Sony: αναστολή λειτουργίας της Evolution Studios

Η δημιουργός του DriveClub για το PS4 δεν υπάρχει πια, το timing όχι ακριβώς το καλύτερο

Ο... ψυχρά υπολογιστικός τρόπος με τον οποίο οι μεγάλες πολυεθνικές αντιμετωπίζουν πλέον τις εταιρείες δημιουργίας video games - υποθέτοντας πως δεν ήταν πάντοτε έτσι, βέβαια - επιδείχθηκε για δεύτερη φορά μέσα σε δύο εβδομάδες χθες: μετά από την ανακοίνωση αναστολής λειτουργίας της Lionhead Studios εκ μέρους της Microsoft, η Sony προέβη στην ίδια ανακοίνωση για την δική της Evolution Studios. Πρόκειται για την εταιρεία που είχε προσφέρει στα PlayStation μερικά από τα καλύτερα games αγώνων ταχύτητας με αυτοκίνητα, ξεκινώντας από τα WRC στο PS2, συνεχίζοντας με τα MotorStorm στο PS3 (και PS Vita) και καταλήγοντας στο DriveClub για το PS4. Η ταραχώδης ανάπτυξη του τελευταίου και το όχι ακριβώς ιδανικό εμπορικό του ξεκίνημα είχαν ως αποτέλεσμα την απόλυση ουκ ολίγων υπαλλήλων της Evolution πέρυσι, όμως η Sony φέτος αποφάσισε πως η εταιρεία δεν έχει θέση στα μελλοντικά πλάνα των Ιαπώνων για games αποκλειστικά στα PlayStation, εξ ου και η αναστολή λειτουργίας της.

Είναι αλήθεια πως η όλη υπόθεση του DriveClub είχε μία... εσάνς κακοδιαχείρισης από πολύ νωρίς, καθώς οι πρώτες δημόσιες επιδείξεις του τίτλου δεν απέδιδαν την εικόνα σύγχρονης παραγωγής για σύστημα τόσο ισχυρό όσο το PS4. Όμως εξίσου αληθινό είναι και το γεγονός ότι κανείς μας τελικά δεν έμαθε με βεβαιότητα τί έφταιξε για την Δικτυακή δυσλειτουργία του DriveClub κατά την αρχική του περίοδο διάθεσης στην αγορά - αν δηλαδή ήταν ο κώδικας της Evolution προβληματικός ή αν δεν υπήρξε επαρκής υποστήριξη σε servers ώστε οι σχετικές λειτουργίες του τίτλου, όσες ήταν διαθέσιμες αρχικά, να αποδώσουν όπως έπρεπε. Στο δεύτερο σενάριο δεν θα ήταν άμοιρη ευθυνών και η Sony, καθώς κανείς δεν περιμένει από την εταιρεία ανάπτυξης ενός video game να αναλάβει εξ ολοκλήρου και το τμήμα της Δικτυακής υποδομής που θα το στηρίξει (υπενθυμίζουμε πως το DriveClub είναι τίτλος κατά βάση Δικτυοκεντρικός).

Η ανακοίνωση, πάντως, εξέπληξε δυσάρεστα και λόγω του γεγονότος ότι (α) το DriveClub είχε βελτιωθεί πάρα πολύ μετά από τις διορθωτικές αναβαθμίσεις και τον εμπλουτισμό του περιεχομένου του, όντας κατά βάση το καλύτερο racing game για το PS4 αυτή τη στιγμή, αλλά και του γεγονότος ότι (β) έχει ήδη επιδειχθεί μία ειδική έκδοση του DriveClub για το PlayStation VR, πιθανώς για να συνοδεύσει το περιφερειακό της Sony στα καταστήματα τον Οκτώβριο. Η τύχη του τελευταίου τώρα είναι αβέβαιη, ενώ και το DriveClub αυτό καθ' αυτό μπορεί τα στελέχη της Evolution να διαβεβαιώνουν πως "θα συνεχίσει υπό την επίβλεψη των ανθρώπων του PlayStation", όμως για την ώρα κανείς δεν γνωρίζει τί ακριβώς σημαίνει αυτό πρακτικά σε επίπεδο περιεχομένου και υποστήριξης.

H αναστολή λειτουργίας της Evolution Studios είναι το πιο πρόσφατο μόνο τέτοιο "κρούσμα" στην συνολική διαδικασία "εκκαθάρισης" που κάνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα η Sony στο σύνολο των εταιρειών της ανάπτυξης games για τα PlayStation. Είχε προηγηθεί το Studio Liverpool των θρυλικών Wipeout το 2012, καθώς και οι εταιρείες Zipper Interactive και Bigbig Studios την ίδια χρονιά. Πριν από αυτές είχε ανασταλεί η λειτουργία των Incognito Entertainment και 989 Studios. Και, ενώ ομολογουμένως όλες οι παραπάνω εταιρείες ήταν υπεύθυνες για "απλώς ΟΚ" ή μέτρια ή μετριότατα games που δεν σημείωσαν εμπορική επιτυχία, συνεχίζει να προβληματίζει η ευκολία με την οποία πολυεθνικές όπως η Sony δεν καταβάλλουν καμία ιδιαίτερη προσπάθεια να διαχειριστούν αυτές τις μικρότερες εταιρείες με τρόπο περισσότερο αποτελεσματικό και παραγωγικό.

Εννοείται πως οι διαθέσιμοι πόροι κάθε πολυεθνικής δεν είναι... αμέτρητοι - αλλά είμαστε της γνώμης πως και η εν δυνάμει "σπατάλη" ταλέντου και ανθρώπινου δυναμικού θα έπρεπε να λαμβάνεται πολύ περισσότερο στα υπ' όψιν. Δεν περιμένουμε, πάντως, σε καμία περίπτωση αυτό να είναι το τελευταίο "κρούσμα εκκαθάρισης" εταιρειών παραγωγής των οποίων τα προϊόντα εμπορικά δεν αποδίδουν αυτά που η Sony, η Microsoft ή οποιαδήποτε άλλη μεγάλη πολυεθνική αναμένει. Έχουμε την βάσιμη υποψία, δε, πως τουλάχιστον ένα από τα επόμενα τέτοια "κρούσματα" θα είναι πολύ περισσότερο δυσάρεστο από αυτό της την Evolution Studios. Θα αποδειχθούμε... Κασσάνδρες; Μακάρι!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ