To PlayStation5... αυτοπροσώπως

Η πρώτη επαφή με το νέο σύστημα της Sony, οι αρχικές μας εντυπώσεις από αυτό

Η αναμονή, ομολογουμένως, δεν ήταν μικρή. Από τον Απρίλιο του 2019 μέχρι σήμερα φαντάζει μια μικρή... αιωνιότητα, με όλα όσα έχουν συμβεί στο μεταξύ, κι ας πρόκειται για 18 μήνες που άλλοτε - σε κανονικές συνθήκες - ήταν διάστημα περίπου αναμενόμενο από την ανακοίνωση ενός νέου συστήματος οικιακής ψυχαγωγίας μέχρι την κυκλοφορία του. Όμως οι συνθήκες δεν είναι κανονικές, γι' αυτό και είναι... περίεργο το συναίσθημα να ανοίγει κανείς την συσκευασία του PlayStation5 ενώ μέχρι πρότινος το είχε δει μόνο στο Web: άλλοτε θα είχαμε έλθει σε επαφή μαζί του σε εκθέσεις, σε δημοσιογραφικές αποστολές, σε εκδηλώσεις, αλλά ο COVID-19 τα ακύρωσε όλα αυτά. Από τις φωτογραφίες και τα video απευθείας στην συσκευασία, λοιπόν - αν μη τί άλλο, περισσότερες πιθανότητες για εκπλήξεις έτσι!

Η πρώτη έκπληξη είναι πάντως αυτή που... σχεδόν περιμέναμε να προκύψει: η συσκευασία του PlayStation5 είναι μεγάλη γιατί το ίδιο το σύστημα της Sony είναι ευμεγέθες. Όχι απλώς ευμεγέθες, αλλά αληθινά μεγάλο, μεγαλύτερο από τον μέχρι σήμερα... επιβλητικό "πρωταθλητή", το PlayStation3. Είτε στην κάθετη τοποθέτησή του είτε στην οριζόντια το PS5 χρειάζεται σαφέστατα κάποιον χώρο - τόσο αυτόν που καταλαμβάνει το ίδιο ως συσκκευή, όσο και διαθέσιμο στην πίσω πλευρά του ώστε να "φεύγει" με άνεση ο θερμός αέρας που παράγεται κατά την λειτουργία του.

Όλα δείχνουν πως καλό θα ήταν να γίνει κάποια πρόβλεψη εκ μέρους του καταναλωτή για το πού θα τοποθετηθεί το νέο PlayStation. Δεν μπορούμε, για παράδειγμα, να φανταστούμε πολλά "έπιπλα home cinema" που θα το φιλοξενούσαν εύκολα και σωστά: είναι σημαντικά μεγαλύτερο π.χ. από τα τυπικά player οπτικών δίσκων, σαν μικρός ενισχυτής σχεδόν, αλλά χρειάζεται στο πίσω μέρος αρκετό περιθώριο ώστε ο θερμός αέρας να μην εγκλωβίζεται. Είναι το τίμημα για την μεγάλη επεξεργαστική δύναμη που προσφέρει το PS5, μα το μέγεθός του θα πρέπει όντως να ληφθεί στα υπ' όψιν.

Η δεύτερη έκπληξη είναι η αισθητική: οι φωτογραφίες κατά βάση αδικούν το PlayStation5. Από κοντά είναι ομορφότερο, με τις πρωτότυπες σχεδιαστικές γραμμές του να αποπνέουν την αίσθηση του μοντέρνου και του φουτουριστικού - που ολοφάνερα επεδίωκαν οι designers της Sony - με τρόπο περισσότερο εύγλωττο όταν τις αξιολογεί κανείς "μέσα στον χώρο" όπου βρίσκεται. Το χρώμα του επίσης δεν είναι τόσο ανοιχτό άσπρο όσο στις επίσημες φωτογραφίες, αλλά το "σπασμένο" ματ λευκό που δεν τραβά τόσο το βλέμμα και δεν σημειώνει τόση αντίθεση με το μαύρο όση περιμέναμε. Τα αφαιρούμενα "πτερύγια" του περιβλήματός του βέβαια, σε βάθος χρόνου θα προσφέρουν την δυνατότητα να το διαμορφώσει κανείς όπως ακριβώς προτιμά.

Δεν είναι, πάντως, τυχαίο, που η Sony στην συντριπτική πλειοψηφία του προωθητικού της υλικού επιδεικνύει το PS5 "όρθιο": το σύστημά της δείχνει όντως σαφώς περισσότερο εντυπωσιακό στην κάθετή του διάταξη (ειδικά στην Digital Edition που είναι και συμμετρική), παρά το γεγονός ότι αυτή προφανώς δυσκολεύει την τοποθέτησή του. Σε άνετο καθιστικό, να στέκεται π.χ. δίπλα σε μία μεγάλη τηλεόραση, το PS5 θα δείχνει υποθέτουμε υπέροχο, αν και βέβαια στις περισσότερες αστικές οικίες δεν αμφιβάλλουμε ότι θα αξιοποιηθεί στην οριζόντιά του διάταξη.

Το PS5 είναι προσεγμένο κατασκευαστικά σε αξιοσημείωτο βαθμό - γεγονός που εισπράττει κανείς ακόμη κι ελάχιστα λεπτά αν το περιεργαστεί. Είναι βαρύ, βέβαια, αλλά στιβαρό, συμπαγές. Ανθεκτικό σε... πτώσεις δεν ξέρουμε αν είναι, αλλά γι' αυτό έχει φτιαχτεί η έξυπνα σχεδιασμένη συνοδευτική βάση του: στην κάθετη διάταξη, την πλέον "επικίνδυνη", θα πρέπει επί τούτου να προσπαθήσει κανείς για να το ρίξει, ενώ στην οριζόντια "δεν κουνιέται με τίποτε" παρ' ότι απέχει αρκετά από την επιφάνεια τοποθέτησης. Όλα "προδίδουν" ένα καταναλωτικό προϊόν το οποίο έχει μελετηθεί προσεκτικά και για καιρό, αποφεύγοντας όλα τα λάθη του παρελθόντος.

Έχοντας πλέον στην διάθεσή του το PlayStation5 το Αθηνόραμα Digital θα δημοσιεύσει φυσικά μεγάλο αριθμό από άρθρα, για κάθε πτυχή της λειτουργίας και των δυνατοτήτων του, μέχρι τις 19/11 που κυκλοφορεί στην χώρα μας. Έχουμε, παράλληλα, ήδη δημοσιεύσει τον οδηγό μας ερωτήσεων-απαντήσεων για το σύστημα της Sony και φυσικά δεχόμαστε όλες τις ερωτήσεις του κοινού μας σχετικά με αυτό. Και για τα επόμενα άρθρα, ξεκινώντας από αυτό για το πρωτοποριακό χειριστήριο DualSense, όπως λένε και οι συνάδελφοι του ραδιοφώνου... "μείνετε συντονισμένοι"!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ