Τέλος του δρόμου για τα δύο μοντέλα Xbox, παραμένει ένα

Μα τί σημαίνει αυτό για τους καταναλωτές και τα βραχυπρόθεσμα πλάνα της Microsoft;

Με μία λιτή και μάλλον... απρόσμενη, σε αυτό το χρονικό σημείο τουλάχιστον, ανακοίνωσή της η Microsoft επιβεβαίωσε πως παύει πλέον την παραγωγή των Xbox One X και Xbox One S Digital Edition - του ισχυρότερου, με άλλα λόγια, και του πιο πρόσφατου μοντέλου αντιστοίχως στην οικογένεια των συστημάτων οικιακής ψυχαγωγίας που προωθεί. Η επιλογή των λέξεων εκ μέρους του αμερικανικού κολοσσού ήταν πολύ προσεκτική. Μα αυτό δεν ήταν καθόλου τυχαίο και δυστυχώς πρόκειται για μία εξέλιξη της οποίας τις πρακτικές συνέπειες αξίζει να γνωρίζει το κοινό εν όψει της κυκλοφορίας του Xbox Series X και του - εκ των πραγμάτων δρομολογημένου πια - Xbox Series S κάποια στιγμή φέτος ή το 2021 (οι απόψεις γι' αυτό ακόμη διίστανται).

Η Microsoft στην ανακοίνωσή της αναφέρει πως "καθώς επιταχύνουμε προς την μελλοντική διάθεση του Xbox Series X, κάνουμε την φυσιολογική επιλογή παύσης κατασκευής των Xbox One X και Xbox One S All-Digital Edition". "Το Xbox One S", προσέθεσε η εταιρεία, "θα συνεχίσει να κατασκευάζεται και να πωλείται σε ολόκληρο τον κόσμο". Η άμεση "συνταξιοδότηση" όμως δύο εκ των τριών διαθέσιμων μοντέλων Xbox One κάθε άλλο παρά "φυσιολογική" χαρακτηρίζεται, αν σκεφτεί κανείς πως απέχουμε τρεις και πλέον μήνες από την εμπορική έναρξη του XSX. Όχι: πίσω από αυτήν την επιλογή κρύβεται σκοπιμότητα συγκεκριμένη, καθόλου... φυσιολογική.

Κατά μία έννοια η κίνηση έχει όντως νόημα: θα ήταν σαφώς υπερβολικό να ερχόταν ο Δεκέμβριος και να πωλούνταν στην αγορά τέσσερα (ή ακόμη και πέντε!) διαφορετικά μοντέλα Xbox, όλα με μικρή διαφορά στην ίδια ευρύτερη "ζώνη" κόστους (ας την ορίσουμε από τα €149 έως τα €599). Επίσης είναι γνωστό πως το Xbox One X δεν είχε σημειώσει ιδιαίτερη εμπορική επιτυχία και η ίδια η Microsoft δεν περίμενε κάτι τέτοιο ούτως ή άλλως: ήταν πολύ περισσότερο μία "δήλωση τεχνογνωσίας" και ισχύος παρά κάτι άλλο. Το Xbox One S All-Digital Edition, δε, επίσης δεν κατόρθωσε να βελτιώσει τα μερίδια αγοράς της Microsoft από την ημέρα της κυκλοφορίας του τόσο λόγω κόστους (έπρεπε να πωλείται κατά πολύ φθηνότερα σε σχέση με το "πλήρες" Xbox One S) όσο και επειδή, την άνοιξη του 2019 πια, όποιος ήθελε αληθινά ένα Xbox One για κάποιον συγκεκριμένο λόγο το πιθανότερο είναι πως το είχε ήδη αγοράσει.

Το πρόβλημα σε όλα αυτά γίνεται αντιληπτό όταν συνειδητοποιεί κανείς πως η Microsoft αποσύρει το φθηνότερο και το ισχυρότερο Xbox που διαθέτει στο κοινό έτσι ώστε να το... "καθοδηγήσει" στην αγορά ενός Xbox Series X ή ενός Xbox Series S. Πράγματι: με το Xbox One X να είναι ισχυρότερο από το Xbox Series S αλλά τυπικά "προηγούμενης γενιάς", ο αμερικανικός κολοσσός για να αποφύγει τον... εσωτερικό ανταγωνισμό ανάμεσα στα δύο μοντέλα του θα έπρεπε είτε να μειώσει πάρα πολύ την τιμή του πρώτου (που κατασκευαστικά δεν συμφέρει να το κάνει) είτε να το εξαφανίσει από τα ράφια. Έτσι βεβαίως στερεί από τους καταναλωτές ένα καθ' όλα ικανό σύστημα που θα μπορούσε να αποδώσει όλα τα νέα games άκρως ικανοποιητικά σε ανάλυση 1080p/1440p. Αυτός, ωστόσο, είναι ο λόγος ύπαρξης του Xbox Series S - εξ ου και η πρόωρη "συνταξιοδότηση" του Xbox One X μέσα σε δυόμισι μόλις χρόνια.

Με τα παραπάνω ως δεδομένα το Xbox One S All-Digital Edition επίσης θα είχε ένα ενδιαφέρον για ένα ποσοστό του καταναλωτικού κοινού (με μία γενναία μείωση τιμής βέβαια) που επίσης δεν έχει ακόμη μεταβεί σε τηλεόραση υπερυψηλής ευκρίνειας. Όμως τον ρόλο του "αμιγώς ψηφιακού συστήματος δίχως drive οπτικών δίσκων" θα αναλάβει επίσης το Xbox Series S. Συν τοις άλλοις η έλευση του τελευταίου θα ωθούσε χαμηλότερα την τιμή πώλησης τόσο του "πλήρους" Xbox One S όσο και της εκδοχής All-Digital. Αλλά... πόσο φθηνότερα να πωλούνταν η δεύτερη, ώστε να έχει νόημα για τον καταναλωτή; Στα $149/€149 σίγουρα θα είχε, μα δεν θα είχε για την Microsoft. Εξ ου και η δική του "συνταξιοδότηση" μέσα σε έναν χρόνο.

Φυσικά είναι δικαίωμά της τόσο της Microsoft όσο και οποιασδήποτε άλλης πολυεθνικής να κάνει τα σχέδιά της με τον τρόπο που συμφέρει πιο πολύ την ίδια και τους μετόχους της. Όχι το κοινό. Όμως το να παρακολουθεί κανείς την ίδια εταιρεία να "φωνάζει όπου βρεθεί κι όπου σταθεί" πως θα υποστηρίζει με τα games της τα προηγούμενα Xbox για τα επόμενα δύο χρόνια, ενώ παράλληλα τα εξαφανίζει από την αγορά ώστε να παρουσιάσει τα επόμενα Xbox ως καλύτερες (και ακριβότερες) επιλογές και πρακτικά να τα "επιβάλλει" μέσα από τεχνητή έλλειψη επιλογών, φαντάζει ανακόλουθο. Το μόνο θετικό σε όλα αυτά: γίνεται πια σαφές στα μάτια του καταναλωτικού κοινού πως και του "πλήρους" Xbox One S οι ημέρες "είναι μετρημένες" στην αγορά μετά την έλευση των δύο επόμενων μοντέλων Xbox, οπότε δεν υπάρχουν τουλάχιστον αμφιβολίες ως προς το ποιό μοντέλο θα πρέπει να επιλέξει τα Χριστούγεννα αν εννοεί να το χρησιμοποιήσει για πάνω από π.χ. 24 μήνες. Κάτι είναι κι αυτό... μάλλον.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ