρόπων με τους οποίους οι δημιουργοί επέλεξαν ν' αξιοποιήσουν τις πρόσθετες δυνατότητες του καινούργιου Xbox - κάτι όχι απαραίτητα αρνητικό, αλλά κάτι που δεν βοηθά το κοινό να κατανοήσει τί μπορεί να περιμένει ως βελτίωση στα games του αγοράζοντας ένα Xbox One X. Είναι μάλλον... υπερφιλόδοξο να θεωρεί κανείς πως ακόμη και οι λεγόμενοι early adopters, αυτοί που πολύ συχνά έχουν και την απαραίτητη τεχνική γνώση, θα μπουν στην διαδικασία να ψάξουν τί ακριβώς προσθέτει κάθε τέτοια ενημέρωση σε κάθε τίτλο. Εντύπωση, δε, προκαλεί και το γεγονός ότι ανάμεσα στους υπάρχοντες τίτλους για Xbox One οι πιο πολλοί που υπόσχονται "πλήρη" εικόνα 4Κ είναι της Microsoft, όχι των άλλων εταιρειών.

Είναι πάντως σαφές ότι υπάρχουν πολλές, πάρα πολλές πληροφορίες για το όλο ζήτημα που θα πρέπει να γνωστοποιηθούν στα μέσα ενημέρωσης και στο κοινό, πριν μπορέσουμε να διαμορφώσουμε πλήρη εικόνα για το Xbox One X και την πρόταση που φέρνει στην αγορά. Οι φίλοι και φίλες του Αθηνόραμα Digital που ενδιαφέρονται για τεχνικές λεπτομέρειες όσον αφορά στα προαναφερθέντα games και τις αλλαγές ή προσθήκες στις παραπάνω λίστες μπορούν να παρακολουθούν το ειδικό θέμα που διατηρείται στο forum του NeoGAF και εμπλουτίζεται από τα μέλη του βάσει διαφόρων ανακοινώσεων, συνεντεύξεων κλπ. Και επανερχόμαστε με την δική μας επανεξέταση όταν η σχετική απαραίτητη ενημέρωση μάς δώσει τους λόγους να το κάνουμε. Έως τότε...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ