Xbox One S All-Digital Edition, επίσημα

Σε τιμή πώλησης όμως που... ακυρώνει την ύπαρξή του ουσιαστικά, απομένει να διαπιστωθεί η αντίδραση της αγοράς

Όπως αναμενόταν εδώ κι εβδομάδες - ειδικά αφότου οι σχετικές διαρροές πληροφοριών στο Web είχαν αρχίσει να πυκνώνουν - η Microsoft αποκάλυψε επίσημα πια το νεότερό της μοντέλο Xbox One. Πρόκειται για το Xbox One S All-Digital Edition, το οποίο είναι στην ουσία πανομοιότυπο με το παρόν Xbox One S σε όλα - διαστάσεις, περίβλημα, τεχνικές προδιαγραφές - με την διαφορά πως δεν ενσωματώνει drive οπτικών δίσκων. Αυτό σημαίνει πως δεν μπορεί να αξιοποιήσει games που πωλούνται σε υλική μορφή ή να προβάλλει ταινίες που διατίθενται σε μορφή DVD/Blu-ray/Ultra HD Blu-ray. Αντιθέτως στηρίζεται εξ ολοκλήρου στην ψηφιακή διανομή περιεχομένου: για games από το Xbox Store ή μέσω της συνδρομητικής υπηρεσίας Xbox Game Pass και για ταινίες μέσω Δικτυακών υπηρεσιών όπως η Netflix.

Το συγκεκριμένο μοντέλο Xbox One ενσωματώνει σκληρό δίσκο χωρητικότητας 1ΤΒ, συνοδεύεται από το τυπικό λευκό χειριστήριο των Xbox One S αλλά και ψηφιακά αντίτυπα των τίτλων Minecraft, Sea of Thieves και Forza Horizon 3. Η συνιστώμενη τιμή λιανικής πώλησής του ανέρχεται στα €249 και θα πωλείται από την Τρίτη, 7 Μαΐου.

Το πρώτο πράγμα που χρίζει σχολιασμού στην κίνηση αυτή της Microsoft είναι, όπως φοβόμασταν, δυστυχώς η τιμή πώλησης του συγκεκριμένου Xbox One S. Όπως και πολλά άλλα μέσα ενημέρωσης την περιμέναμε χαμηλότερη και, ενώ φυσικά είναι η συνιστώμενη και οι έμποροι λιανικής δεν είναι υποχρεωμένοι να την ακολουθήσουν, έχει οριστεί σε σημείο που δεν προσφέρει στην All-Digital Edition σημαντικό πλεονέκτημα έναντι του υπάρχοντος μοντέλου Xbox One S στην αγορά. Το παρόν μοντέλο (με λιγότερο αποθηκευτικό χώρο και έναν συνοδευτικό τίτλο βέβαια) μπορεί να βρεθεί αυτήν την στιγμή στην ελληνική αγορά προς €199. Υποθέτουμε πως σε αυτό το επίπεδο θα προσφερθεί και η All-Digital Edition κάποια στιγμή στο πλαίσιο π.χ. προσφορών, Black Friday κλπ., όμως η φυσιολογική της θέση στην σειρά των Xbox One (με την προτεινόμενη του παρόντος One S στα €299) πιθανώς θα έπρεπε να ήταν εξ αρχής αυτή, όχι μόνο σε εκπτωτικές περιστάσεις.

Αυτό, τουλάχιστον, θα έπρεπε να συμβεί αν την Microsoft ενδιέφερε περισσότερο να διευρύνει την πελατειακή βάση των Xbox One S/X, η οποία είναι κυριολεκτικά μικρότερη από τη μισή των PS4/PS4 Pro αυτήν την στιγμή. Αντ' αυτού ο αμερικανικός κολοσσός δείχνει να αντιμετωπίζει την All-Digital Edition ως ένα πείραμα "σφυγομέτρησης" του καταναλωτικού κοινού και των διαθέσεών του, αν και κατά πόσο δηλαδή αυτό θα υποδεχθεί θετικά ένα σύστημα ηλεκτρονικής διασκέδασης στηριγμένο εξ ολοκλήρου στο Internet και ψηφιακό περιεχόμενο ή όχι. Αν η εμπορική του πορεία σε αυτό το επίπεδο κόστους είναι καλή, αυτό πιθανώς θα επηρεάσει τα μελλοντικά της σχέδια για την φημολογούμενη κυκλοφορία δύο διαφορετικών μοντέλων Xbox επόμενης γενιάς: ενός με drive οπτικού δίσκου και ενός χωρίς.

Στο ίδιο πλαίσιο ανακοινώσεων η Microsoft επιβεβαίωσε και την πρόθεσή της να προσφέρει το επίσης φημολογούμενο Xbox Game Pass Ultimate: αυτό ουσιαστικά συνδυάζει μία συνδρομή Game Pass με μία συνδρομή Xbox Live Gold. Ούτε σε αυτόν τον συνδυασμό υπηρεσιών ο αμερικανικός κολοσσός θέλησε να προσφέρει σημαντική έκπτωση, καθώς το μηνιαίο κόστος του UIltimate δεν απέχει πολύ από το αντίστοιχο κόστος των Game Pass και Gold μαζί. Η κίνηση γίνεται περισσότερο για να δώσει στους υπάρχοντες συνδρομητές Xbox Live Gold κίνητρο για να δοκιμάσουν την υπηρεσία Game Pass παρά για ο,τιδήποτε άλλο. Το Xbox Game Pass Ultimate είναι διαθέσιμο μόνο σε επιλεγμένους συμμετέχοντες στο Xbox Insider Program για την ώρα, θα προσφερθεί ωστόσο κανονικά και στο καταναλωτικό κοινό μέσα στο τρέχον έτος.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ