Sony PlayStation Classic

Η νοσταλγία των 90s εν δράσει, διασκέδαση εγγυημένη για τους fans

Ο σχεδιασμός λοιπόν του PlayStation Classic είναι εξαιρετικός, η ποιότητα κατασκευής του υψηλή, η ευχρηστία του μεγάλη - αλλά ποιά είναι η γνώμη μας για τα... games αυτά καθ' αυτά; Τους 20 τίτλους που προσφέρει το PS Classic τους έχουμε αναλύσει σε ξεχωριστό άρθρο και η πρώτη μας εντύπωση εν πολλοίς ισχύει: ναι, είναι πολύ δύσκολο να διαλέξει κανείς μόνο είκοσι games από την, καθοριστική για την εξέλιξη της ηλεκτρονικής διασκέδασης, πορεία του αρχικού PlayStation. Ναι, υπάρχουν μερικές σημαντικές απουσίες. Αλλά περίπου το 75% των όσων προσφέρονται είναι games αντιπροσωπευτικά, games ξεχωριστά που παίξαμε ευχάριστα. Με αυτήν την "πρώτη ανάγνωση", μια χαρά.

Στην "δεύτερη ανάγνωση" γίνονται αντιληπτά ορισμένα προβλήματα. Το ένα, εκείνο της μη ομαλής κίνησης σε 9 από αυτά τα 20 games επειδή έχει χρησιμοποιηθεί στην εξομοίωση η έκδοσή τους PAL (ρυθμός ανανέωσης 50 Hz) ενώ το PS Classic θα συνδεθεί σε μοντέρνες τηλεοράσεις (ρυθμός ανανέωσης 60 Hz), έχει αναλυθεί τεχνικά από πολλά άλλα μέσα ενημέρωσης και δεν θα επεκταθούμε σε αυτό. Το δεύτερο, αυτό των διαφόρων τεχνικών θεμάτων σε άλλα games, ποικίλλει από τίτλο σε τίτλο μα παραμένει υπαρκτό. Αν προσθέσει κανείς και το γεγονός ότι το λογισμικό εξομοίωσης δεν ενσωματώνει κάποιον από τους γνωστούς τρόπους βελτίωσης της εικόνας ώστε τα ιστορικά αυτά games να φαίνονται καλύτερα, αντιλαμβάνεται πως, σε επίπεδο software, ως υλοποίηση το PlayStation Classic... "δίνει δικαιώματα" για γκρίνια.


Αυτό κάτω από άλλες συνθήκες και για κάποιο άλλο προϊόν ίσως να ήταν αποδεκτό, αλλά το PlayStation Classic είναι ιδιάζουσα περίπτωση. Πρώτον, τίποτε από τα παραπάνω δεν θα έπρεπε να παρατηρείται από την στιγμή που και το hardware στο οποίο στηρίζεται το PS Classic είναι ισχυρότατο (για τις απαιτήσεις των games αυτών πάντα), και το, ευρέως χρησιμοποιούμενο, software εξομοίωσης που αξιοποιεί είναι ικανό για άψογα αποτελέσματα. Δεύτερον - και πηγή ειλικρινούς απορίας - η Sony όχι μόνο έχει εμπειρία στην εξομοίωση παλαιότερων games σε νεότερα συστήματα, αλλά έχει και πολύ καλή προϊστορία σε αυτήν: πολλά από τα ίδια αυτά games του αρχικού PlayStation παίζονταν τέλεια στο PS2, στο PSP, στο PS Vita και στο PS3.

Τρίτον, δεν θα μάς πείραζε ιδιαίτερα να εντοπίζαμε την ημέρα της κυκλοφορίας ενός συστήματος τα παραπάνω προβλήματα αν το PS Classic είχε πρόσβαση στο Internet: από εκεί θα μπορούσε να αντλήσει ενημερώσεις τόσο για το σύστημα εξομοίωσης όσο και για τα games και ν' αντιμετωπίσει όλα ανεξαιρέτως τα θέματα που αναφέραμε. Το Classic δεν έχει αυτήν την πρόσβαση δυστυχώς. Τέταρτο και ίσως σημαντικότερο στο γενικό πλαίσιο των προϊόντων ψυχαγωγίας: απλώς δεν είναι αυτό το επίπεδο συνολικής ποιότητας στο οποίο η Sony μάς έχει συνηθίσει και επιτρέψει να απαιτούμε από ένα σύγχρονο PlayStation, έστω και retro προσανατολισμού. Η ανακολουθία είναι φανερή, εξ ου και ο προβληματισμός.


Για να μην τα... "ισοπεδώνουμε όλα", φυσικά, πολλά από τα games του PS Classic είναι άψογα και παίζονται απολαυστικά, όπως π.χ. το θρυλικό πρώτο Grand Theft Auto, το ξεχωριστό Oddworld, το εξαιρετικό (και υποτιμημένο) Intelligent Cube ή το αληθινά, εχμ, κλασικό Mr. Driller. Παραγωγές όπως τα Final Fantasy VII ή Metal Gear Solid αποδεικνύουν, και σε αυτήν την μορφή, για ποιούς λόγους είναι ό,τι πιο κοντινό στο "διαχρονικό" έχουμε στην αγορά του gaming. Ακόμη κι αυτά που εμφανίζουν κάποιο τεχνικό πρόβλημα, όπως τα Tekken 3 ή Ridge Racer 4, συνεχίζουν να παίζονται ευχάριστα. Απλώς δεν είναι οι καλύτερες δυνατές εκδοχές των αγαπημένων games που θυμόμαστε από την δεκαετία του '90, κρίνοντάς τις με μάτια που έχουν δει πολλά στο μεσοδιάστημα.

Όλα τα παραπάνω, φυσικά, αξιολογούνται συναρτήσει του κόστους ενός PlayStation Classic: αυτό, έχοντας οριστεί στα €99.99, δεν είναι κατά βάση υψηλό - είκοσι games είναι είκοσι games, ας μην ξεχνάμε - και κινείται στο ψυχολογικό όριο της αυθόρμητης αγοράς, ειδικά για Χριστούγεννα. Οι φανατικοί φίλοι των PlayStation θα ενδιαφερθούν γι' αυτό ακόμη και για... ιστορικούς λόγους, ενώ για τους υπόλοιπους gamers της όντως "χρυσής" εκείνης εποχής υπάρχει πάντα ο παράγοντας της νοσταλγίας που προαναφέραμε. Απλώς θα θέλαμε να ήταν τόσο υψηλού επιπέδου η υλοποίηση της εξομοίωσης όλων αυτών των τόσο σημαντικών τίτλων, ώστε να μπορούμε "με το χέρι στην καρδιά" να το προτείνουμε σε όλους ανεξαιρέτως. Κάτι τέτοιο είναι δύσκολο, οπότε... PlayStation fans, το PS Classic είναι για σας. Και, εννοείται, για μας!

Βαθμολογία: 7 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ