To νέο PS Plus δεν είναι Game Pass και πολύ καλά κάνει

Αξιολογούμε την συνδρομητική υπηρεσία της Sony, εξηγούμε τα υπέρ και τα κατά για το κοινό των PlayStation

Ο υψηλός δείκτης αξίας/κόστους του PS Plus Extra είναι σαφής και θα ήταν υπεραρκετός για την συντριπτική πλειοψηφία των κατόχων PlayStation, αλλά η Sony επέλεξε να προσθέσει κι ένα επίπεδο συνδρομής πάνω από αυτό... περιπλέκοντας τα πράγματα. Το PS Plus Premium είναι, στην ουσία, ο τρόπος με τον οποίο οι Ιάπωνες αποφάσισαν να ενσωματώσουν την άλλη τους συνδρομητική υπηρεσία, το PlayStation Now - κάτι που έχει τόσο θετική, όσο και αρνητική διάσταση. Στους παίκτες που ενδιαφέρονται για την λειτουργία game streaming και τίτλους του PS3, το επίπεδο Premium είναι το μόνο που την προσφέρει, αλλά με αυτό έχουν ούτως ή άλλως και τις παροχές του Extra. Για τους παίκτες όμως που δεν ενδιαφέρει το game streaming μα για άλλες παροχές του Premium, αυτό είναι ένα σημαντικό του χαρακτηριστικό το οποίο θα πληρώνουν μα δεν θα αξιοποιούν. Κάπως... άβολο.

Οι συνδρομητές PS Plus Premium έχουν πρόσβαση και σε έναν αριθμό από games για PS1, PS2 και PSP. Η κοινότητα του PlayStation εμπεριέχει πολλούς μεγαλύτερους σε ηλικία gamers που... πρόλαβαν αυτούς τους τίτλους στην αρχική τους κυκλοφορία και ίσως θα ενδιαφέρονταν να τους παίξουν από απλή νοσταλγία - αλλά σε μορφής εξομοίωσης μέσω λογισμικού τα αποτελέσματα ποιοτικά είναι άλλοτε τα αναμενόμενα, άλλοτε όχι, ενώ και οι διαθέσιμοι τίτλοι αριθμητικά είναι λίγοι (περίπου 30). Ως παροχή είναι μάλλον... εξεζητημένη ούτως ή άλλως και η Sony το γνωρίζει, οπότε οι φίλοι και οι φίλες του Αθηνόραμα Digital καλό θα ήταν να την σκέπτονται πιο πολύ ως bonus παρά ως σημαντικό κίνητρο εγγραφής σε αυτό το επίπεδο του PS Plus.


Εκείνη η παροχή που είναι όντως σημαντική και χρήσιμη σε πολύ περισσότερους παίκτες είναι η Game Trials: αυτή προσφέρει δοκιμαστικές εκδόσεις games με περιορισμένη χρονική διάρκεια, ώστε αυτοί ν' αποκτούν μία ιδέα του πώς είναι και παίζεται ένας τίτλος πριν αποφασίσουν να τον αγοράσουν. Κυκλοφορούν φήμες πως η Sony μελλοντικά θα ζητά από όλους τους δημιουργούς games των οποίων το κόστος κινείται από ένα επίπεδο και πάνω να προσφέρουν τέτοιες δοκιμαστικές εκδόσεις, όμως δεν είναι επιβεβαιωμένο επίσημα. Αν, ωστόσο, ισχύει, τότε αυτός ίσως θα μπορούσε να είναι λόγος για να καταβάλλει κανείς τα πρόσθετα €20 της διαφοράς από το επίπεδο Extra για το επίπεδο Premium. Ως έχει αυτήν την στιγμή, πάντως, με 15 μόνο δοκιμαστικές εκδόσεις τίτλων, είναι παροχή... πολλά υποσχόμενη απλώς.

Με την ευρύτερη έννοια, βέβαια, και το επίπεδο Premium του PS Plus προσφέρει υψηλότατο δείκτη κόστους/αξίας παρέχοντας πρόσβαση σε πάνω από 800 games - σε διάφορες μορφές - προς €119.99 ετησίως. Είναι όντως ελκυστική πρόταση από πλευράς όγκου περιεχομένου. Όμως οι κάτοχοι PS4/PS5 δεδομένα ενδιαφέρονται πολύ περισσότερο για τους τίτλους PS4/PS5 του PS Plus παρά για τους τίτλους PS3 μέσω streaming ή τους τίτλους PS1/PS2/PSP μέσω εξομοίωσης, οπότε το επίπεδο Premium απευθύνεται κατά βάση σ' εκείνους που "τα θέλουν όλα διαθέσιμα" ακόμη κι αν δεν σχεδιάζουν να τ' αξιοποιήσουν ιδιαίτερα στο μέλλον. Για μόλις €20 παραπάνω ετησίως, φυσικά, ίσως να... έχουν και δίκιο, μα αυτό το κρίνει ο κάθε καταναλωτής ξεχωριστά.


Στο Web βέβαια οι... παθιασμένες αντιπαραθέσεις είναι σύνηθες φαινόμενο πια, ελάχιστα λεπτά λοιπόν μετά από την διάθεση του ανανεωμένου PlayStation Plus και στην Ευρώπη το φλέγον θέμα συζήτησης δεν ήταν άλλο από την σύγκρισή του με το Game Pass (βάσει των προσδοκιών του καθενός πάντοτε). Δεν είναι άσκοπη συζήτηση, είναι όμως δίχως πραγματικό αντικείμενο: η Sony απλώς δεν είναι σε θέση να προσφέρει σε 50 εκατομμύρια συνδρομητές του PS Plus τους νέους της τίτλους επιπέδου ΑΑΑ (όταν ο καθένας κοστίζει ο,τιδήποτε ανάμεσα στα 25 και τα 125 εκατομμύρια δολάρια για να αναπτυχθεί), απλώς και μόνο επειδή μερικές οργισμένες χιλιάδες fans του PlayStation θα το ήθελαν. Η εταιρεία δεν έχει την οικονομική επιφάνεια (και τις άλλες πηγές εσόδων) της Microsoft. Οι Ιάπωνες χρειάζονται τα έσοδα από τις πωλήσεις των νέων games στο εμπόριο για να χρηματοδοτήσουν τον επόμενο κύκλο τέτοιων games. Είναι ένα μοντέλο που έχουν ακολουθήσει για δύο δεκαετίες επιτυχώς και δεν μπορούν να το εγκαταλείψουν με τέτοια... άνεση, απλώς και μόνο επειδή οι Αμερικανοί ακολουθούν ένα άλλο μοντέλο και μία άλλη στρατηγική συνολικά.

Εστιάζοντας κανείς μόνο στην απευθείας σύγκριση ανάμεσα στο νέο PS Plus και το Game Pass αποτυγχάνει να διακρίνει την ευρύτερη διάσταση του θέματος αυτού: είναι θεμιτό και συμφέρον για όλους μας αυτές οι υπηρεσίες να μην είναι η μία αντίγραφο της άλλης. Η αγορά της ψυχαγωγίας χρειάζεται πιο πολλή ποικιλία και πιο πολλές επιλογές, όχι λιγότερες. Η Microsoft επιλέγει ν' αξιοποιήσει τα αποκλειστικά της games με έναν τρόπο, η Sony με έναν άλλο, η Nintendo δεν εξετάζει καν το ενδεχόμενο συνδρομητικής υπηρεσίας περιεχομένου, άλλοι εκδότες ή ανεξάρτητοι δημιουργοί συμμετέχουν σε αυτήν την "συνδρομητική επανάσταση", άλλοι όχι, όμως... έτσι πρέπει να είναι τελικά. Χρειαζόμαστε όλες τις στρατηγικές γιατί οδηγούν σε διαφορετικές επιλογές για τον καταναλωτή. Αυτός θα θέλει πάντοτε να παίζει τα καλύτερα games τις καλύτερες τιμές, μα αυτό δεν σημαίνει πως όλες οι εταιρείες του χώρου θα πρέπει να προσπαθούν να προσφέρουν τα ίδια πράγματα με τον ίδιο τρόπο.


Σε αξιολόγηση εντελώς ανεξάρτητη όλων των παραπάνω, ωστόσο, η αλήθεια είναι πως η ανανεωμένη συνδρομητική υπηρεσία του PS Plus είναι καλύτερη απ' ό,τι περιμέναμε. Είναι τέλεια; Όχι. Ο τρόπος με τον οποίο επέλεξε να την δομήσει η Sony την έχει καταστήσει αναίτια περίπλοκη, καθώς το επίπεδο Premium αυτήν την στιγμή δείχνει "να δημιουργήθηκε για να δημιουργηθεί" και δεν προσφέρει αρκετά κίνητρα προτίμησης από το Extra. Αυτό ίσως αλλάξει σε βάθος χρόνου (με π.χ. πολύ περισσότερα Game Trials ίσως) μα, για την ώρα, μόνο σ' εκείνους που όντως ενδιαφέρονται για το streaming των games του PS3 είναι εύκολο να προταθεί η συνδρομή στο Premium.

Υπάρχει επίσης η παράμετρος του... timing που παίζει κάποιο ρόλο: το νέο PS Plus έρχεται στην τελευταία ουσιαστικά φάση της διαδρομής του PS4, οπότε οι καταναλωτές που το έχουν πάρα πολύ καιρό έχουν πιθανότατα και ορισμένα, αρκετά ή πολλά games του καταλόγου της υπηρεσίας ήδη. Αναμενόμενο αυτό, φυσικά, μα αφού θα εμφανίζονται νέα games στον κατάλογο αυτόν σε τακτική βάση (ελπίζουμε να υπάρχει κι έγκαιρη ενημέρωση σχετική), ακόμη και για κατόχους PS4 με εκτενή συλλογή τίτλων πάντοτε θα υπάρχει κάτι καινούργιο να παίξουν. Για τον ίδιο λόγο, βέβαια, τους κατόχους PS5 τους συμφέρει απείρως περισσότερο μία συνδρομή στο νέο PS Plus, αφού αυτό προσφέρει ακόμη και games για το σύστημά τους που πωλούνται σε πλήρη τιμή αυτήν την στιγμή (η απόσβεση κοινώς γίνεται... από την πρώτη μέρα πρακτικά).


Σε τελική ανάλυση - και... ειρωνικά, ακριβώς για τους ίδιους λόγους για τους οποίους δημιουργήθηκε το Game Pass της Microsoft - είναι το κόστος του PlayStation Plus Extra αυτό που ξεχωρίζει ως εξαιρετικά ισχυρό κίνητρο. Η πρόσβαση σε 430 τίτλους για PS4/PS5 προς €99.99 σε ετήσια βάση - όταν ένας νέος τίτλος για PS5 κοστίζει μόνος του €79.99, ας μην ξεχνάμε... - περιγράφεται με δείκτη κόστους/αξίας που είναι πρακτικά αδύνατο να αγνοήσει κανείς. Η αναβάθμιση, δε, από το επίπεδο PS Plus Essential στο επίπεδο PS Plus Extra προτείνεται ανεπιφύλακτα στο σύνολο της κοινότητας του PlayStation αυτήν την στιγμή. Είναι τόσο απλό.

Όταν όλα έχουν ειπωθεί... ναι: οι παίκτες θα πρέπει να αγοράσουν σε πλήρη εμπορική τιμή το God of War: Ragnarok αργότερα στην χρονιά, καθώς δεν θα περιλαμβάνεται στον κατάλογο μιας συνδρομή PS Plus Extra/Premium. Η δυνατότητα όμως να παίξει κανείς στο μεσοδιάστημα τα Returnal, Demon’s Souls, Marvel’s Spider-Man: Miles Morales, Assassin’s Creed Valhalla, Red Dead Redemption 2, The Artful Escape και τις καλύτερες εκδόσεις των Ghost of Tsushima, Control και Death Stranding - όλα για €99.99 - αποζημιώνει και με το παραπάνω γι' αυτό. Υπάρχει κάτι περισσότερο που χρειάζονται οι κάτοχοι PS4/PS5 ως κίνητρο; Η γνώμη μας: όχι!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ