To Xbox Scorpio, το PS5, οι θεωρίες κι οι πιθανότητες

Το Web είναι όπως πάντα ανυπόμονο για το... επόμενο PlayStation, αλλά η πραγματικότητα μάλλον διαφωνεί - γιατί;

Τίποτε δεν τρέφει την "βιομηχανία της φημολογίας", που λειτουργεί τα τελευταία χρόνια στο Web, όσο η αντιπαλότητα των πολυεθνικών - και με το Xbox Scorpio εν όψει και καθ' οδόν για την φετινή εορταστική περίοδο ο κάθε... πικραμένος έχει μία θεωρία όσον αφορά στο πώς σκοπεύει η Sony να "αντιδράσει" στην κίνηση αυτή της Microsoft. Κάτω από κανονικές συνθήκες οι πιο πολλές από αυτές τις θεωρίες δεν αξίζουν καν σχολιασμού - καθώς προδίδουν άγνοια για τον τρόπο με τον οποίο ο ιαπωνικός κολοσσός κάνει τον σχεδιασμό του συνολικά - όμως μία συζητήθηκε περισσότερο τις τελευταίες μέρες και συγκέντρωσε ουκ ολίγους τίτλους άρθρων (έστω κι εκείνων των αστείων που καταλήγουν σ' ερωτηματικό) σε άλλα sites. Η θεωρία: η Sony σκοπεύει να κυκλοφορήσει το PlayStation 5 μέσα στο 2018, ως "απάντηση" στο φετινό Xbox Scorpio.

Την θεωρία εξέφρασε ο Damian Thong της Macquarie Capital Securities και τα υπόλοιπα sites την αναφέρουν, κατά βάση, λόγω του γεγονότος ότι ο ίδιος αναλυτής ήταν ανάμεσα στους πρώτους που είχαν προβλέψει την ύπαρξη και κυκλοφορία του PlayStation4 Pro (τότε γνωστού ως PS4K) μέσα στο 2016. Εμείς είχαμε εκφράσει τις αμφιβολίες μας γι' αυτό πολλούς μήνες πριν, διακρίνοντας στο εγχείρημα πολλές δυσκολίες και εμπόδια - όμως η Sony κάνοντας μία σειρά από στρατηγικές, έξυπνες επιλογές για το PS4 Pro μάς διέψευσε και, από μία πλευρά, η αλήθεια είναι πως από αυτήν δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτε πια. Η εικόνα της αγοράς των video gamers είναι διαφορετική σε πολλά πράγματα, επίσης. Καινούργιο PlayStation όμως, και μάλιστα ξεκάθαρα "νέας γενιάς", σε λιγότερο από πέντε χρόνια από την διάθεση του προηγούμενου; Δεν νομίζουμε... κι εξηγούμε.

Ένας από τους λόγους που το PS4 απέκτησε γρήγορα προβάδισμα έναντι του Xbox One ήταν σαφώς και η τεχνολογική του ανωτερότητα - η οποία με το Xbox Scorpio θα περάσει τα Χριστούγεννα στα χέρια της Microsoft, το οποίο είναι ευδιάκριτα ισχυρότερο από το PS4 Pro. Όμως ο αμερικανικός κολοσσός αυτήν την ανωτερότητα ούτε από την πρώτη ημέρα θα την αξιοποιήσει ουσιαστικά - θα χρειαστεί καιρός, αφού έχει δεσμευτεί να διατηρήσει και την υποστήριξη στο αρχικό Xbox One ανέπαφη - ούτε ξεκινά την προσπάθειά του για επάνοδο "επί ίσοις όροις": τα PS4/PS4 Pro έχουν να επιδείξουν την διπλάσια εγκατεστημένη βάση, πολύ περισσότερες αποκλειστικές παραγωγές επιπέδου ΑΑΑ, καθώς και μία σειρά από κορυφαία games επιπέδου system seller που "έχουν πάρει σειρά" για το 2018. Αν μη τί άλλο, το Xbox Scorpio θ' αντιμετωπίσει όχι μόνο το καθιερωμένο, άκρως επιτυχημένο PS4, αλλά και την προβληματική εικόνα του προκατόχου του.

Έπειτα είναι τα όσα προσφέρει το PS4 Pro "ένας λόγος από μόνα τους" για να καθυστερήσει η Sony την παρουσίαση ενός PS5. Ναι, το PS4 Pro δεν είναι τόσο ισχυρό όσο το Xbox Scorpio, αλλά στα κοινά μεταξύ τους games η διαφορά είτε δεν θα είναι εμφανής, είτε θα είναι τόσο δύσκολα, ώστε να μην έχει ουσιαστικό ρόλο στα πράγματα. Η αντιπαραβολή ενός σύγχρονου Forza MotorSport με ένα σύγχρονο Gran Turismo είναι άλλο θέμα και δεν κρύβουμε πως ανυπομονούμε σε απίθανο βαθμό να την κάνουμε. Όμως η Sony είναι γεγονός πως βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση: τα Call of Duty, Need For Speed και FIFA αυτού του κόσμου θα δείχνουν παρόμοια στα Xbox Scorpio και PS4 Pro, ενώ ο ιαπωνικός κολοσσός θα έχει και τις αποκλειστικότητες τύπου Spiderman, God of War και The Last of Us 2 τις οποίες ο αμερικανικός στερείται (και δεν έχει να επιδείξει αντίλογο).

Περισσότερο απ' όλα, ωστόσο, μάς ξενίζει η ιδέα της εμπορικής διάθεσης ενός PS5 μέσα στο 2018 ακριβώς επειδή και αυτή η χρονιά, όπως και αυτή που διανύουμε, είναι χρονιά... "είσπραξης" για την Sony: χρονιά, δηλαδή, κατά την οποία οι Ιάπωνες αναμένουν - και δικαίως - τα μεγάλα έσοδα που προέρχονται από την πλήρη εμπορική αξιοποίηση αυτής της πελατειακής βάσης των 70 εκατομμυρίων (τότε) συστημάτων της. Το Xbox Scorpio θα έχει αρχίσει να "κερδίζει τις εντυπώσεις" στα τεχνικά ως το τέλος του 2018, ναι - όμως οι gamers τείνουν επενδύουν πιο πολύ στα συστήματα που έχουν ήδη αντί να αγοράζουν καινούργια, έστω κι αν υπάρχει πια σοβαρός λόγος γι' αυτό. Ο Νοέμβριος του 2018 θα απέχει πέντε μόλις χρόνια από την κυκλοφορία του αρχικού PS4, άλλωστε, και μόλις δύο από την κυκλοφορία του Pro. Η Sony δεν έχει ποτέ διαθέσει στην αγορά αληθινά "νέας γενιάς" PlayStation συντομότερα - και όντας σε πλεονεκτική θέση, γιατί να το κάνει τώρα;

Η δική μας... θεωρία για όλα αυτά; Είναι απλή: η αρχιτεκτονική του PS4 η αρχική, αφού η Sony απέδειξε πως με προσεκτική αναβάθμιση στα υποσυστήματά του μπορεί να κρατήσει ενιαία την πελατειακή της βάση, δεν έχει εξαντλήσει την δυναμική της με το μοντέλο Pro. Αυτό έχει δύο επεξεργαστές γραφικών όπως αυτόν του αρχικού PS4 και ταχύτερο κεντρικό επεξεργαστή - γιατί όχι, λοιπόν, ένας ακόμη ταχύτερος τέτοιος και τέσσερις μονάδες επεξεργασίας γραφικών, για ένα μοντέλο PlayStation4 Ultra, το οποίο θα είναι και πάλι ισχυρότερο του Xbox Scorpio; Υπονοούμενα έχει αφήσει ακόμη και ο ίδιος ο Mark Cerny της Sony, ερωτηθείς για το πόση δύναμη σε Teraflops απαιτείται για πλήρη, με όλα τα εφέ κλπ., video games εξ αρχής σε εικόνα 4Κ: "το λιγότερο 8", απάντησε, το οποίο τυγχάνει να είναι... ακριβώς το διπλάσιο του PS4 Pro (και περισσότερο από το 6 του Xbox Scorpio).

To σύστημα αυτό - αυστηρά μιλώντας - δεν θα ήταν στην πραγματικότητα "νέας γενιάς", μα το κορυφαίο εφικτό "αυτής της γενιάς". Όχι το PlayStation5, με άλλα λόγια. Από την άλλη... ποιός ξέρει; Μπορεί η Sony να κρίνει πως σύστημα με την τετραπλάσια ισχύ του αρχικού PS4 αξίζει, πια, να "περάσει" τα οικιακά PlayStation σε νέα γενιά (εισπράττοντας στην συνέχεια για δύο χρόνια και το "αριθμητικό πλεονέκτημα" σε σχέση με το Xbox Scorpio), διατηρώντας την επιλογή να κρατήσει την συμβατότητα με τα games των PS4/PS4 Pro ανέπαφη. Το τελευταίο ωστόσο - δηλαδή η λεγόμενη "προς τα πίσω συμβατότητα" με προηγούμενης γενιάς PlayStation - είναι κάτι που δεν δείχνει να απασχολεί την Sony ιδιαίτερα, αν κρίνει πως με μια νέα αρχιτεκτονική συστήματος θα έχει στα χέρια της επικερδές εμπορικό μοντέλο. Η λογική και η προϊστορία, κοινώς, θα έλεγε κανείς πως "υποννοούν" νέο μοντέλο PlayStation στα τέλη του 2018, ναι, αλλά όχι το "επισήμως πέμπτο". Στο μεταξύ, δεν απολαμβάνουμε καλύτερα τον... καταιγισμό από games επιπέδου ΑΑΑ που επικρατεί για τα δύο PS4 από την αρχή της χρονιάς, αντί να εικάζουμε χωρίς αποδείξεις τί μπορεί να σχεδιάζει η Sony για 18 μήνες από σήμερα ; Ε, ναι!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ