Xbox All Access: προσφορά-επιδότηση της Microsoft

Συνδυασμός Xbox One, Xbox Live και Game Pass σε 24 μηνιαίες δόσεις, δυστυχώς μόνο στις ΗΠΑ

Δεν είναι ακριβώς... κρυφό το γεγονός ότι σε αυτήν την γενιά οικιακών συστημάτων ψυχαγωγίας το Xbox One και η Microsoft έχουν ηττηθεί κατά κράτος από το PlayStation4 και την Sony, για μία σειρά από λόγους - ο,τιδήποτε μπορεί να βοηθήσει, λοιπόν, την πρόταση των Αμερικανών να διευρύνει την εγκατεστημένη βάση της, έστω και σε αυτό το χρονικό σημείο της πορείας της, θα ήταν ευπρόσδεκτο. Αυτό ακριβώς δείχνει να είναι η προσφορά Xbox All Access, η οποία φημολογούνταν για μήνες και τελικά αποδεικνύεται αληθινή: η Microsoft με αυτήν συνδυάζει και τα δύο μοντέλα Xbox One με πρόσβαση στο Xbox Live αλλά και στην υπηρεσία Game Pass, με εμπορική όμως προσέγγιση άλλου τύπου.

Αυτό που επιχειρείται με το Xbox All Access, ουσιαστικά, είναι να δοθεί η επιλογή της "επιδότησης", όπως την γνωρίζουμε και εφαρμόζεται στις μεγάλες αγορές από τον κλάδο της κινητής τηλεφωνίας, αλλά για τα Xbox One. Έχει δύο επίπεδα: στο πρώτο προσφέρεται ένα Xbox One S, πρόσβαση στο Xbox Live και το Xbox Pass (γύρω στα 100 games αυτή τη στιγμή), αντί μηνιαίου αντιτίμου $21.99 για 24 μήνες. Στο δεύτερο επίπεδο το Xbox One S γίνεται Xbox One X με αύξηση του μηνιαίου αντιτίμου στα $34.99 για επίσης 24 μήνες. Ο καταναλωτής δεν καταβάλλει κανένα χρηματικό ποσό αρχικό - αντιθέτως, τόσο το hardware όσο και το software της προσφοράς αποπληρώνονται σταδιακά με το προαναφερθέν μηνιαίο αντίτιμο.

Στο πέρας των 2 αυτών ετών ο καταναλωτής αποκτά την ιδιοκτησία του όποιου μοντέλου Xbox One επέλεξε και έχει ουσιαστικά "ενοικιάσει" το περιεχόμενο, δηλαδή τα 100+ games του Game Pass, τα δωρεάν Games with Gold κάθε μήνα και την πρόσβαση στο Xbox Live (ανανεώνοντας την συνδρομή του σε αυτές τις υπηρεσίες συνεχίζει να τις αξιοποεί κανονικά). Υπολογίζοντας κανείς την αξία αυτών "εκτός προσφοράς" θα κατέβαλλε $660 για το επίπεδο του Xbox One S και $860 για το επίπεδο του Xbox One X, ενώ με την προσφορά τα αντίστοιχα σύνολα ανέρχονται σε $528 και $840 (και φυσικά "σπασμένα" σε 24 "δόσεις").

Η περίπτωση του Xbox All Access είναι σαφώς ενδιαφέρουσα και, για συγκεκριμένες κατηγορίες καταναλωτών, σαφέστατα συμφέρουσα: αξία ψυχαγωγική το σύνολο προσφέρει πολύ υψηλή, με πάρα πολλά games και πλήρη Δικτυακή πρόσβαση γι' αυτά, ενώ το κόστος του είναι εύκολα διαχειρίσιμο και με αυτοματοποιημένη πληρωμή σχεδόν... συνδρομητικό θα έλεγε κανείς. Το επίπεδο του Xbox One S δεν είμαστε ιδιαίτερα βέβαιοι πως έχει νόημα σήμερα παρ' εκτός κι αν ο καταναλωτής είναι casual gamer και δεν σκοπεύει να επενδύσει πάρα πολλές ώρες σε online gaming (η τεχνολογία του αρχικού Xbox είναι και 5 ετών πλέον). Το επίπεδο του Xbox One X έχει περισσότερο νόημα τόσο επειδή αυτό το σύστημα είναι κατά πολύ ισχυρότερο, όσο κι επειδή η Microsoft κατά πάσα πιθανότητα θα συνεχίζει να το υποστηρίζει με τίτλους ακόμη και όταν θα κυκλοφορήσει το επόμενο Xbox π.χ. το 2020.

Η προσφορά του Xbox All Access ισχύει, δυστυχώς, μόνο στις ΗΠΑ αυτή τη στιγμή (και για περιορισμένο χρονικό διάστημα αν και υποθέτουμε πως αν επιτύχει εμπορικά θα συνεχιστεί). Είναι, κατά μία έννοια, ελαφρώς... ειρωνικό για την δική μας αγορά, καθώς η προσέγγιση του Xbox All Access θα μπορούσε να βοηθήσει την Microsoft ακριβώς σε τέτοιες χώρες με οικονομικά προβλήματα, να απευθυνθεί σε περισσότερους καταναλωτές. Από την άλλη, φυσικά, η Microsoft δεν προτίθεται να... κάνει άλλα κι άλλα σημαντικότερα για αγορές όπως η δική μας, επιλέγοντας αντιθέτως να ελαχιστοποιήσει στον τυπικό βαθμό την παρουσία της σε αυτές. Το Xbox All Access, λοιπόν, μάλλον παραμένει μη-επιλογή για τους Έλληνες gamers: μια καλή ιδέα (είχε χρησιμοποιηθεί και στo Xbox 360 χωρίς αυτό να έχει σημασία) και μία χρήσιμη εναλλακτική, που όλα δείχνουν πως δεν θα έχουν στην διάθεσή τους οι καταναλωτές της χώρας μας. Για πολλοστή φορά, κρίμα.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ