Το GTA V κάνει ήδη ζημιά στο... GTA VI

Το καταναλωτικό κοινό δικαίως έχει εξοργιστεί, η Rockstar έχασε πια κάθε μέτρο

Η πρόσφατη Δικτυακή εκδήλωση της Sony για το PS5, το PlayStation Showcase, ήταν πολύ καλή και έτυχε θετικού σχολιασμού απ' όλους, δίνοντας στους κατόχους του συστήματος της εταιρείας - και σε όσους σχεδιάζουν να το αποκτήσουν - μια σειρά από λόγους για να προσβλέπουν σε ένα συναρπαστικό 2022... με μία εξαίρεση. Ένα video το οποίο προς στιγμήν απείλησε να σπιλώσει όλη την παρουσίαση και, ευτυχώς, διαδέχθηκαν άλλα για να την "επαναφέρουν" στα μάτια του κοινού εκεί που έπρεπε. Τμήμα αυτού του κοινού όμως ούτε ξεχνά, ούτε συγχωρεί και, στην συγκεκριμένη περίπτωση, είχε δίκιο να μην "προσπεράσει" αυτήν την παραφωνία τις επόμενες ημέρες. Το video και το video game στο οποίο ανήκει βρίσκονται αυτήν την στιγμή "στο στόχαστρο" και η δημιουργός εταιρεία του είναι η μόνη που ευθύνεται γι' αυτό.

Αναφερόμαστε, φυσικά, στο trailer της "εμπλουτισμένης και βελτιωμένης" έκδοσης του Grand Theft Auto V.

Δεν είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς πώς ακριβώς βρέθηκε η Rockstar σε αυτήν την άσχημη θέση: αυτό το trailer ήταν μεν "η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι" μα η αλήθεια είναι πως το όλο θέμα είχε ξεκινήσει πολύ νωρίτερα. Είχε ξεκινήσει, για την ακρίβεια, από τον Ιούνιο του 2020, όταν αυτή η "εμπλουτισμένη και βελτιωμένη" έκδοσης του Grand Theft Auto V - ενός τίτλου που δημοσιοποιήθηκε για πρώτη φορά το... 2011 - ανακοινώθηκε για τα PS5 και Xbox Series S|X. Αν με την λέξη "ανακοινώθηκε", βέβαια, εννοεί κανείς ένα εντελώς ασαφές trailer και γενικολογίες τύπου "πολλές τεχνικές βελτιώσεις, αναβαθμίσεις στον οπτικό τομέα και υψηλότερες επιδόσεις" ή "και πολλά ακόμη", το οποίο φυσικά ο καθένας μπορεί να ερμηνεύσει όπως θέλει.

Από εκείνον τον Ιούνιο και μετά είχαμε είτε... "σιγή ασυρμάτου" είτε άσχημα μαντάτα γι' αυτήν την έκδοση "επόμενης γενιάς" του GTA V. Ούτε στιγμιότυπα, ούτε video ούτε άλλου είδους πληροφόρηση για σχεδόν έναν χρόνο και μετά μια ανακοίνωση για κυκλοφορία του στις 11/11/2021 - ακόμη χωρίς λεπτομέρειες όσον αφορά στο τί μπορούμε να περιμένουμε από αυτήν την επανέκδοση για PS5/XSX/XSS. Η Rockstar πάντως ήταν... αρκούντως πρόθυμη να μάς πληροφορήσει πως θα πληρώσουμε για αυτήν την αναβάθμιση από την έκδοση των PS4/Xbox One (πριν μάθουμε τί ακριβώς αγοράζουμε). Μετά κι άλλη "σιγή ασυρμάτου" και, πριν από λίγες μέρες, το trailer που επιδείχθηκε στην εκδήλωση της Sony, ανακοινώνοντας πως η επανέκδοση αυτή του GTA V δεν θα κυκλοφορήσει τελικά τον Νοέμβριο, αλλά τον Μάρτιο του 2022.

Τον ερχόμενο Μάρτιο το GTA V θα είναι ένα video game ηλικίας σχεδόν 10 ετών. Ακόμη και με το δικό του "ειδικό βάρος", είναι ένα προϊόν ψυχαγωγίας που δεν μπορεί να πάρει πια κανείς στα σοβαρά κρίνοντας από το trailer της εκδήλωσης της Sony: αυτό ήταν τόσο απογοητευτικό, τόσο αδιάφορο, που δεν είναι σαφές το πώς ακριβώς σκοπεύει η Rockstar στα σοβαρά να προωθήσει αυτήν την επανέκδοση ως κάτι σημαντικό κι ενδιαφέρον, πόσο μάλλον κάτι αναβαθμισμένο για τα δεδομένα των PS5 και Xbox Series X. Αυτό απογοήτευσε τον πιο πολύ κόσμο, ναι, αλλά ήταν αυτή η πρόσθετη τετράμηνη καθυστέρηση "η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι".

Οι φίλοι του Grand Theft Auto V φρόντισαν να εκφράσουν την δυσαρέσκειά τους εύγλωττα. Την ημέρα που δημοσιεύθηκε το παρόν άρθρο το video αυτό του τίτλου είχε 4 φορές πιο πολλά "Dislikes" απ' ότι "Likes" τόσο στο επίσημο κανάλι της Rockstar στο YouTube, όσο και στο αντίστοιχο του PlayStation. Τα memes για τον τίτλο είναι χλευαστικά στο Twitter και τα σχόλια στα άρθρα των sites ή στα forums αρκούντως καυστικά. Είναι ολοφάνερο: ένας τίτλος που έχει παιχθεί ήδη από εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους για σχεδόν μία δεκαετία δεν έχει την πολυτέλεια να επανεκδίδεται για τρίτη φορά (συνυπολογίζοντας την έκδοση για PC) και να απογοητεύει μ' αυτόν τον τρόπο. Δεν δείχνει να προσφέρει τίποτε το αληθινά αξιοσημείωτο σε σχέση με τους προκατόχους του, δεν δείχνει τεχνικά ανώτερο όσων έχουν προηγηθεί και θα κυκλοφορήσει αργοπορημένο. Ε, πάει πολύ, ακόμη και για το GTA V.

Αυτό που η Rockstar δεν δείχνει να κατανοεί είναι πως η κατάσταση γύρω από την "εμπλουτισμένη και βελτιωμένη" επανέκδοση του Grand Theft Auto V δεν κρίνεται αποσπασματικά, σαν να μην ανήκει στο ευρύτερο πλαίσιο της αγοράς του gaming. Η εταιρεία δίνει πια την εντύπωση της εκδότριας που όχι μόνο θα "ξεζουμίσει" μία παραγωγή πέρα από κάθε όριο, αλλά θα το κάνει και με πλήρη περιφρόνηση προς την κοινότητα που δημιουργήθηκε γύρω από αυτήν την παραγωγή. Οποιαδήποτε "καλή πίστη" διατηρούσαν εκατομμύρια πιστοί παίκτες του GTA V απέναντι στην Rockstar έχει πια εξαντληθεί, ενώ δικαιολογημένα είναι εξοργισμένοι και εκείνοι που περίμεναν ένα "επόμενης γενιάς" GTA V μέσα σε λογικό χρονικό πλαίσιο.

Εν πολλοίς η Rockstar αντιμετωπίζεται αυτήν την στιγμή ως μία εταιρεία που επιδιώκει να αποσπάσει υπερκέρδη που δεν αξίζει από το καταναλωτικό κοινό που την τίμησε, αντί να εστιάσει τις προσπάθειές της εκεί που οι πιο πολλοί παίκτες θα ήθελαν: σε ένα αληθινά καινούργιο GTA. Αυτό δεν πρόκειται να ξεχαστεί εύκολα. Ναι, αναφερόμαστε μεν στο Grand Theft Auto - ένα από τα πολυτιμότερα ονόματα στην ιστορία του κλάδου - και ναι, όταν ανακοινωθεί τελικά το έκτο GTA οι καταναλωτές θα ενθουσιαστούν ασχέτως του φιάσκου με την επανέκδοση του πέμπτου. Αλλά αυτό το... σήριαλ με το GTAV των PS5/XSS/XSX θα έχει σαφέστατα ένα κόστος για την Rockstar. Το πότε ακριβώς θα το πληρώσει, το 2022 ή αργότερα, υποθέτουμε θα... δείξει.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ