Sony: αποχώρηση του Kaz Hirai μετά από 35 χρόνια

Μεγάλη η συμβολή του στην παρούσα πλεονεκτική θέση του ιαπωνικού κολοσσού, κρατάμε όμως και τα... memes

Ολοκληρώνοντας ένα σχέδιο που είχε, ουσιαστικά, τεθεί σε εφαρμογή στα τέλη του 2017, ο Kaz Hirai - ίσως ο διασημότερος διευθύνοντας σύμβουλος της Sony την τελευταία εικοσαετία - ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τον ιαπωνικό κολοσσό μετά από 35 χρόνια καριέρας σε αυτόν σε πολλές και διάφορες θέσεις. O Hirai είχε παραχωρήσει την θέση του διευθύνοντα συμβούλου, και πρακτικά το "τιμόνι" της εταιρείας, πέρυσι τον Φεβρουάριο στον Kenichiro Yoshida αλλά παρέμενε πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της. Αποχωρεί πλέον οριστικά από οποιονδήποτε διοικητικό ρόλο, αν και - ως... είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις για μία σειρά από λόγους - παραμένει διαθέσιμος στην ομάδα διοίκησης της Sony ως σύμβουλος οποτεδήποτε χρειαστεί, δεδομένης της πολύχρονης εμπειρίας του.

Ο Hirai ξεκίνησε την πορεία του στις τάξεις της ιαπωνικής εταιρείας το 1984 αρχικά στο τμήμα της Sony Music International, όμως το κοινό γνωρίζει πολύ περισσότερα για την συνεισφορά του στην προώθηση του PlayStation: το 1995 εντάχθηκε στην Sony C omputer Entertainment America, της οποίας την ηγεσία ανέλαβε 4 χρόνια αργότερα για να διευρύνει τον ρόλο του σε παγκόσμιο επίπεδο το 2006 ως πρόεδρος της Sony Computer Entertainment. Παρά τα... δύσκολα εκείνα πρώτα "πέτρινα χρόνια" του PS3 ο Hirai αποδείχθηκε υπερπολύτιμος στην μετάβαση των PlayStation στην Δικτυακή εποχή και γι' αυτόν τον λόγο τού δόθηκε η ευθύνη όλων των σχετικών Δικτυακών προϊόντων και υπηρεσιών της Sony. To 2011 ανέλαβε την επίβλεψη όλων των καταναλωτικών κατηγοριών του ιαπωνικού κολοσσού, για να πάρει στα χέρια του και τα ηνία όλης της πολυεθνικής και των τμημάτων της το 2012.

Στον Hirai και την εμπειρία του από το τμήμα του PlayStation χρωστά η Sony την μεταμόρφωσή της από εταιρεία που κατέγραφε ζημίες για πολλά χρόνια στους κύκλους εργασιών της, σε εταιρεία που επιδεικνύει πια θετικά αποτελέσματα χάρις σε τελείως διαφορετική φιλοσοφία. Ο Hirai έθεσε την επιτυχία των PlayStation σε κεντρική θέση στον όμιλο, περιόρισε κατά πολύ τις κατηγορίες εκείνες που προκαλούσαν οικονομική "αιμορραγία" στην Sony - όπως αυτές των τηλεοράσεων και των smartphones - και προώθησε δυναμικά τους τομείς των Δικτυακών υπηρεσιών και των υποσυστημάτων για χρήση και από άλλους κατασκευαστές (π.χ. φωτογραφικούς αισθητήρες). Την συνέχεια αυτής της προσέγγισης ανέλαβε πέρυσι ο Kenichiro Yoshida με την θέση του διευθύνοντος συμβούλου, κάνοντας δικές του προσθήκες και αλλαγές.

Θα έχει ενδιαφέρον, βεβαίως, να διαπιστώσουμε πώς θα πορευθεί πλέον τα επόμενα χρόνια η Sony μην έχοντας σε κορυφαίες θέσεις αποφάσεων στελέχη στων οποίων την ζωή και την αντίληψη τα PlayStation είχαν πάντοτε εξέχοντα ρόλο. Σε κάθε περίπτωση ο Kaz Hirai θα μείνει στην ιστορία και ως ο πλέον... δημοφιλής στο Internet διευθύνοντας της Sony, καθώς είναι εκατοντάδες τα χιουμοριστικά κλιπ, σκίτσα, animation και άλλα που κυκλοφόρησαν από το 2007 και μετά στο Web με αντικείμενο αυτόν, τις δηλώσεις του και το ομολογουμένως αναγνωρίσιμο στυλ του. Αντίο, Kaz. Και μην ξεχνάς. Riiiiiiiiidge Racer!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ