The Last of Us Remastered

Αριστούργημα το αρχικό, απλώς... must το ανανεωμένο

Είδος: Action Adventure
Φορμά: Playstation4
Τιμή: €59,99

Εταιρία: Sony
Διανομή: Sony Hellas

Είναι ελάχιστα, πανελάχιστα εκείνα τα video games που δημιουργούν από την πρώτη στιγμή ενασχόλησης μαζί τους την εντύπωση του... αποστάγματος: που συγκεντρώνουν δηλαδή ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει ένα σύστημα ηλεκτρονικής διασκέδασης από πλευράς οπτικοακουστικής, σεναριακής, σκηνοθετικής και αισθητικής, σε μία παραγωγή. Αυτό ακριβώς ήταν πέρυσι το The Last of Us της Naughty Dog για το PlayStation3 και δικαίως απέσπασε όχι μόνο διθυραμβικές κριτικές, εκατοντάδες βραβεία και διακρίσεις, αλλά την πραγματική αγάπη ενός κοινού ευρύτερου από αυτό του συστήματος της Sony. Ήταν μία δημιουργία που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί "το κύκνειο άσμα" του PS3 και... "μπροστά από τη γενιά της" των PlayStation, την ίδια στιγμή. Ποιά γεύση θα άφηνε από το "απόσταγμα", λοιπόν, αν παρουσιαζόταν στην επόμενη γενιά των PlayStation; Αυτή τη φορά η ερώτηση δεν παρέμεινε... υποθετική: το The Last of Us μόλις κυκλοφόρησε και για τους κατόχους PlayStation4. Ποιοί αγοράζουν, λοιπόν, και γιατί;

Η έκδοση του The Last of Us για το ισχυρότερο οικιακό σύστημα της Sony δεν είναι καινούργια παραγωγή, φυσικά. Είναι ανανεωμένη, αναβαθμισμένη, εμπλουτισμένη, μα όχι καινούργια. Για τους λόγους βάσει των οποίων πιστεύουμε πως η δημιουργία της Naughty Dog είναι υποχρεωτική αγορά για οποιονδήποτε κάτοχο οικιακού PlayStation, ως αλληλεπιδραστική εμπειρία αυτή καθ' αυτή, παραπέμπουμε στην αρχική μας αναλυτική κριτική. Η αξιολόγηση της έκδοσης Remastered επικεντρώνεται σε δύο πράγματα: ένα, στο επίπεδο της αναβάθμισης από το PS3 στο PS4 και δύο, στους λόγους για τους οποίους πιθανώς θα ενδιέφερε τους ήδη κατόχους της πρώτης, ν' αποκτήσουν και τη δεύτερη. Για οποιονδήποτε φίλο ή φίλη του Αθηνόραμα Digital έχει ήδη ένα PlayStation4 και για κάποιο λόγο που... δεν μπορούμε να φανταστούμε, δεν είχε παίξει πέρυσι το The Last of Us, θεωρούμε πως το οφείλει εξ ορισμού στον εαυτό του/της να αποκτήσει απευθείας την ανανεωμένη έκδοση του τίτλου: σε μερικά πράγματα, δεν χωρά συζήτηση!

Από την πρώτη ημέρα της επίσημης ανακοίνωσής του - και φυσικά νωρίτερα, όταν οι πρώτες πληροφορίες γι' αυτό διέρρευσαν - η Naughty Dog είχε υπογραμμίσει ως σημαντικότερο στοιχείο του ανανεωμένου The Last of Us τον τεχνικό του τομέα. Η έκδοση Remastered μεταβαίνει στην ανάλυση των 1080 γραμμών από αυτήν των 720p στο PS3, τα μοντέλα των χαρακτήρων αυξάνονται σημαντικά σε αριθμό πολυγώνων και λεπτομέρεια, ο φωτισμός και η σκίαση γίνονται περισσότερο περίπλοκα και αληθοφανή, οι υφές υλικών είναι υψηλότερης ανάλυσης και όχι συμπιεσμένες ή θολές, οι αποστάσεις που καλύπτει η κάμερα σε κάθε σκηνή μεγαλύτερες και πειστικότερες. Έχοντας στη διάθεσή της πολύ περισσότερη διαχειρίσιμη μνήμη στο PS4 απ' ότι στο PS3, η Naughty Dog έκανε ακόμη και βελτιώσεις που ίσως δεν ήταν αληθινά απαραίτητες ή ακόμη και διακριτές - όπως την αύξηση των καρέ στην κίνηση των χαρακτήρων στις προδιαμορφωμένες σεκάνς ή τις διαφορετικές αντανακλάσεις του νερού βάσει του συνολικού φωτισμού κάθε σκηνής - όμως και αυτές "προσθέτουν το λιθαράκι τους" στο τελικό, έξοχο, αποτέλεσμα.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ