Το γραφικό περιβάλλον του PS5 σε στιγμιότυπα

Τί έχει περισσότερη σημασία, τί αξίζει προσοχής - και πρόσθετες πληροφορίες

Στο Αθηνόραμα Digital δημοσιεύσαμε ήδη αναλυτικό άρθρο με τις εντυπώσεις μας από την χρήση του νέου γραφικού περιβάλλοντος που ανέπτυξε η Sony για το PlayStation5. Υπάρχουν όμως συγκεκριμένα πράγματα που αξίζουν, θεωρούμε, περισσότερης προσοχής και γίνονται κατανοητά με παραδείγματα. Παραθέτουμε λοιπόν έναν αριθμό από τέτοια στιγμιότυπα παραδείγματα, μαζί με πρόσθετες πληροφορίες που δεν συμπεριλάβαμε στο αρχικό άρθρο λόγω έκτασης. Για να τα δούμε ένα-ένα λοιπόν!

Αυτή είναι η κεντρική οθόνη του PS5 που εμφανίζεται μόλις ο παίκτης εισέλθει στο νέο γραφικό περιβάλλον χειρισμού με το προφίλ του: μόνο μία σειρά εικονιδίων με τα πρόσφατα games ή apps που χρησιμοποίησε και ελάχιστα ακόμη στην πάνω δεξιά γωνία. Τίποτε άλλο. Μινιμαλιστική, μοντέρνα αισθητική.

Αν ο παίκτης "σταθεί" στο εικονίδιο ενός video game και κινηθεί προς τα κάτω, τότε εμφανίζεται μία "αιωρούμενη σελίδα" με πρόσθετες πληροφορίες γι' αυτό: από ειδήσεις και Trophies μέχρι Activities, clips από διάφορες πηγές και άλλα ακόμη στοιχεία. Αν ο παίκτης δεν το κάνει, πάντως, αυτή η "σελίδα" δεν καταλαμβάνει ζωτικό χώρο από την οθόνη και δεν διαταράσσει τον όλο μινιμαλιστικό σχεδιασμό.

Το Control Center έχει μεταφερθεί στο κάτω μέρος της οθόνης, απαιτεί πολύ λιγότερο χώρο, ο παίκτης μπορεί να το καλέσει οποτεδήποτε και να το προσαρμόσει όσον αφορά στο τί θα εμφανίζεται εκεί.

Ο λεγόμενος Game Switcher στο PS5 είναι απλώς μία λίστα με τα πιο πρόσφατα ενεργά games ή apps: δεν λειτουργεί, κοινώς, όπως το Quick Resume στα νέα Xbox που επιταχύνει την επιστροφή σε προηγούμενα games. Δεν έχει μέχρι στιγμής γνωστό αν αντίστοιχη τέτοια δυνατότητα μπορεί να προστεθεί από την Sony στο PS5 με αναβάθμιση λογισμικού σε κάποια μελλοντική χρονική στιγμή.

Η Game Library προσφέρει και πάλι μία εποπτική ματιά όλων των games που είναι συνδεδεμένα με τον λογαριασμό του παίκτη στο PlayStation Network. Παραθέτει τόσο τους τίτλους για PS5 όσο και αυτούς για PS4 (με την απαραίτητη ένδειξη). Διακρίνονται επίσης διαφορετικές περιοχές της Game Library για τις συνδρομητικές υπηρεσίες PlayStation Plus και PlayStation Now.

Τα games που βρίσκονται σε εξωτερικό δίσκο (HDD ή SSD) και εγκαταστάθηκαν εκεί από ένα PS4 εμφανίζονται κανονικά στην Game Library του PS5 και μπορούν να παιχθούν όπως παίζονται και στο προηγούμενο σύστημα της Sony. Το Horizon Zero Dawn στην προκειμένη περίπτωση είναι υπογραμμισμένο με κόκκινο γιατί απαιτεί τον οπτικό δίσκο του τίτλου προκειμένου να παιχθεί.

Μιλώντας για games των PS5, PS4 και αποθηκευτικά μέσα: το νέο σύστημα της Sony δεν επιτρέπει τα games για PS5 να μεταφερθούν σε εξωτερικούς HDD ή SSD όχι μόνο για να "τρέξουν" από εκεί (το γνωρίζαμε ήδη και είναι λογικό), αλλά ούτε καν για να αποθηκευθούν προσωρινά ώστε να απελευθερωθεί χώρος από τον εσωτερικό δίσκο SSD. Οι καταναλωτές που αγοράζουν πολλά games θα είναι σε θέση να έχουν διαθέσιμα 6-10 games το πολύ για PS5 στον εσωτερικό αυτό δίσκο SSD και αν ο χώρος του εξαντλείται θα πρέπει να διαγράφουν games για να εγκαθιστούν καινούργια. Όλα αυτά τουλάχιστον μέχρι η Sony να πιστοποιήσει συμβατά μοντέλα δίσκων SSD NVME PCIe για την ειδική υποδοχή επέκτασης που έχει συμπεριλάβει στο PS5.

Η λειτουργία αναζήτησης συγκεντρώνει αποτελέσματα από πολλές διαφορετικές πηγές ταυτόχρονα, όπως τα αποθηκευτικά μέσα του ίδιου του PS5, το PlayStation Store, οι Δικτυακές υπηρεσίες ψυχαγωγικού περιεχομένου και άλλες. Οι φίλοι και οι φίλες του Αθηνόραμα Digital θα παρατηρήσουν πως υποστηρίζονται και τα ελληνικά - τόσο στην αναζήτηση όσο και ως χρησιμοποιούμενη γλώσσα του περιβάλλοντος χειρισμού του PlayStation5 γενικότερα.

Η περιοχή των ρθμίσεων (Settings) στο PS5 είναι διαμορφωμένη με τον ίδιο τρόπο που έχουμε συνηθίσει από το PS4, κάτι σε καμία περίπτωση μεμπτό. Η ομαδοποίηση των επιλογών είναι καλύτερη (προσφέρονται φυσικά πολλές καινούργιες) ενώ η πλοήγηση από την μία στην άλλη είναι κατά πολύ ταχύτερη, όπως το νέο γραφικό περιβάλλον χειρισμού του PS5 συνολικά.

Στην εμπορική πρεμιέρα του καινούργιου PlayStation θα υποστηρίζονται τέσσερις συνολικά Δικτυακές υπηρεσίες για δημοσίευση και "εκπομπή" περιεχομένου: τα Twitch και YouTube για την "εκπομπή" παιχνιδιού σε πραγματικό χρόνο, το Spotify για ακρόαση των playlist που διατηρεί εκεί ο χρήστης ενόσω παίζει και το Twitter για δημοσίεση στιγμιοτύπων και σύντομων video clip στο Web. Το Facebook δεν φαίνεται να επιστρέφει στα PlayStation - όχι αδικαιολόγητα φυσικά.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ