Sony: μετά τον Απρίλιο του 2020 το PS5

Οι Ιάπωνες επιβεβαιώνουν το χρονοδιάγραμμα που περιμένουμε, το τμήμα του PlayStation ετοιμάζεται για μετάβαση

Με το οικονομικό έτος της Sony να έχει ολοκληρωθεί στις 31/3, ο ιαπωνικός κολοσσός έκανε πριν από λίγα εικοσιτετράωρα την καθιερωμένη του ενημέρωση προς τους επενδυτές τόσο όσον αφορά στα αποτελέσματα και την απόδοσή του την χρονιά που πέρασε, όσο και όσον αφορά στα σχέδιά του για το επόμενο οικονομικό έτος. Οι gamers ελάχιστα ενδιαφέρονται για βαρετά εταιρικά στατιστικά και αριθμούς, φυσικά, όμως στην συγκεκριμένη επενδυτική ενημέρωση αναφέρθηκε ένα στοιχείο που σίγουρα τους ενδιαφέρει: το χρονικό πλαίσιο μέσα στο οποίο η Sony θα φέρει στην αγορά το επόμενο οικιακό της σύστημα ηλεκτρονικής διασκέδασης, αυτό που πιστεύουμε πως θα ονομάζεται PlayStation5.

Τα στελέχη της Sony, συγκεκριμένα, ενημέρωσαν τους επενδυτές της εταιρείας πως το PS5 δεν θα διατεθεί στην αγορά μέσα στο οικονομικό έτος 2019-2020, με άλλα λόγια σε καμία περίπτωση πριν από τον Απρίλιο της επόμενης χρονιάς. Αυτή η δήλωση είναι ευθυγραμμισμένη με αυτό που σε γενικές γραμμές και εμείς περιμένουμε, δηλαδή το επόμενο οικιακό PlayStation να κυκλοφορήσει στα μέσα ή τέλη του 2020. Αν ο ιαπωνικός κολοσσός ακολουθήσει την καθιερωμένη του προσέγγιση, τότε το PS5 θα πρέπει θεωρητικά να διατεθεί στην παγκόσμια αγορά στις αρχές Νοεμβρίου, όπως συνέβη με τα PS4 και PS4 Pro. To μεσοδιάστημα δίνει στην Sony άφθονο περιθώριο να προετοιμαστεί όσον αφορά τον τρόπο που θα το προωθήσει, πόσο θα το κοστολογήσει και με πόσα/ποιά αποκλειστικά ή όχι games θα το βοηθήσει στα πρώτα του βήματα.

Άλλα στοιχεία της ενημέρωσης επενδυτών που ενδιαφέρουν: οι πωλήσεις του PS4 μειώθηκαν το τελευταίο 12μηνο (17.8 εκ. συστήματα έναντι 19 εκ. το 2017), όμως το σύστημα της Sony απέχει πια μόλις 3.5 εκ. συστήματα από τα "μαγικά" 100 εκ. παγκοσμίως. Ακόμη και με το PS4 σε φθίνουσα εμπορική πορεία, αναμένεται πως η πελατειακή του βάση θα αγγίξει τα 125-130 εκ. συστήματα πριν σταματήσει να μεγαλώνει (ειδικά αν επαληθευτεί η φήμη για φθηνότερο μοντέλο PS4 Super Slim μέσα στο τρέχον έτος). Το τμήμα του PlayStation σημείωσε συνολικά άνοδο παρά την πτώση στις πωλήσεις συστημάτων επειδή κατέγραψε σημαντική αύξηση τόσο στις πωλήσεις games (ειδικά μέσα από το PS Store), όσο και στις πωλήσεις συνδρομών PS Plus.

Είναι ενδεικτικό το γεγονός πως η Sony αναμένει αυτή η εικόνα να διατηρηθεί - τα οικονομικά αποτελέσματα του τμήματος PlayStation να παραμείνουν με θετικό πρόσημο δηλαδή - και σε όλη την διάρκεια του 2019 και του 2020 καθώς, ίσως για πρώτη φορά, τα κέρδη των τμημάτων software και υπηρεσιών είναι αρκετά ώστε να καλύψουν σημαντικό μέρος του αυξημένου κόστους έρευνας κι ανάπτυξης που έχει επενδυθεί στο PlayStation5. Θα επιτρέψει αυτό το γεγονός να διατεθεί το PS5 στην αγορά σε αρχικό κόστος χαμηλότερο από αυτό του επόμενου κορυφαίου Xbox; Για να δούμε!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ