Τίτλος της Sony κυκλοφορεί σύντομα... και για Xbox

Το MLB: The Show δεν ενδιαφέρει πολλούς εκτός ΗΠΑ, είναι όμως ένδειξη για το μέλλον;

Το γεγονός ότι η αγορά των video games αλλάζει με γοργούς ρυθμούς και σε πολλαπλά επίπεδα δεν χρειάζεται να είναι κανείς... αναλυτής για να το διακρίνει - απλώς καταναλωτής που παρακολουθεί έστω και σε γενικές γραμμές τις σχετικές εξελίξεις. Ορισμένες από αυτές τις εξελίξεις ωστόσο έρχονται "από το πουθενά" για να δημιουργήσουν σχεδόν αθόρυβα νέα δεδομένα και μία από αυτές είχαμε πριν από λίγες ώρες: η Sony ανακοίνωσε πως η επερχόμενη καινούργια έκδοση της σειράς της τίτλων μπέιζμπωλ, των MLB: The Show, θα κυκλοφορήσει τον Απρίλιο... και για Xbox!

Πράγματι: είναι η πρώτη φορά που video game ανάπτυξης της ίδιας της Sony θα γίνει διαθέσιμο όχι σε οποιοδήποτε άλλο φορμά πέραν των PlayStation, αλλά στο ευθέως ανταγωνιστικό τους συγκεκριμένα, αυτό των Xbox. Η εξέλιξη αυτή διαφέρει με παρόμοιες του παρελθόντος σε ακριβώς αυτό: στο γεγονός, δηλαδή, πως αφορά τα δύο οικιακά συστήματα ηλεκτρονικής ψυχαγωγίας που βρίσκονται στον εντονότερο ανταγωνισμό μεταξύ τους εδώ και 20 χρόνια και έναν καινούργιο τίτλο που δημιουργήθηκε επί τούτου για να παιχθεί και στα δύο.

Η περίπτωση του MLB: The Show 2021, με άλλα λόγια, δεν μοιάζει με την περίπτωση π.χ. του Horizon: Zero Dawn που κυκλοφόρησε και σε Η/Υ (οι οποίοι κινούνται παράλληλα με τα PS/Xbox και δεν τα αντικαθιστούν στην ουσία), ούτε με την περίπτωση του Minecraft (που κατέληξε στα χέρια της Microsoft μέσα από εξαγορά ενώ είχε ήδη αναπτυχθεί για PS4). Και μπορεί ένας τίτλος μπέιζμπωλ να έχει εμπορικό ενδιαφέρον μόνο στις ΗΠΑ, όμως δεν παύει να είναι έμπρακτη αναγνώριση εκ μέρους της Sony πως το ενδιαφέρον αυτό δεν περιορίζεται στους κατόχους PlayStation.

Σε αρθρογραφία σχετική αναφέρεται ήδη πως η Sony σε μεγάλο βαθμό "πιέστηκε" από τον επίσημο φορέα διεξαγωγής του πρωταθλήματος μπέιζμπωλ στις ΗΠΑ (Major League Baseball) και τον σύνδεσμο των παικτών του (MLB Players Association), οι οποίοι τής παραχωρούν τα σχετικά πνευματικά δικαιώματα, να προβεί στην κίνηση αυτή. Είναι πιθανό να υπάρχουν ψήγματα αλήθειας σε αυτόν τον ισχυρισμό, όμως η Sony δεν θα έκανε ποτέ κάτι για το οποίο έχει πολύ μεγάλες ενστάσεις (και καμία πολυεθνική δεν αρνείται τα εγγυημένα υψηλότερα έσοδα προφανώς). Το MLB: The Show δεν είναι άλλωστε... Gran Turismo ή God of War, όχι με άλλα λόγια το είδος του υπερπολύτιμου franchise που έχει συνδέσει άρρηκτα την υπόστασή του με το όνομα των PlayStation.

Η αλήθεια είναι πως η Sony είχε αρχίσει από το τέλος του 2019 ήδη να διαμηνύει πως ορισμένες της παραγωγές θα εξετάζονται ως υποψήφιες για κυκλοφορία και για άλλα φορμά, αν αυτό κρίνεται σκόπιμο εμπορικά βάσει είδους και δημογραφικού. Στην περίπτωση του MLB: The Show 2021 ήταν και τα δύο. Οι αντιδράσεις για την εξέλιξη αυτή στο Web ήταν βεβαίως ουκ ολίγες και όλων των τύπων, από αυτές της παγερής αδιαφορίας μέχρι της συναισθηματικά φορτισμένης αντίδρασης ή και οργής (εκ μέρους των φανατικών οπαδών των PlayStation).

Οι τελευταίοι, πάντως, μάλλον θα πρέπει να... προετοιμαστούν ψυχολογικά και για άλλες τέτοιες κυκλοφορίες στο μέλλον - ο χρόνος, δε, θα δείξει πού ακριβώς "τραβά κόκκινη γραμμή" η Sony όσον αφορά στο ποιά "μεγάλα ονόματα" από την ευρεία γκάμα από σειρές τίτλων που έχει αναπτύξει μπορεί να εμφανιστεί και σε άλλα φορμά και ποιά όχι. Όπως πάντα, ίδωμεν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ