To PS4, το ISIS, ο αγγλικός Τύπος και η αλητεία

Η δημοσιογραφική ανευθυνότητα και η τρομολαγνεία σε ρεσιτάλ, η οργή μας αντίστοιχα μεγάλη

Δεν ήταν ούτε η πρώτη, ούτε η δεύτερη, ούτε η εικοστή δεύτερη φορά... και σίγουρα δεν θα είναι η τελευταία. Όμως η ανωριμότητα, η ανευθυνότητα και εν τέλει ο πρωτοφανής αντιεπαγγελματισμός που χαρακτηρίζει σε πολλές περιπτώσεις τα "ευρείας αποδοχής" μέσα ενημέρωσης - που τυγχάνουν να είναι συνήθως της "παλιάς φρουράς" και ακόμη συνηθέστερα του χαμηλότερου ποιοτικά επιπέδου από πλευράς ύλης - δεν θα πάψει ποτέ να μάς εκπλήσσει. Το πιο πρόσφατο κρούσμα, ωστόσο, είναι αληθινά εξοργιστικό γιατί, ούτε λίγο ούτε πολύ, "πατά" στον θάνατο δεκάδων ανθρώπων προκειμένου να εξασφαλίσει περισσότερες πωλήσεις και περισσότερα clicks. Και δεν υπάρχει καμία περίπτωση, ειδικά στις ημέρες μετά τον χαμό των ανθρώπων αυτών να το αφήσουμε ασχολίαστο.

Λίγες ημέρες πριν από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι ο Jon Jambon, υπουργός Εσωτερικών και Ασφαλείας του Βελγίου, συμμετείχε σε συζήτηση οργανωμένη από το γνωστό Web site Politico σχετικά με την παρακολούθηση των τηλεπικοινωνιών από τις Αρχές στο πλαίσιο της πρόληψης τέτοιων επιθέσεων. Ο Jambon, θέλοντας να υπογραμμίσει πως το έργο των αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών είναι δύσκολο με την τεχνολογία που έχει πλέον στη διάθεσή του το καταναλωτικό κοινό, ανέφερε επί λέξει: "Υπάρχουν πια τόσα μέσα επικοινωνίας για να χρησιμοποιηθούν από τρομοκράτες και κάποια από αυτά δεν είναι καθόλου εύκολο να τα παρακολουθούμε. Τα μηνύματα που μπορούν να ανταλλάξουν, για παράδειγμα, χρήστες του PlayStation4, είναι ακόμη δυσκολότερο ν' αποκρυπτογραφηθούν και από αυτά του Whatsapp. Όχι μόνο για τη δική μας υπηρεσία, αλλά για όλες οι υπηρεσίες πληροφοριών στον κόσμο είναι πάρα, πάρα πολύ δύσκολο να αποκρυπτογραφηθούν".

Η δήλωση έχει μεν ένα ενδιαφέρον, αλλά σε καμία τόσο ώστε να εκλάβει τις διαστάσεις που έχει λάβει αυτή τη στιγμή. Ο λόγος: η εντελώς αυθαίρετη... σύνδεση που έγινε από πολλές αγγλικές εφημερίδες με αυτήν και τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, επειδή το Politico - το ίδιο ανεύθυνα - μετά από τη συζήτηση που διοργάνωσε δημοσίευσε θέμα με τίτλο "Γιατί οι τρομοκράτες αγαπούν το PlayStation4". Η αρθρογράφος φυσικά ενδιαφερόταν περισσότερο για τον τίτλο εντυπωσιασμού παρά για την αλήθεια ή ακόμη και την ουσία της δήλωσης του Jambon, αφού ναι μεν είναι κρυπτογραφημένα τα μηνύματα που μπορούν να ανταλλάξουν οι χρήστες με τα PS4 τους, αλλά αυτό... δεν σημαίνει πως υπάρχει οποιαδήποτε απόδειξη πως οι τρομοκράτες χρησιμοποίησαν αυτές τις συσκευές για την επικοινωνία τους!

Για την Daily Mail, ωστόσο, την Mirror, την Telegraph και την Express το "θα μπορούσε" ισοδυναμεί με "συνέβη", προφανώς, αφού όλες συνέδεσαν τη δήλωση του Jambon με τις επιθέσεις του ISIS στο Παρίσι... "με το έτσι θέλω". Ήλθε, στη συνέχεια, μία αναφορά από τους International Business Times για ένα PS4 που εικάζεται πως βρέθηκε σε έρευνα στις οικίες υπόπτων (αναφορά που δεν επιβεβαιώθηκε από τις Αρχές) και... "έδεσε το γλυκό": οι εφημερίδες αυτές αφαίρεσαν ακόμη και τα ερωτηματικά αμφιβολίας από επόμενα σχετικά άρθρα, με την Express μάλιστα να εκφράζει με... βεβαιότητα τη χρήση PS4 στις βομβιστικές επιθέσεις ("ISIS terrorists used Sony PlayStation 4 to plot Paris massacre" κυριολεκτικά!). Ο αρθρογράφος του Forbes, τουλάχιστον, στο θέμα του οποίου στήριξαν οι αγγλικές φυλλάδες τις δικές τους εικασίες, είχε την ευθιξία να προσθέσει στην κορυφή του άρθρου του τη σημείωση πως δεν έχει αποδειχθεί τίποτε σχετικό. Για εκείνες... δεν έχει σημασία.

Αδιάφορο, φυσικά, το γεγονός πως το σύστημα της Sony έχει σημειώσει πωλήσεις σχεδόν 30 εκατομμυρίων και δεν είναι ακριβώς... απίθανο πια να βρεθεί στο σπίτι όπου διαμένει ένας έφηβος, έστω και ύποπτος. Αδιάφορο το γεγονός ότι κανένας ακόμη ύποπτος από αυτές τις έρευνες, πόσο μάλλον το... PS4 του, δεν έχει επιβεβαιωθεί πως συνδέεται με οποιοδήποτε τρόπο με τις επιθέσεις στο Παρίσι. Αδιάφορο, επίσης, το γεγονός ότι κρυπτογραφημένα μηνύματα μπορούν να ανταλλάξουν οι χρήστες και άλλων ειδών συσκευών ή το γεγονός ότι είναι γενικότερα απίθανα δύσκολο (για να μην πούμε πρακτικά αδύνατο) να παρακολουθεί κανείς συζητήσεις που γίνονται μέσα σε περιβάλλον video games (οι CIA και NSA είχαν φτάσει στο σημείο να έχουν ειδική ομάδα... παικτών στο World of Warcraft γι' αυτόν ακριβώς το λόγο). Όχι. Κάποιος ανέφερε μία συσκευή συγκεκριμένη στο πλαίσιο μιας γενικότερης συζήτησης για την παρακολούθηση πιθανών τρομοκρατών, έγινε ένα τρομοκρατικό χτύπημα λίγες μέρες μετά και... ορίστε το θέμα του άρθρου. Έτοιμο. Εύκολα και απλά.

Στα μάτια των ανθρώπων που παρακολουθούν την αγορά των video games επί σειρά ετών δεν είναι πρωτόγνωρο φαινόμενο η δαιμονοποίησή τους από μέσα ενημέρωσης που ολοφάνερα δεν έχουν στο δυναμικό τους δημοσιογράφους σχετικούς με το αντικείμενο. Ανάλογα παραδείγματα από το παρελθόν που μπορούμε να θυμηθούμε καλύπτουν όλη τη γκάμα ανάμεσα στο κωμικό και το τραγικό. Είναι η πρώτη φορά, ωστόσο, που αισθανόμαστε αληθινή οργή απέναντι σε αυτή τη δημοσιογραφική αλητεία, ακριβώς επειδή επιδιώκει ξεδιάντροπα να αξιοποιήσει ένα θέμα που έχει αγγίξει αυτές τις ημέρες όλους μας - τον αλόγιστο θάνατο πολλών δεκάδων ανθρώπων - με τρόπο τόσο εξώφθαλμα ανεύθυνο και τρομολάγνο. Το λυπηρό είναι πως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βρίθουν ανθρώπων που είναι πανέτοιμοι να αναπαράγουν οποιαδήποτε ανοησία θεωρήσουν... εντυπωσιακή, χωρίς να ελέγξουν ούτε στιγμή την πηγή ή/και την ορθότητα της όποιας "είδησης". Έτσι, σε δεύτερο χρόνο, η κατάσταση με το θέμα της... χρήσης PS4 στις επιθέσεις του Παρισιού ώθησε τη Sony στο σημείο εκείνο όπου θεώρησε πως έπρεπε να δώσει επίσημη απάντηση σε αυτήν την αρθρογραφία, εν τέλει... συμμετέχοντας φυσικά στην όλη ανοησία με το δικό της τρόπο.

Σε άλλα νέα: την απόσυρση όλων των κινητών τηλεφώνων, την καταστροφή όλων των προσωπικών υπολογιστών και την παύση λειτουργίας τoυ Internet αποφάσισαν οι κυβερνήσεις της Αμερικής, της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Αγγλίας και της Γαλλίας, υποστηρίζοντας ότι είναι μέσα που μπορούν να αξιοποιήσουν τρομοκράτες για τις επιθέσεις τους. Τί, όχι; Μα... γιατί;

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ