Στις 13 Δεκέμβρη το PS4 στην Ελλάδα

Έγκαιρα για την εορταστική περίοδο, την τιμή πώλησης θα διαμορφώσει η αγορά

Επιλέγοντας για προφανείς λόγους να μην χρησιμοποιήσουμε τον όρο του... "αποκλειστικού" - του οποίου την έννοια μάλλον αγνοούν μερικοί, φανερώνοντας πως έχουν τόσο κακή σχέση με την ελληνική γλώσσα, όσο και με τη... δημοσιογραφία γενικότερα - είμαστε επιτέλους σε θέση να παραθέσουμε, επίσημα και επιβεβαιωμένα, την ημερομηνία κυκλοφορίας του PlayStation4 στην ελληνική αγορά. Αυτή έχει οριστεί από τη Sony Hellas ως η Παρασκευή, 13/12, μερικές ημέρες δηλαδή αργότερα από την 29/11 που θα ισχύσει για τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες και σε κάθε περίπτωση εγκαίρως για τη σημαντικότερη εμπορικά περίοδο της χρονιάς, τη Χριστουγεννιάτικη εορταστική. Έτσι το PlayStation4 αποκτά στην εγχώρια αγορά χρονικό πλεονέκτημα απέναντι στο Xbox One, του οποίου η κυκλοφορία δεν έχει ακόμη γνωστοποιηθεί και τοποθετείται σύμφωνα με τα παρόντα δεδομένα στο Μάρτιο του 2014 - ή και αργότερα.

Η ημερομηνία κυκλοφορίας του PS4 ισχύει επίσημα για το σύνολο των εμπορικών συνεργατών της Sony Hellas. Είναι ευρέως γνωστό πως ένας αριθμός από αλυσίδες καταστημάτων έχει ήδη δεχθεί προπαραγγελίες για το νέο σύστημα της Sony με "δέσμευση" να τις καλύψει στις 29/11, κάτι που αποδείχθηκε βεβαίως... βιαστικό και ριψοκίνδυνο. Οι εμπορικές αυτές αλυσίδες τώρα θα βρεθούν στη δυσάρεστη θέση είτε να ενημερώσουν τους πελάτες τους ότι έκαναν λανθασμένη εκτίμηση (την οποία δεν έχουν τη δυνατότητα να "χρεώσουν" στη Sony Hellas), είτε να καταφύγουν σε... άλλους τρόπους ανεύρευσης του απαραίτητου στοκ για τις προπαραγγελίες αυτές. Με δεδομένο, ωστόσο, το γεγονός ότι σε όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες οι προπαραγγελίες για το PS4 είναι πολύ μεγάλες, οι προσπάθειες της εισαγωγής στοκ από αυτές ενδέχεται να αποδειχθούν στη συγκεκριμένη περίπτωση άκαρπες. Ελλείψεις σε στοκ του PS4 όσο πλησιάζουν τα Χριστούγεννα αναμένεται να παρατηρηθούν σε όλη την Ευρώπη, ούτως ή άλλως.

Στοιχεία που μπορούμε να προσθέσουμε στην επίσημη ανακοίνωση της Sony Hellas περιλαμβάνουν τα εξής. Ένα: σύμφωνα με την πάγια πολιτική της εταιρείας δεν "επιβάλλεται" συγκεκριμένη τιμή πώλησης του PS4 στους εμπορικούς της συνεργάτες, οπότε "επίσημη" τέτοια δεν υπάρχει. Ανεπίσημα, αυτή αναμένεται να κυμανθεί ανάμεσα στα €429 και τα €449 για την "απλή", βασική έκδοση του συστήματος. Δύο: το σημαντικότερο ποσοστό των PS4 που θα έλθουν στη χώρα μας για πώληση στις 13/12 θα αφορά στη βασική αυτή έκδοση, εξετάζεται όμως το ενδεχόμενο να γίνουν διαθέσιμες και δύο άλλες εκδόσεις: μία με το Killzone Shadowfall στην ίδια συσκευασία, και μία με αυτό, ένα δεύτερο χειριστήριο και την νέα PlayStation Camera. Τρία: το στοκ του PS4 που θα έλθει στη χώρα μας θα είναι αρκετό για να καλύψει (άνευ θεαματικού απροόπτου) τόσο τις προπαραγγελίες που έχουν γίνει στη Sony Hellas από τους εμπορικούς της συνεργάτες, όσο και τις ανάγκες των καταστημάτων για προϊόν διαθέσιμο "στο ράφι". Αυτό θα ισχύσει σίγουρα για τις πρώτες ημέρες της πώλησης του συστήματος και τμήμα της εορταστικής περιόδου, παραμένει ωστόσο δύσκολο να προβλέψει οποιοσδήποτε αν το αρχικό αυτό στοκ θα αποδειχθεί αρκετό για το σύνολο του Δεκεμβρίου.

Ένα τελευταίο στοιχείο που απομένει να αποσαφηνιστεί είναι η αναφορά του Δελτίου Τύπου στην κυκλοφορία 15 (!) games των Sony Computer Entertainment Worldwide Studios σε μορφή δίσκου έως το τέλος του χρόνου: εντύπωσή μας είναι πως 15 είναι τα games που θα κυκλοφορήσουν σε Blu-ray από όλες τις εκδότριες εταιρείες μαζί και όχι μόνο τη Sony. To αποδίδουμε σε λάθος εκ παραδρομής στη μετάφραση του σχετικού δελτίου Τύπου. Σε κάθε περίπτωση, τα 33 διαφορετικά games συνολικά έως τις 31/12 - τόσο σε μορφή δίσκου όσο και σε αμιγώς φηψιακή μορφή από το PlayStation Store, από όλες τις εκδότριες εταιρείες μαζί - συνθέτουν σαφέστατα μία εικόνα πληρέστατη για το PS4 όσον αφορά την αρχική του γκάμα τίτλων. Η αντίστοφη μέτρηση αρχίζει και επίσημα, λοιπόν: εξήντα και σήμερα!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ