Tori: παιχνίδι και υλικό, και ψηφιακό

H Bandai Namco πρωτοτυπεί συνδυάζοντας games και παραδοσιακές κατασκευές μέσω ειδικού περιφερειακού

Καθώς τα "κανονικά" video games αποδεικνύεται πως έχουν καταστεί ενίοτε... περισσότερο απ' όσο θα θέλαμε δημοφιλή στα μάτια των παιδιών μικρής ηλικίας, δεν είναι λίγοι οι δάσκαλοι προσχολικής ηλικίας και οι ειδικοί παιδοψυχολόγοι που υποστηρίζουν πως θα έπρεπε να τα παροτρύνουμε ν' ασχολούνται (και) με "παραδοσιακά", υλικά παιχνίδια για μία σειρά από λόγους. Υπάρχει όμως, όπως απέδειξε πέρυσι το Nintendo Labo της ιαπωνικής εταιρείας, και μεγάλο περιθώριο πρωτοτυπίας και δημιουργικότητας στο... "ανάμεσα", στον συνδυασμό δηλαδή ψηφιακών games και υλικών παιχνιδιών - και εκεί τοποθετεί η Bandai Namco το Tori, την νέα της πρόταση για παίκτες μικρής ηλικίας που θα διαθέσει τον Οκτώβριο για συσκευές Android και iOS (κυρίως tablets λόγω μεγέθους οθόνης).

Το Tori είναι μία συλλογή mini games και δημιουργικών δραστηριοτήτων που στηρίζεται σε ειδικό περιφερειακό "σαρωτή τριών διαστάσεων σε πραγματικό χρόνο", το Tori Board: πρόκειται για μία συσκευή που θυμίζει επιφάνεια σχεδιασμού με ψηφιακή γραφίδα (graphics tablet), με την διαφορά πως ενσωματώνει τεχνολογία η οποία εντοπίζει αντικείμενα που κινούνται πάνω της ή... από πάνω της, είτε την αγγίζουν δηλαδή είτε όχι. Έτσι ένα παιδί μπορεί π.χ. είτε να ζωγραφίζει με συνοδευτικό πενάκι στην επιφάνεια του Tori Board, είτε π.χ. να κινεί με το χέρι του ένα αντικείμενο "στον αέρα" πάνω από αυτό και η συσκευή να "μεταφράζει" τα πάντα σε αντίστοιχες αλληλεπιδραστικές ενέργειες μέσα σε αντίστοιχα σχεδιασμένα games/apps για iPad ή tablet βασισμένο σε Android. Το σχετικό video επιδεικνύει ορισμένα παραδείγματα:



Τα games και οι δραστηριότητες που προσφέρει το Tori έχουν μελετηθεί ώστε να προσφέρουν μεγάλο περιθώριο συμμετοχής και συνεισφοράς του μικρού παίκτη στην όλη διαδικασία με "παραδοσιακό" τρόπο (με π.χ. τον χρωματισμό χάρτινων αντικειμένων) αλλά και ψηφιακό (με π.χ. την "εισαγωγή" μέσα στα apps υλικών αντικειμένων που έχουν φτιάξει αξιοποιώντας την κάμερα του εκάστοτε tablet). Η Bandai Namco, άλλωστε, προσφέρει στους γονείς συνοδευτικό app που τούς δίνει την ευκαιρία να παρακολουθούν την πρόοδο του παιδιού τους σε βασικές δεξιότητες, αντίληψη και αντανακλαστικά, όπως καταγράφονται από την ενασχόλησή τους με το Tori.

Οι παραγγελίες για τo Tori έχουν ήδη ξεκινήσει και το αρχικό κόστος απόκτήσης του ομολογουμένως δεν είναι αμελητέο: ανέρχεται - λόγω φυσικά του hardware που ενσωματώνι το πρωτοποριακό Board "ανάγνωσης" των κινήσεων του παίκτη - στα €169 και συνοδεύεται από 3 Tori Toys και 5 διαφορετικά games/apps. Από την στιγμή που έχει γίνει η αρχική επένδυση, ωστόσο, πρόσθετα μελλοντικά Tori Toys και games από το App Store της Apple ή το Google Play θα κοστίζουν πολύ λίγα χρήματα, αυξάνοντας την εκπαιδευτική και ψυχαγωγική αξία του Tori σε βάθος χρόνου. Πρόκειται, κοινώς, για μία καινοτομική ιδέα στης οποίας τις μακροπρόθεσμες προοπτικές πιστεύει η Bandai Namco αρκετά ώστε να στηρίξει ένα ολόκληρο εν δυνάμει οικοσύστημα από διαφορετικές υλοποιήσεις κι εφαρμογές. Φαίνεται σαφώς ενδιαφέρον - εν αναμονή, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ