PSP Go: στην τελική ευθεία

Νέα κατεύθυνση για το φορητό PlayStation

Όπως η στήλη έχει αναφέρει και στο παρελθόν, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ασυνήθιστα μεγάλο τμήμα της παρουσίασης της Sony στην Ε3 2009 κατέλαβε φέτος το PlayStation Portable. Το φορητό σύστημα της ιαπωνικής εταιρείας έχει φτάσει σε ένα κομβικό σημείο στην πορεία του: είτε θα αρχίσει να διεισδύει στην ευρύτερη αγορά για να καλύψει το χάσμα των υπερδιπλάσιων πωλήσεων του Nintendo DS, είτε θα αρχίσει να φυτοζωεί και να φθείρεται ανεπιστρεπτί ως φορμά. Το οικονομικό έτος της Sony που διανύουμε (έως το Μάρτη του 2010 δηλαδή) θα κρίνει πολλά σε αυτό το πλαίσιο, γι' αυτό και οι ανακοινώσεις σχετικά με το φορητό PlayStation ήταν πολλές κι ενδιαφέρουσες. Η πιο μεγάλη, φυσικά, ήταν αυτή για το PSP Go, για το οποίο οι προπαραγγελίες στην Ευρώπη έχουν ήδη ξεκινήσει, μετρώντας το χρόνο αντίστροφα μέχρι την κυκλοφορία του την 1η Οκτωβρίου. Από την Ε3 μέχρι πρόσφατα έχουν έλθει, δε, στο προσκήνιο αρκετά νέα στοιχεία για το καινούργιο PSP, που σαφώς αξίζουν αναφοράς.

To PSP Go έχει μικρότερη οθόνη (διαγωνίου 3.8 ιντσών), η οποία καταλαμβάνει όλη την πρόσοψη της συσκευής: για να χρησιμοποιηθούν τα πλήκτρα χειρισμού, τα οποία είναι παρόμοια με του υπάρχοντος PSP, η οθόνη μετακινείται προς τα πάνω, όπως στα "slider" κινητά τηλέφωνα. To νέο μοντέλο ενσωματώνει 16 GB αποθηκευτικής μνήμης (την οποία θα μπορεί να επεκτείνει μέσω Memory Stick Micro), είναι κατά 40% ελαφρύτερο από το PSP-3000, προφανώς στερείται του πολυσυζητημένου UMD drive και φέρει δέκτη Bluetooth για επικοινωνία με άλλες, ανάλογα εξοπλισμένες συσκευές. Απουσιάζει ωστόσο η θύρα USB στο πάνω μέρος του PSP Go, εκεί όπου βρισκόταν δηλαδή στα παρελθόντα μοντέλα, κάτι που έχει ως συνέπεια την ασυμβατότητά του με όλα τα παρόντα περιφερειακά του PSP που αξιοποιούν τη θύρα αυτή (κάμερα, GPS κλπ). Η ιαπωνική εταιρεία έχει ήδη επιβεβαιώσει ότι θα κυκλοφορήσει νέες εκδόσεις των περιφερειακών αυτών, συμβατές με PSP Go.

Ένα θέμα τίθεται όσον αφορά στην τιμή πώλησης του καινούργιου PSP. Αυτή έχει οριστεί στα 249 ευρώ, κάτι μάλλον παράτολμο εκ μέρους της Sony αν σκεφτεί κανείς ότι το νέο μοντέλο θα είναι... φθηνότερο στην κατασκευή από το PSP-3000 (που κοστίζει 169 ευρώ). Η ιαπωνική εταιρεία σωστά θα κρατήσει και τα δύο μοντέλα στην αγορά παράλληλα, καθώς τα games για το PSP Go θα μπορεί να τα προμηθευτεί κανείς μόνο (και απευθείας) από το PlayStation Store και δεν είναι το σύνολο των καταναλωτών ακόμη... "ψυχολογικά έτοιμο" για να ψωνίζει το ψυχαγωγικό περιεχόμενο της αρεσκείας του αμιγώς Δικτυακά. Η Sony έχει πάντως την πρόθεση να καλύψει όσους έχουν ήδη στην κατοχή τους ένα PSP και θέλουν να "αναβαθμιστούν" σε PSP Go χωρίς να χάσουν την δυνατότητα να παίζουν τα games που έχουν αγοράσει σε UMD. Δεν γνωρίζουμε ακόμη αν οι gamers θα στέλνουν π.χ. το serial number των games τους και η Sony θα τους προσφέρει δωρεάν τις αντίστοιχες Δικτυακές εκδόσεις των τίτλων ή αν η ιαπωνική εταιρεία θα διαθέσει κάποιο πρόγραμμα με το οποίο οι ίδιοι οι gamers θα μπορούν να "περάσουν" τα games από UMD στο PC τους και από εκεί σε μορφή αρχείου στο PSP Go, και οι δύο επιλογές πάντως μελετώνται.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ