Sony: αυτό είναι το PlayStation5

To σύστημα των Ιαπώνων εντυπωσιάζει με τον σχεδιασμό του, προσφέρει επιλογές στο κοινό

Αν υπήρχε κάτι που, ξεκινώντας να παρακολουθούμε την χθεσινή προγραμματισμένη Δικτυακή παρουσίαση της Sony για το PS5, ομολογουμένως... δεν περιμέναμε, ήταν η αποκάλυψη του συστήματος αυτού καθ' αυτού: η εντύπωση που είχε καλλιεργηθεί ήθελε το αντικείμενο της όλης εκδήλωσης να είναι τα games του και μόνο. Οι Ιάπωνες είναι ωστόσο ολοφάνερα οπαδοί της τεχνικής των... "ευχάριστων εκπλήξεων" ("surprise and delight") καθώς όχι μόνο επέδειξαν επίσημα πλέον το design του επερχόμενου νέου οικιακού PlayStation, αλλά γνωστοποίησαν και τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθούν στην αγορά αργότερα μέσα στο έτος: με δύο διαφορετικές εκδοχές του!

Πράγματι: ακολουθώντας τις τάσεις που αναμφισβήτητα χαρακτήρισαν την γενιά συστημάτων οικιακής ψυχαγωγίας που διανύουμε - στην πορεία της οποίας η απευθείας διανομή games μέσω Internet σε ψηφιακή μορφή για πρώτη φορά "πέρασε μπροστά" σε σχέση με την καθιερωμένη πώλησή τους σε μορφή υλικού μέσου αποθήκευσης - το PS5 θα διατίθεται σε δύο εκδόσεις. Η μία θα ενσωματώνει το UltraHD Blu-ray drive για το οποίο έχει ήδη μιλήσει η Sony, επιτρέποντας παράλληλα την θέαση ταινιών σε ανάλυση 4Κ από τους αντίστοιχους οπτικούς δίσκους πέρα από την αξιοποίηση games σε παραδοσιακή εμπορική μορφή, ενώ η άλλη όχι και θα ονομάζεται Digital Edition.

Είναι η προσέγγιση που ακολούθησε πέρυσι η Microsoft με το Xbox One All-Digital Edition και, πολλά χρόνια πριν (το 2009), η ίδια η Sony με το PSP Go - με την διαφορά πως αυτή η επιλογή προσφέρεται από ολοκαίνουργιο σύστημα οικιακής ψυχαγωγίας και από την πρώτη μέρα της εμπορικής του διάθεσης. Η αγορά είναι ώριμη πλέον για κάτι τέτοιο. Όσον αφορά στις τεχνικές προδιαγραφές και δυνατότητες δεν υπάρχει άλλη διαφορά ανάμεσα στις δύο εκδοχές του PS5 (μοιράζονται άλλωστε και τον ίδιο πρακτικά σχεδιασμό) και το μόνο που απομένει είναι να διαπιστώσουμε πόσο θα απέχει η μία από την άλλη όσον αφορά στο κόστος απόκτησής τους.

Μιλώντας, άλλωστε, για σχεδιασμό, όσοι είχαν εικάσει - όπως κι εμείς - πως αυτός θα ήταν ευθυγραμμισμένος με το design του DualSense, του νέου χειριστηρίου της Sony, είχαν... δίκιο. Έχει αξιοποιηθεί η διχρωμία λευκού/μαύρου με τόνους γαλάζιου υποφωτισμού στο σύστημα εξαερισμού των υποσυστημάτων του, ενώ οι καμπύλες κι ευθείες γραμμές του περιβλήματος ακολουθούν παρόμοια λογική. Το συνολικό αισθητικό αποτέλεσμα είναι τολμηρό, δυναμικό και μοντέρνο. Ίσως δεν είναι το είδος του design - αν κρίνουμε από τα... memes που εμφανίστηκαν στο Web μετά την παρουσίαση της Sony - που θα αρέσει σε όλους ανεξαιρέτως, όμως έχει σίγουρα δικό του στυλ και σαφέστατα περισσότερο στυλ από το αντίστοιχο του Xbox Series X, για το οποίο η Microsoft επέλεξε τον "ουδέτερο" (δίχως χαρακτηριστικά στοιχεία αλλά εν τέλει και "απρόσωπο") σχεδιασμό.

Το PS5 επιδείχθηκε να στέκεται όρθιο, όπως το Xbox Series X, αλλά παραμένει εφικτό να τοποθετηθεί και οριζόντια. Τμήμα του σχεδιασμού του αποδίδεται στην αναγκαιότητα αποδοτικής ψύξης των υποσυστημάτων του, εξ ου και οι γρίλιες που βρίσκονται πίσω από τις δύο κύριες καμπύλες γραμμές του. Στην πρόσοψη το νέο οικιακό σύστημα της Sony φέρει μόνο δύο θύρες USB (μία τυπική A και μία C) και τα πλήκτρα ενεργοποίησης/ώθησης του οπτικού δίσκου εκτός drive (στην Digital Edition το δεύτερο προφανώς όχι). Το drive για τους δίσκους UltraHD Blu-ray είναι slot-in (με "σχισμή" δηλαδή για την τοποθέτησή τους). Η Sony δεν επέδειξε την πίσω πλευρά του PS5, αν και δεν περιμένουμε εκπλήξεις σε σχέση με την αντίστοιχη του Xbox Series X.

Μαζί με το νέο οικιακό PlayStation η Sony θα διαθέσει και πλήρη γκάμα νέων αξεσουάρ γι' αυτό, όλα στην ίδια σχεδιαστική λογική της διχρωμίας: ασύρματα ακουστικά με εξουδετέρωση θορύβου και δυνατότητες απόδοσης ήχου 3D, κάμερα HD με διπλούς φακούς κι αισθητήρες ανάλυσης 1080p, ειδική βάση τοποθέτησης και φόρτισης των DualSense, καθώς και τηλεχειριστήριο για ευκολότερη χρήση του PS5 ως media/disc player. Στο πλαίσιο της χθεσινής παρουσίασης - και στο πλαίσιο του... σκληρού πόκερ που παίζει με την Microsoft εδώ και μήνες - η Sony δεν έκανε καμία αναφορά στην ημερομηνία κυκλοφορίας ή στην τιμή πώλησης του PlayStation5. Συνεχίζουμε να "αναμένουμε στο ακουστικό μας" λοιπόν γι' αυτήν - ή μάλλον για... αυτές, και τις δύο τιμές πώλησης, πλέον!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ