Xbox One: μείωση τιμής στις ΗΠΑ, εορταστική

Κατά $50 σε όλες τις εμπορικές του συσκευασίες, στόχος η κάλυψη της διαφοράς με το PS4

Δεν είναι ακριβώς... κρυφό το γεγονός ότι το PlayStation4 έχει μέχρι στιγμής αποδειχθεί περισσότερο επιτυχημένο εμπορικά από το Xbox One. Το σύστημα της Microsoft σημειώνει λιγότερες πωλήσεις από το αντίστοιχο της Sony επί 10 μήνες σερί πλέον, ενώ πρόσφατη mini-έρευνα του Ars Technica - βασισμένη σε ανακοινώσεις των δύο εταιρειών και στοιχεία πωλήσεων από εταιρείες ερευνών - τοποθετεί την πελατειακή του βάση σε περίπου 7.5 εκατομμύρια συστήματα και την αντίστοιχη του PS4 σε περίπου 10.5 εκατομμύρια συστήματα. Όλες οι συνισταμένες της συγκεκριμένης έρευνας, μάλιστα, είναι θετικά προσκείμενες προς το Xbox One και η διαφορά αυτή στην πραγματικότητα είναι λίγο ή αρκετά μεγαλύτερη. Είναι, πάντως, μία διαφορά που η αμερικανική εταιρεία έχει την ευκαιρία - βάσει της πληρέστερης και ποιοτικότερης σειράς νέων games που έχει στη διάθεσή του το Xbox One ως τα Χριστούγεννα - να μειώσει σημαντικά αν κινηθεί επιθετικά σε εμπορικό επίπεδο. Και αυτό ακριβώς κάνει, τουλάχιστον στις ΗΠΑ.

Η Microsoft ανακοίνωσε πως για την εορταστική περίοδο και μόνο - ξεκινώντας από τις 2/11 και καλύπτοντας το διάστημα έως και τις 3/1 - μειώνει τις τιμές πώλησης όλων των εκδόσεων Xbox One που συνοδεύονται από συγκεκριμένα ΑΑΑ video games για το σύστημά της. Η έκδοση του Xbox One που συνοδεύεται από αντίτυπο του νέου Assassin's Creed (και του περυσινού) είναι η πλέον προσιτή, στα $349. Στην ίδια τιμή θα πωλείται η ειδική λευκή έκδοση του συστήματος που συνοδεύεται από το Sunset Overdrive, ενώ η "επαυξημένη" έκδοση του Xbox One με τον σκληρό δίσκο του 1 TB και το αντίτυπο του Call of Duty Advanced Warfare θα πωλείται πλέον στα $449 (από τα $499 που είχε ανακοινωθεί πως θα κόστιζε αρχικά). Όλες οι παραπάνω εκδόσεις του Xbox One είναι αυτές χωρίς το περιφερειακό ανίχνευσης κίνησης της Microsoft, το Kinect, όμως η μείωση των $50 σε όλες τις εκδόσεις του Xbox One ισχύει και για εκείνες που συνοδεύονται από αυτό.

Η ερώτηση βέβαια στα χείλη όλων των Ευρωπαίων και, έμμεσα, των Ελλήνων παικτών που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν ένα Xbox One φέτος είναι προφανής: θα ισχύσουν οι αντίστοιχες μειώσεις τιμής και... σε ευρώ; Η επίσημη απάντηση της Microsoft είναι πως "οι προωθητικές μας ενέργειες ισχύουν στις τοπικές αγορές όπου διενεργούνται και όχι απαραίτητα σε όλες". Ερωτηθέντα για την ευρωπαϊκή αγορά συγκεκριμένα, στελέχη της αμερικανικής εταιρείας δήλωσαν πως "δεν υπάρχει κάτι σχετικό προς ανακοίνωση αυτή τη στιγμή". Και οι δύο απαντήσεις αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο για αντίστοιχες κινήσεις και στην ευρωπαϊκή αγορά, τις οποίες η αμερικανική εταιρεία ίσως σκοπεύει ν' ανακοινώσει αργότερα - όπως, φυσικά, και το ενδεχόμενο να μην υπάρξουν καν τέτοιες κινήσεις εκτός ΗΠΑ και οι προσπάθειές της να επικεντρωθούν φέτος στα "πάτρια εδάφη", όπου η καλύτερη ως τώρα εμπορική πορεία του PlayStation4 "κοστίζει" στη Microsoft σε πολλαπλά επίπεδα.

Η αλήθεια είναι, πάντως, ότι εν όψει Χριστουγέννων θα έδινε την εντύπωση του... δεόντως άδικου να μην ισχύσουν αντίστοιχες μειώσεις (ή έστω κάποιες προσφορές αληθινά δελεαστικές) για το Xbox One και στην αγορά της Γηραιάς Ηπείρου. Ως Ευρωπαίοι και Έλληνες καταναλωτές πληρώνουμε ήδη σημαντικά περισσότερα χρήματα από τους Αμερικανούς για το ίδιο προϊόν (η αναλογία δολαρίου/ευρώ είναι σταθερά "εις βάρος μας"). Αν δεν γίνει κανενός είδους "ρύθμιση" που να μειώνει σε κάποιο βαθμό τη διαφορά - ή έστω κάποια πρόσθετη παροχή σε software του Xbox One ή αξεσουάρ ή κάτι άλλο - θα κληθούμε να πληρώσουμε €399 για κάτι που στην άλλη πλευρά του Αντλαντικού καταβάλλουν μόλις €275. Όχι ακριβώς η αντιμετώπιση που θα θέλαμε να έχουμε, μάλλον.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει, πάντως, να διαπιστώσουμε τί ακριβώς έχει σκοπό να κάνει η Microsoft... μετά τις 3 Ιανουαρίου. Θα αυξήσει την τιμή των Xbox One "πίσω" στα $399; Δεν ακούγεται ως κάτι ιδιαίτερα πιθανό - για την ακρίβεια, η κίνηση του αμερικανικού κολοσσού συνολικά δίνει την εντύπωση μιας ακόμη μείωσης τιμής του Xbox One, "στολισμένης" με... εορταστικό "περιτύλιγμα". Εντύπωση που, αναπόφευκτα, θα μπορούσε να πυροδοτήσει αντιδράσεις εκ μέρους της Sony - η οποία μπορεί μεν να έχει αυτό το σαφέστατο προβάδισμα με το PlayStation4, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα ήθελε να το διατηρήσει ή και αυξήσει. Θα έχουμε σε λίγο καιρό έναν απρόσμενο "πόλεμο τιμών" ανάμεσα στα Xbox One και PS4, στα δεύτερα μόλις Χριστούγεννα που συγκρούονται στα ράφια των καταστημάτων; Στα μάτια των καταναλωτών κάθε ηπείρου... μακάρι!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ